Veckobrev

Hej!                                                                  vecka 22 

Denna vecka var vår sista hela vecka innan sommarlovet för redan nästa vecka är det skolavslutning. Tänk att era barn snart gått färdigt klass 2.  Vädret har denna vecka varit blandat men det är skönt att det börjar bli varmare ute. 

Vi har nu arbetat med att göra klart saker från våra bänkar. Nästa vecka kommer eleverna ta hem sådant som vi inte kommer att använda i trean. Det är därför viktigt att alla har med sig ryggsäck och eventuellt någon extra påse tisdag och onsdag. 

I matematiken har vi denna vecka tränat på klockan. Vi repeterade hel och halvtimme samt de nyare begreppen kvart i och kvart över. Under sommaren önskar vi att ni hemma pratar om klockan och tid. Ta tillfällen i vardagen. – “Vi ska äta om en kvart, vad är klockan då?” o.s.v. Vi har även arbetat på Ipaden med att träna på klockan. 

I NO har eleverna fått redovisa inför klassen om det djur som de skrivit om. De var så duktiga. Vi har också haft ett test med bondgårdensdjur.  

På SO har vi arbetat vidare med värdegrundsfrågor och tittat på en film om ett kompisproblem och sedan pratat om filmen och olika lösningar. 

I tisdags hade vi vår årliga olympiad men olika grenar. Det är år 6 som ansvarar för aktiviteterna och det gör de med bravur. Trots regn så hade vi en rolig dag tillsammans. Titta in på bloggen för att se en film om dagen. 

Nu finns det nya omdömen att läsa om i Haldor om ni vill se hur ert barn ligger till. VI kommer att prata om dem när vi ses i höst. 

Eftersom eleverna har så duktiga under terminen och samlat stjärnor så är det dags för en stjärnfest. Den har vi på onsdag och eleverna får ta med sig något litet att äta. 

 

Nästa vecka: 

Måndag: Sveriges nationaldag, skolan och fritids är stängt. 

Tisdag och onsdag: Skoldagar med städning och packning. 

Onsdag: Stjärnfesten – eleverna får ta med sig något gott att äta. INTE godis och läsk 

Torsdag: Skolavslutning 8.00- ca 9.30, se separat information 

 

Trevlig helg! Vi ses på tisdag. 

Louise & Jenny 

********************************************************************************

Hej!                                                                                  Vecka 20 

I onsdags hade vi en härlig dag då vi besökte bondgården i Laxå. Vi delades in i tre grupper och fick gå runt på gården och se olika djur. Barnen fick se kycklingar och de fick gå in till hönsen. På gården hade de kaniner och hästar som barnen hälsade på och klappade. Vi fick även gå in till kossorna och där fick vi se hur de fick mat, hur de blev kliade av en stor borste samt hur det gick till när de mjölkades. Det fanns även söta kalvar som barnen fick klappa. Tack till Er föräldrar som hjälpte till och skjutsade så att vi kunde åka. Alla barn var så duktiga och fick beröm av de som ägde bondgården. Alla barn fick med ett glas hem i torsdags som minne från besöket på bondgården. Se filmen på vår blogg. 

I tisdags fick 2a träffa David från teatern Martin Mutter så nu har alla elever träffat honom. Han bjöd på en massa roliga lekar/övningar och alla elever var delaktiga och vågade prova allt han bjöd på.  

På svenskan har vi denna skrivit om en figur som eleverna hittat på. Först valde eleverna ut ett par ögon för att sedan rita klar sin figur. Efter det skrev och berättade de om sin figur. Vi har även skrivit om bondgårdsbesöket och vi har böcker om djur i klassrummet som eleverna kan välja mellan på morgonläsningen. 

I matematik har vi tränat på att mäta längd. Vi mäter just nu längder i centimeter och meter. Vi tränar även på längd i matteappen på Ipaden. Vi kommer även träna på multiplikationstabellerna. Barnen ska lära sig multiplikationstabellerna: 1, 2, 3, 4, 5 och 10. 

På No fortsatte vi arbetet med bondgårdens djur. Eleverna ska i olika grupper skriva om ett djur och sen berätta för klassen om det.  

Läxan ska kommit med hem i torsdags då vi inte hann lämna ut den i onsdags.  

Nästa vecka är en kortvecka och då går barnen bara i skolan måndag till onsdag. På onsdag den 25/5 är det talangjakten och vi tittar på den i våra klassrum. Tisdagen den 31/5 är det Olympiad på skolan. Då kommer vi vara ute hela dagen och utföra olika aktiviteter. Barnen behöver ha oömma, mjuka kläder på sig och bra springskor på fötterna. Onsdagen den 1/6 gör vi ett nytt försök att gå till Kyrkan på studiebesök. Vi går på morgonen och är tillbaka på skolan innan lunch. Torsdagen den 9/6 är det sedan sista skoldagen för denna termin.  

Nästa veckobrev kommer den 3/6. 

Nästa vecka: 

Måndag: Läxan in.  

Tisdag: Idrott– ute glöm inte ombyte.  

Torsdag och fredag: Ledig från skolan 

************************************************************************************************ 

Trevlig helg  

Louise & Jenny 

Hej!                                                                                  Vecka 19

Vi började veckan med ett besök på Knuten där våra duktiga elever sjöng vårsånger. De blev sedan bjudna på glass efter den fina sången. I onsdags bytte vi platser i matsalen. Nu får vi äntligen sitta blandade igen och då sitter några från a-klassen med några från b-klassen.

Denna vecka har eleverna gjort övningar på Legi Lexi som är ett bedömningsstöd på Ipaden, där eleverna får genomföra olika uppgifter inom läsning och ordförståelse. Vi hade lite otur i början med dåligt internet, ljud som inte ville fungera men det ordnade till slut upp sig och eleverna har kämpat på så bra med alla uppgifter.

I matematik har vi tränat på att lösa problem med multiplikativa situationer. Vi skriver först ner vad vi vet sedan gör vi en tabell för att sedan komma fram till ett svar.

På No fortsatte vi med NTA där vi genomförde det sista uppdraget med en kemisk reaktion. Jenny blandade bakpulver och ättika och det började bubbla och fräsa. På bloggen under ämnen kommer Jenny att skriva ner en ordlista som eleverna kan träna på tills nästa vecka. Vi har också börjat arbetet med bondgårdens djur.

Vi avslutade denna vecka vårt arbete med de tre religionerna kristendom, judendom och islam. Eleverna skulle ha lärt sig vissa begrepp och vi testade av vilka begrepp de lärt sig under SO-lektionen. Om man har många fel så kommer man få omläxa och träna mer för att sedan visa sina kunskaper på nytt.

Ni har fått hem mer information om vårt bondgårdsbesök som sker på onsdag den 18/5. Vi samlas i klassrummet 8:00 ock åker ca. 8:30 från skolan. Eleverna får med en matsäck från skolan men de som vill ta med en egen liten matsäck får göra det. Ta med en macka utan smör och pålägg (det får vi av bondgården) och glöm inte att ta med gummistövlar denna dag. Vi är tillbaka på skolan ca: 13:00.

Nästa vecka:

Måndag: Läxan in.

Tisdag: Idrott– ute glöm inte ombyte. Skapande skola för 2a halva klassen slutar 13.30.

Onsdag: till bondgården, ta med bröd och stövlar.

Torsdag: idrott – ute glöm inte ombyte.

 

Trevlig helg

Louise & Jenny

 

********************************************

Hej Vecka 18 

 I måndags hade 2b besök av David som är dramapedagog. Tyvärr bar han tvungen att vara hemma på tisdagen så 2a får vänta till den 17 maj då han åter kommer till oss.  

Den här veckan var sista veckan som vi arbetat med instruktioner på svenskan. Nästa vecka kommer vi att göra skrivuppgifter och legilexi. Legilexi är ett bedömninsgstöd på ipaden där eleverna får genomföra olika uppgifter inom läsning och ordförståelse. 

I matematik arbetar vi fortsatt med multiplikativa situationer. Vi skapar tabeller över olika situationer där någon gör något ett antal gånger mer är en den andra. Ex. Grodan hoppar fem gånger längre än haren. Hur långt hoppar grodan om haren hoppar 2 m? Det är spännande att se hur fler och fler förstår hur sambandet ligger till.  

På NTA separerade vi färger med hjälp av vatten. Finns bilder på bloggen. Den svarta tuschfläcken förändrade sig till blått, lila, gult och orange när vi droppade vatten på den.  

På SO har vi denna vecka gjort klart uppgifter inom religion och nästa vecka kommer vi ha ett litet test. Vi har därför tränat på olika sätt på de ord och begrepp som eleverna ska kunna. 

På musiken har vi haft extra träning inför vårkonserten nu på måndag på Knuten. Ni som är hemma är välkomna dit för att lyssna. Konserten börjar 10.30.  

Vi har fått så fint på skolgården och vi hoppas att ni sett filmen som ligger på bloggen. Nu finns massor som kan inspirera till extra rörelse på rasterna.  

Vi har nu fått in tillräckligt med bilar till vårt besök på bondgården, tack alla ni som kunde vara med. Mer information kommer under nästa vecka. Vi påminner dock igen om att alla behöver ha gummistövlar denna dag.  

Det är flera som inte lämnat tillbaka bocken som de lånade till påsklovet. Titta hemma och ta med till nästa vecka. 

Nästa vecka: 

Måndag: Läxan in. Vårkonsert 10.30 på Knuten.  

Tisdag: bad på idrotten för 2a, 2b vanlig idrott.  

Torsdag: idrott – ute glöm inte ombyte. 

 

Trevlig helg  

Louise & Jenny 

********************************************************************************************

Hej!                                                                                        Vecka 17

Denna vecka har år 6 startat med rastaktiviteter så i tisdags kunde man delta på lekar som de var ansvariga för. Det var uppskattat och är en del av vår satsning av med rörelse i skolan.

I svenskan fortsätter vi med att skriva och ge muntliga instruktioner. Det var lite svårt att formulera instruktioner till hur man knyter en sko. Vi läser också vidare i Diamantjakten och tränar på att svara på frågor till texten.

I NO har vi fortsatt med att arbeta med den livsviktiga blandningen luft. VI har lärt oss om luftmotstånd och eleverna fick bygga fallskärmar. Vi har också släckt ljus genom att ta bort syre och pratat om vilka delar som ingår i brandtriangeln. De är syre, värme och bränsle. Sist tittade vi på hur varm luft tar mer plats genom att fästa en ballong över en flaska so varit i frysen och därav är full med kall luft. Titta in på bloggen NO för att se bilder.

I matematiken fortsätter vi att lösa problem med hjälp av att rita talrektanglar. Vi tränar på att lösa problem med dubbelt och hälften. Vi testar även på att göra tal 4 gånger så stora och dela med 4 för att få en fjärdedel så stora tal.

Alla elever på skolan har denna vecka svarat på en trivselenkät från trygghetsteamet. Enkätens frågor handlar om trygghet och trivsel på skolan.

Ni har fått med en viktig lapp hem angående vårt besök på en bondgård under vecka 20, onsdagen den 18 mars. Vi behöver hjälp av er föräldrar med att skjutsa dit och hem. Vi ska åka till en Arlabonde i Laxå kommun som heter Östra sågen. Vi åker på morgonen kl.8:30 och är tillbaka strax efter skolans slut. Fyll i lappen så snart som möjligt och lämna tillbaka den till skolan. Ni kan redan nu kolla upp om ert barn har ett par stövlar stövlar som passar då alla måste kliva i vatten innan man går in till ladan.

Vid fint väder kommer eleverna nu ha uteidrott. Kom ihåg att ta med idrottskläder.

Vi hoppas att ni alla har svarat på enkäten som ni fick för ett tag sedan från förvaltningen. Om inte gör gärna det så fort ni kan.

Nästa vecka:

Måndag skapande skola för 2 b, de slutar 13:30. Läxan ska lämnas in.

Tisdag skapande skola för 2 a, de slutar 13:30

Tisdag bad på idrotten för 2b – sluttid 14:15

 

Trevlig Helg

Jenny & Louise

*************************************************************

Hej!                                                                                 Vecka 16

Hoppas ni alla hade en skön påskhelg i det sköna vårvädret. Vi fick tyvärr ställa in vårt studiebesök i kyrkan på grund av att de som skulle ta emot oss blev sjuka. Vi återkommer om nytt datum.

På SO-lektionerna har vi börjat arbeta med islam. Vi lär oss också om likheterna som finns mellan de tre religionerna judendom, kristendom och islam.

I NO satte vi ihop boken om rymden. Den tog alla med sig hem. Det är bra om era barn använder den för att träna på det vi läser om. På NTA fångade vi luft med hjälp av plastpåsar. Titta på bilder under skolämnen NO.

På tekniken har vi börjat med ett nytt område om datorns användning.

I matematiken tränar vi på att lösa problem med hjälp av att rita talrektanglar och hoppa på tallinjen. Vi funderar på vad vi vet, vad ska vi ta reda på innan vi ritar rutor och ritar hopp på tallinjen. Till sist använder vi siffror och tecken när vi beskriver problemet med multiplikation och division. Eleverna tränar också på att rabbla svaren på multiplikationstabellerna.

Nu byter vi ut läsläxan mot skrivläxa. Eleverna får ett skrivuppdrag som de ska skriva om i sin skrivbok. Påminn gärna barnen om handstilen, stor bokstav och punkt. Minst fem meningar ska skrivas men det går bra med fler.

I torsdags skickade Kristin hem engelsk läxa. Dessa ord ska eleverna träna på så att de kan säga vad de olika frukterna, grönsakerna och djuren heter.

Det är väldigt många elever som missar att ta med sig ombyte till idrotten. Ni som föräldrar behöver hjälpa era barn att packa kläder inför tisdag och torsdag.

Nästa fredag är det disco på skolan. Finns ett inlägg på bloggen, där vi först skrev fel datum men nu är det rätt 29/4.

Nästa vecka:

Måndag: Lämna in läxan

Tisdag och torsdag: Idrott, ta med idrottskläder.

Onsdag: Ny läxa kommer med hem

Torsdag: Förhör på engelskläxa

 

                                                  Trevlig helg

Louise & Jenny

*******************************************************

Hej!                                                                                 Vecka 14 

Vilket aprilväder vi haft denna vecka! Det har varit väldigt kallt så varma kläder behövs fortfarande samt extrakläder då barnen ofta blir blöta. 

På SO-lektionerna har vi pratat om varför de kristna firar påsk och så påskpysslade vi. Som avslutning på kristendomen kommer vi att göra ett studiebesök i kyrkan onsdagen den 20/4. Vi kommer gå dit och hem och vi är tillbaka innan lunchen.  

I NO har vi arbetat med att göra färdig boken om Rymden och på NTA så blandade vi strösocker med vatten i en mugg och en sockerbit i en annan mugg. Det blev en lösning då sockret löste upp sig och det tog längre tid för sockerbiten. Vi har pratat om skillanden på en blandning och en lösning. Finns bilder under skolämne på bloggen. 

På tekniken gjorde vi färdigt våra raketer som vi kunde skjuta iväg men hjälp av lufttrycket från vår mun. Kolla in filmen under skolämnen, teknik på bloggen.  

I matematiken har eleverna fått förklara hur man kan vika papper för att få niondelar, tolftedelar eller sextondelar. För att träna på bråkdelarna har vi även tillverkat ett spel där man ska fylla ett papper med olika delar. Den som först fyller sitt papper med halvor, fjärdedelar, åttondelar eller sextondelar vinner. 

Denna vecka har vi läsvecka på skolan och vi har läst mer än vanligt. Vi har börjat läst en kapitelbok som heter Diamantjakten. Vi läser boken tillsammans först sedan läser eleverna högt två och två. Efter varje kapitel arbetar eleverna med texten i en arbetsbok som de nu fått. På svenskan har vi även fortsatt att arbeta med instruerande texter.  

Under vi klass 2a eller 2b finns det nya bilder/filmer att se på.  

Tyvärr så hann vi inte träffa våra faddrar i år 5. Det fick vi skjuta upp till efter påsk. 

Läxa över påsklovet är att läsa och i torsdags lånade alla med sig en bok hem. Alla får med en läsbingo hem så läs lite varje dag under påsklovet.  

När vi lämnar skolan tar vi alltid med oss en klasslista från Edlevo. Det är därför viktigt att det är uppdaterade telefonnummer hem till er om något skulle hända ert barn. Vi ber er ALLA gå in och titta vilket nummer som står angivet. Logga in på Edlevo, tryck på de tre strecken högt upp i hö. hörnet. Klicka på “Visa fullständig profil” och justera telefonnummer.  

Idag har berörda elever fått inbjudan till GRATIS simskola, anmälan öppnar på måndag och de första veckorna brukar bli fulla snabbt, så ring. Vi ni ha hjälp fixar vi det veckan efter påsk. 

Nästa vecka: 

Påsklov 

Vecka 16 

Måndag: Skolan är stängd då det är en helgdag 

Tisdag och torsdag: Idrott, ta med idrottskläder. 

Onsdag: Vi besöker kyrkan 

GLAD PÅSK 

   Louise & Jenny 

*********************************************************************************

Hej!                                                                                 Vecka 13

Den här veckan har vi börjat vår hopputmaning. Eleverna gick starkt ut i början av veckan men blev tröttar ju längre veckan gick. Men åh vad det har hoppats! Vi fortsätter även under nästa vecka och hoppas sedan på vinst!

I SO fortsätter vi med religionskunskap och kristendomen, vi kommer att få göra ett studiebesök i kyrkan under vecka efter påsk. Det ska bli så roligt att äntligen få besöka olika verksamheter igen efter pandemin.

I NO håller vi på att göra klart vår bok om rymden och den blir riktigt fin. Vi har även studerat de saltkristaller som blev efter att vi ställde saltvatten i fönstret förra veckan. Allt vatten hade avdunstat och saltet ändrat form till fyrkantiga bitar med ett X på.

I matematiken har eleverna fortsatt att träna på att omgruppera halva pizzor och kakor så de blir hela. Nu har vi även börjat vika papper olika många gånger och undersöker då hur många lika stora delar vi får. Vi tränar då även på namnen på delarna. Då ett papper viks på mitten en gång får vi två halvor. Om vi viker en gång till får vi fyra delar som kallas fjärdedelar. Vi har även vikt tredjedelar, niondelar, tolftedelar och sextondelar.

På svenskan har vi börjat att arbeta med instruerande texter. Vi har tittat på exempel som recept och spelbeskrivningar för att lära oss hur strukturen ska vara. Vi har skrivit tillsammans och eleverna har fått skriva själva. De har även fått prata med varandra och beskriva hur man till exempel tänder en lampa eller läser en bok.

Nästa vecka är det läsvecka på skolan. Vi kommer att lägga stor del av tiden på att läsa, enskilt, i par och att lyssna på högläsning. Vi kommer att avsluta veckan med pyjamasdag på fredagen. Då får man ta på sig nattkläder eller myskläder om man vill. Eleverna får även ta med sig ett gosedjur, kudde och filt om man vill.

Vi hoppas även att vi ska få till en träff med våra faddrar i år 5. Det var längesedan vi såg och det ska därför bli extra roligt.

Eftersom det är veckan före påsk kommer vi inte dela ut någon läxa under nästa vecka. Alla kommer i stället få en läsbingo så att läsningen fortsätter under påsklovet.

Nästa vecka:

Måndag lämna in läxan.

Idrott tisdag och torsdag och vi påminner IGEN om idrottskläder, det är många som inte byter om.

Fredag är det pyjamasdag och läsbingo kommer med hem.

Vecka 15 Påsklov

Trevlig helg

Louise & Jenny

**********************************************

Hej!                                                       Vecka 11 

Under denna vecka har vi fortsatt att arbeta med judendomen på SO-lektionerna. Vi tittade då på film om Moses och tränade sedan på att återberätta det vi sett med hjälp av bilder. När vi hade veckans klassråd tog vi upp frågor som klassen ville ställa till Erica Rosenqvist. Hon gästade elevrådet denna vecka och fick där svara på klassernas frågor.  

I NO har vi börjat att läsa berättelser om stjärnbilderna från den grekiska mytologin. Det är spännande berättelser och nu läser vi om Persues och hans ävnetyr då han träffar Andromeda. Alla fick också veta vilket stjärntecken man är född i.  

På NTA gjorde vi en blandning med salt och grus och som vi sedan separerade genom att sila bort gruset. En blandning är när två ämnen blandas men sen kan separeras. Eleverna fotograferar det de gör och skriver om det i Bookcreator på ipaden.  

Även denna vecka har vi fortsatt vårt arbete med rymdsagorna samt fortsatt träna på grammatiken. Eleverna läser varje morgon i Polylino där de kan välja mellan flera tusen böcker. Ibland läser eleverna enskilt och ibland högt med en kompis. Ibland väljer eleverna bok själva och ibland bestämmer vi lärare vilken bok som ska läsas. 

På tekniken repeterade vi vad vi gjort och eleverna arbetade halva lektionen med programmering på ipaden och halva lektionen med praktiska övningar som vi testat snabbt innan. Vi kommer att fortsätta med det även under nästa vecka.  

I matematiken tränar vi vidare på att omgruppera talrektanglar. Denna vecka delade vi talkvadrater på mitten och tränade då på att dela ett tal med två.  Vi lade de två delarna bredvid varandra och fick då dubblera ett tal och då tränade vi på att multiplicerade med två. Eleverna har denna vecka också fått genomföra Skolverkets bedömningsstöd, ett matematiktest, så vi ser vad eleverna kan just nu. 

Vi påminner er om enkäten från kommunen, vi önskar att ni fyller i den. Tack på förhand.  

Nästa vecka är det ingen El Sistema för de elever som är med och spelar instrument. På måndagen rockar vi sockorna. Det är internationella Down syndromdagen. Vi har på oss olika strumpor för att visa att vi tycker att olika är bra.  

 

Nästa vecka: 

Måndag: lämna in läxan. Glöm inte olika strumpor. 

Tisdag och torsdag: idrott glöm inte ombyte. 

Onsdag: ny läxa kommer med hem 

Trevlig helg 

Jenny & Louise 

*************************************************************************************

Hej!                                                       Vecka 10

Den här veckan har vi börjat med ett nytt arbetsområde i SO – religion. VI kommer att bekanta oss med judendom, kristendom och islam. Vi börjar med judendom och har denna vecka tittat på skapelseberättelsen som är den samma för dessa tre religioner.

I NO har vi skapat månens olika faser. Alla har extra “läxa” att titta på månen och se de olika faserna. VI har även pratat om vattnets kretslopp och dess olika faser fast, flytande och gasform.

I svenska fortsätter vi med att skriva klart berättelsen om rymdvarelserna. Eleverna tränar på att “checka” av sin text innan den blir färdig och även få respons från en klasskamrat. Vi arbetar även med ordklasser.

På tekniken lärde vi oss vad en loop var inom programmering. Tillsammans genomförde vi olika programmerade danser med looper i. Titta gärna på bloggen under teknik för att se en liten film.

I matematiken pratar vi om att mellan heltalen finns halvtalen och vi har lärt oss skriva en halv, ½. Vi använder våra talrektanglar som vi gjort tidigare och omgrupperar dem och får då nya talrektanglar som innehåller halvor. Vi namnger också de nya talrektanglarna.

Vi vill påminna er om att hjälpa era barn med idrottskläder tisdag och torsdag. Ta även för vana att alltid skicka med en väska fram och tillbaka till skolan.

Ni har alla fått en enkät från kommunen, vi önskar att ni tar den lilla tid det tar och fyller i den. Tack på förhand.

Nästa vecka:

Måndag: 2a tar vaccination

Måndag: lämna in läxan.

Tisdag och torsdag: idrott glöm inte ombyte.

Onsdag: ny läxa kommer med hem

 

Trevlig helg

Jenny & Louise

***************************************************

Hej!                                                                           vecka 9

Nu är vi i gång igen efter sportlovet. Härligt att det kom lite snö igen. Vi hade en fantastisk onsdag med blå himmel och snö i backen då vi åkte pulka på Hässlebergskullen. Det är imponerande hur många gånger barnen orkade gå uppför kullen. Ni har väl sett filmen på bloggen?

I matematiken fortsätter vi att sätta ut tal på tallinjen med rätt avstånd mellan talen. Vi använder multikuberna för att mäta avståndet. Ibland är avståndet mellan talen på tallinjen en halv kub och ibland 3 kuber. Vi undersöker nu vad som finns mellan två hela tal. Eleverna får lära sig att mellan 2 och 3 finns två och en halv.

På tekniken fortsätter vi med programmering. Denna vecka tittade vi och lärde oss om vad en bugg är när det gäller programmering. Eleverna fick sedan leta efter fel på olika bilder. Titta in på teknik under skolarbete för bilder.

I NO fortsätter vi med Rymden och NTA. Vi skapade en modell som visade hur jorden rör sig runt solen och hur månen rörs sig runt jorden. Uppdraget inom NTA var att smälta en isbit så fort man kunde. Vi tittade sedan på hur vattnet gick från fast form till flytande. Vi sparade vatten i skålar i klassrummet för att se vad som händer med vattnet då.

På svenskan har vi denna vecka har vi använt oss av en bilduppgift av en rymdfigur till vår träning på att skriva berättelser. Eleverna har därför denna vecka skrivit en saga om rymden. De ska ha med en inledning, ett problem, en lösning och ett slut.

På SO-lektionerna startade vi upp vårt arbete med religion. Vi pratade om vad religion är och tittade på en film om det. Vi pratade också om att eleverna ska kunna ge exempel på någon högtid, symbol och central berättelse från kristendomen, islam och judendomen. De ska även kunna berätta om delar av innehållet i några berättelser ur Bibeln. Vi kommer också prata om platser där människor utövar sin religion.

 

Nu kör vi på med läxorna igen som vanligt. Eleverna får på onsdagar en läsläxa som de ska läsa några gånger och sedan svara på frågorna till texten. Matteläxan är ett häfte eller mattepapper. Läxorna ska lämnas in på måndag.

Hoppas ni fått igång Polylino. Eleverna loggar in med gruppkod och sedan lösenord. Där finns tusentalsböcker att läsa eller lyssna på. Försök läsa en stund varje dag.

 • 2a: gruppkod: Y5MLB2 lösenord: skola123
 • 2b: gruppkod: 5S6ZFM lösenord: egna lösenord(namn+siffror =8 tecken)

Vecka 10

Måndag: läxan tillbaka

Tisdag och torsdag idrott, glöm inte ombyte.

Onsdag: ny läxa kommer med hem igen.

 

Trevlig helg

Louise & Jenny

********************************************************’

Hej!                                                                           vecka 7

Veckan startade med alla hjärtans dag och eleverna gick en tipsrunda inne då det regnade för fullt ute. Skrivuppgiften denna vecka passade bra ihop med alla hjärtans dag. Eleverna fick beskriva en person som de tycker är viktig i sitt liv.

Utvecklingssamtalen pågår för fullt och fortsätter även efter lovet. Eftersom restriktionerna har släppt kan ni som har samtal komma till skolan. Vi ses då i klassrummet. Vi kan också glädjande berätta att ni även är välkomna att hälsa på i skolan. Hör bara av er innan så att inte fler besök krockar.

Talrektanglarna har vi denna vecka sammanställt i multiplikationstabellerna så de tillsammans bildar en stor multiplikationsruta. Vi har pratat om och sett mönster i rutan som att i tvåans tabell är det tvåhopp, i treans tabell är det trehopp. Vi har också tränat på hur rutan fungerar och var man tex kan hitta 5 gånger fem. I matematiken har vi även arbetat med att sätta ut tal på tallinjen med rätt avstånd mellan talen.

På tekniken fortsätter vi med programmering. Denna vecka tittade vi och lärde oss om robotar. Vi tränade på att programmera i appen Bee-bot.

I NO fortsätter vi med vår bok om rymden och denna vecka tittade vi på filmer av Christer Fuglesang om när han arbetade på rymdstationen. Vi har även öppnat vår NTA-låda som denna gång heter Förändringar. Vi kommer att undersöka hur olika ämnen kan genomgå förändringar. Första uppdraget var att se hur en brustablett förändrades till flytande och gasform i vatten.

På SO-lektionerna tittade vi på en film där en pojke ville vara prinsessa i en teater. Vi diskuterade under filmen som först slutade dåligt och efter filmen då den rättats till och fick ett bra slut. Vi har haft klassråd där eleverna kommer med förslag om skolan, raster och lektioner. Vissa förslag tas sedan med till vårt elevråd.

Nästa vecka är det sportlov och då är eleverna lediga från skolan. Fritids är öppet för de barn som anmält att de ska närvara. Vi hoppar därför över vanliga läxan och i stället får barnen med en lånebok och läsbingo hem. För att kryssa en ruta ska eleverna läsa 10–15 minuter. Ni kan gå in på www.hallsberg.se/sportlov och läsa om vad som händer under veckan i kommunen.

Vår app Ugglo har ändrat namn till Polylino. Eleverna loggar in med gruppkod och sedan lösenord. Där finns tusentalsböcker att läsa eller lyssna på.

 • 2a: gruppkod: Y5MLB2 lösenord: skola123
 • 2b: gruppkod: 5S6ZFM lösenord: egna lösenord(namn+siffror =8 tecken)

Nästa vecka:

Sportlov

Vecka 9

Vi fortsätter med utvecklingssamtalen.

Måndag: läsbingot in

Tisdag och torsdag idrott, glöm inte ombyte.

Onsdag: ny vanlig läxa kommer med hem igen.

 

Trevlig helg

Louise & Jenny

*******************************************************************

Hej vecka 6 

Bara 4 dagar denna vecka och skönt väder ute. Friskheten i klasserna håller i sig och denna vecka var Jenny tillbaka. De elever som missat de tester vi genomför som bygger på vårt matematikmaterial TRR gjorde dessa i veckan. De är så fokuserade när det sker.  

Nu vi är inne i utvecklingssamtalsperioden och det är härligt att se vilken utveckling som era barn gör. Det märks att de är äldre och kan börja ta ett eget ansvar för sina egna mål. Vi tackar alla som kämpat med att kunna delta genom Haldor trots att det digitala inte alltid är med oss.  

Denna vecka har vi fortsatt med att rita talrektanglar. Eleverna fick i par rita så många talrektanglar som de kunde komma på med ett givet tal. Dessa ska vi sedan använda till multiplikationstabeller.  

På tekniken arbetar vi med programmering. Denna vecka fick eleverna två och två programmera en “bil” till en parkering på ett rutpapper med hinder på vägen. Det är kul att se dem så fokuserade på uppgiften.  

I NO fortsätter vi med vår bok om rymden och denna vecka läste vi om stjärnorna. Jag har uppmanat alla att titta på himlen på kvällen för att se stjärnor och månen. Vi skriver ganska mycket text men alla kämpar på efter sin förmåga. 

I SO har vi börjat att titta på filmer och pratat om att vi alla kan vara olika på olika sätt. I veckans film fick vi bekanta oss med två syskon varav en av dem hade autism. Vi har tänkt fortsätta med det temat fram till sportlovet.  

På svenskan har vi fortsatt med ordklasserna och att skriva beskrivande meningar. Eleverna fick i små grupper beskriva en bild, sedan roterade alla så man fick en ny bild att beskriva. Det blev många härliga meningar med en massa adjektiv.  

Vi skulle vilja be er att stötta era barn med att ta med läxan på måndagar och gymnastikkläder på tisdag och torsdag. Vi har pratat om att det är bra att ha en skolväska med sig varje dag så att det blir en vana.  

I fredags var Louise ledig och då kom Elin, vår vikarie, till klassen. Titta gärna in vår bloggsida, vi har skapat en ny flik som heter “Veckans bloggare” där eleverna skriver om veckan som varit.  

Jenny som också är förälder i kommunen upptäckte att det blev ERROR när hon loggade in genom webbsidan till Haldor. Men om hon klickade på symbolen HALDOR då så öppnades en ny sida och hon kom in. Testa det om ni får samma bekymmer. 

Nästa vecka: 

Vi fortsätter med samtalen, prova att gå in på Haldor och utvecklingssamtal innan det digitala mötet så ni vet hur ni ska göra.  

Måndag: läxan in 

Tisdag och torsdag idrott, glöm inte ombyte.  

Vecka 8 är det sportlov. 

Trevlig helg 

Louise & Jenny 

*****************************************************************************************

Hej!                                                                    Vecka 5

Skönt att många elever är friska igen och tillbaka i skolan. Endast några stycken elever har varit sjuka denna vecka och så var även Jenny. Tur att vi har så duktiga vikarier på vår skola som tar hand om era barn på ett så bra sätt. Hoppas alla är friska och tillbaka nästa vecka.

I matematiken har vi fortsatt att träna på subtraktion med uppställning. Vi har också börjat att träna på multiplikation. Eleverna har byggt talrektanglar som visar ett tals multiplikativa uppdelningar. Vi ser då att 4 består av 2 stycken 2:or (2 gånger 2) eller 4 stycken ettor (4 gånger ett).

På svensklektionerna fortsätter vi arbetet med ordklasserna. Eleverna fick ta en lapp ur varje hög (substantiv, verb och adjektiv) och satte ihop orden till en mening. Det blev tokiga och roliga meningar som sedan illustrerades med roliga bilder.

Vi har denna vecka sett på Lilla aktuellt som gästade vår skola för två veckor sedan. Lilla aktuellt är ett nyhetsprogram för barn. Arbetet med rymden fortsatte under No-lektionerna.

Vad bra att så många bokat in sig på en samtalstid. Ni som inte ännu gjort det ska logga in på Haldor och boka en tid för utvecklingssamtal. För att logga in på Haldor kan ni ladda ner appen eller gå in på www.hallsberg.se där ni hittar inloggningen längst ner på sidan.

Nästa vecka är det bara 4 skoldagar då skolan är stängd nu på måndagen den 7/2. Även fritids är stängt.

Nästa vecka:                                                                                                               

Måndag: Skolan stängd!

Tisdag: Lämna in läxan.

Tisdag och torsdag: Idrott, vi vill att alla byter om men duscha är frivilligt.

                                             Trevlig Helg

Jenny & Louise

 

******************************************************

Hej!                                                                    Vecka 4

Den här veckan har det fortsatt att vara runt 8 elever hemma i våra klasser. Precis som i brevet från rektor Sara får ni räkna med att era barn utsatts för smitta i skolan så var vaksamma på symptom. Hos oss har personalen klarat sig bra hittills men på grund av frånvaro på Rönnen har lärarna i slöjd, musik och till viss del även idrott fått gått in och tagit klassundervisning. Vi blandar inte klasserna och uppmanar till avstånd men det är svårt att hålla. Vi vädrar på rasterna så klassrummen är ganska kalla så det kan behövas en extra tröja.

Vi har även denna vecka genomfört ett test som bygger på materialet TRR. Det ska bli kul att se om det är någon ökning från år 1 då vi gjorde testen första gången. Vi har nu börjat att arbeta med subtraktion i uppställning med övergång. Eleverna tränar också på det genom multilink-kuber, stapelmodellen samt omgruppering.

I svenska fortsätter vi arbetet med ordklasserna. Eleverna har fått skriva de olika orden på olika papperslappar. De ska vi sedan använda i undervisningen.

I arbetet med rymden har vi denna vecka lärt oss om Vintergatan och solen. Ni som är hemma i karantän kan gärna söka på youtube och titta på fakta om dessa. På bilden skapade vi solar med hjälp av silkespapper.

På Haldor ska ni nu logga in och där finns tider för utvecklingssamtal som ni behöver boka. För att logga in på Haldor kan ni ladda ner appen eller gå in på www.hallsberg.se där ni hittar inloggningen längst ner på sidan.

Denna vecka har eleverna fått med sig en ny läxa hem. Det är en läsläxa som kan läsas flera gånger för att träna läsflytet. Det finns även frågor till texten som eleverna ska skriva svar på och då tränas läsförståelsen.

Titta gärna runt på bloggen för att se olika nya inlägg.

Nästa vecka:                                                                                                               

Måndag: Lämna in läxan!

Tisdag och torsdag: Idrott, vi vill att alla byter om men duscha är frivilligt.

                                             Trevlig Helg

Jenny & Louise

 

*********************************************

Hej! vecka 3 

Så bra era elever har arbetat denna vecka Det är kul att vara lärare till så flitiga elever. 

Flera på skolan och i samhället har nu corona. Tänk på att vara hemma om du får symptom samt gör ett covid-test. Rutinerna på skolan fortsätter bl.a. genom att ni inte får komma in på skolan. Vi ber er att stanna utanför när ni ska hämta och lämna era barn. På skolan tvättar vi bänkarna och händerna samt försöker hålla avstånd. 

Utvecklingssamtalen som vi kommer att genomföra under veckorna 5-7 samt 9 kommer att ske digitalt. Ni kommer att behöva logga in på Haldor för att boka en tid. Sedan så har vi ett möte på teams genom Haldor.  

DET ÄR VIKTIGT ATT NI ALLA SER TILL ATT NI KAN KOMMA IN PÅ HALDOR. GENOM APPEN ELLER PÅ WEBBEN, gå genom www.hallsberg.se  

Under veckan har vi på svenskan börjat arbeta med grammatik och eleverna ska lära sig de tre ordklasserna substantiv, adjektiv och verb. Vi har pratat om vilka ord som hör till vilken ordklass och eleverna har fått träna på att sortera olika ord rätt. Eleverna har även fått skrivuppgifter till ordklasserna. 

I matematiken har vi genomfört ett matematiktest, som bygger på materialet som vi arbetar med från TRR. Vi tränar på att dela upp tal i ental och tiotal, 33=30+3. Eleverna får också räkna ut addition med olika strategier som uppställning, stapelmodellen, bygga med multilink-kuber samt med skrivna uttryck, 25+37=20+5+30+7=20+30+12=20+30+10+2=60+2=62.  

På so-lektionerna har vi arbetat vidare med språkbruket. Vi vill inte höra fula ord här i skolan så vi fokuserade denna vecka på snälla ord. Först fick alla skriva en egen lista på snälla ord. Sedan fortsatte arbetet i grupp där de fick välja ut de bästa snälla orden och meningarna, satte upp dem på ett stort papper som också dekorerades fint. 

Titta in på skolämnen, teknik för att se vad vi gjorde denna vecka. 

Vi påminner om att måndag den 7/2 är de studiedag, skola och fritids är stängt.  

Nästa vecka: Måndag lämnas läxan in 

Tisdag och torsdag är det idrott, vi vill att alla byter om men duscha är frivilligt. 

  Trevlig Helg 

Jenny & Louise 

*************************************************************

Hej!                                                                                vecka 2

Då har vi startat vårterminen med en kort vecka. Det har varit kul att träffa alla igen. Vi har passat på att vara ute en extra stund varje dag. Titta in på bloggens klassidor för att se bilder.

Vi har ju fått en ökning av corona i samhället och vi har utökat våra rutiner på skolan bl.a. genom att ni inte får komma in på skolan längre. Vi ber er att stanna utanför när ni ska hämta och lämna era barn. Det är också viktigt att stanna hemma vid symptom samt göra ett covid-test.

Vi på skolan uppmanar till avstånd, påminner om att tvätta händerna noga, försöker att hinna med att torka av bänkarna extra och vädra klassrummet under dagen.

Detta gör att utvecklingssamtalen som vi kommer att genomföra under veckorna 5-7 samt 9 kommer att ske digitalt. Vi bjuder in genom Haldor med ett möte på teams.

DET ÄR VIKTIGT ATT NI ALLA SER TILL ATT NI KAN KOMMA IN PÅ HALDOR. GENOM APPEN ELLER PÅ WEBBEN, gå genom www.hallsberg.se

Nästa vecka börja El Sistema igen, ni som INTE har frånsagt er platsen genom att kontakta dem fortsätter som vanligt.

De närmaste veckorna kommer eleverna få genomföra två tester i matematik som bygger på materialet som vi arbetar med från TRR.

De böcker som era barn lånade hem innan ju behöver lämnas tillbaka nu. Titta hemma och skicka med böckerna under nästa vecka.

Vi har än en gång haft problem med att någon kissar i papperskorgen på toaletten vid 2a klassrum. Det vore bra om ni hemma pratar om det.

Nästa vecka:

Tisdag och torsdag är det idrott, man får välja om man vill byta om.

Onsdag kommer lilla aktuellt till oss för att film elevrådet, de kommer även filma runt på skolan. Om ni INTE vill att ert barn får vara med i bild. Hör av er omgående.

                                                                                     Trevlig Helg

Jenny & Louise

****************************************************************************

Hej!                                                  vecka 50

Denna vecka gick verkligen fort och nu har vi bara tre dagar kvar av höstterminen.

Nu har det blivit bestämt att skolan inte kommer ha en gemensam avslutning i Adventskyrkan. Vi kommer ha avslutning i våra klasser i klassrummen onsdagen den 22/12. Vi börjar skolan som vanligt 8:00 och eleverna slutar 9.30.

I måndags fick vi se ett fint luciatåg i vår matsal. Treorna sjöng så fint för oss. Nästa år är det våra elevers tur att sjunga luciasånger. Vi hade pysseldag nästan hela onsdagen och resten av lektionerna under veckan har vi arbetat klart med ofärdiga arbeten. Under veckan har vi även lyssnat på julkalendern och tränat på att återberätta innehållet samt skrivit om huvudpersonerna.

Idag har vi haft stjärnfest då barnen varit så duktiga under höstterminen och arbetat på så bra. Barnen bestämde innehållet för dagen och det blev pyssel, måla, ipad, spela spel samt dansstop och filmmys med snacks. Vi lyssnade så klart på julkalendern och fikade samtidigt också. En toppendag tyckte eleverna och lärarna.

 

Nästa vecka:

Tisdag är det idrott – ta med ombyte.

Onsdag är det julavslutning.

 

Trevlig fjärde advent

Jenny & Louise

 

*********************************************

Hej                                                   vecka 49     

Vilket härligt men kallt vinterväder vi haft denna vecka. Så kul att vi har isen så nära skolan för barnen gillar verkligen att åka skridskor. Vi hoppas att kylan håller i sig för då blir det mer skridskoåkning. På vissa raster kan eleverna låna skridskor och om man har egna skridskor kan man åka när man vill. Som det är bestämt just nu så kommer alla elever gå iväg på avslutningen och se julspelet, onsdagen den 22/12. Vi är tillbaka på skolan och eleverna slutar runt 9.30.  

I matematik har vi fortsatt att lösa problem utifrån stapelmodellen. Vi har även fortsatt räkna i ett mattehäfte där eleverna tränar bland annat på addition, subtraktion samt tiotal och ental. 

I svenska fortsätter vi att lyssna på julkalendern och tränar på att återberätta innehållet.  I 2b har vi skrivit om pojken Lucas och hunden Rufsa från julkalender Biggest Bang. 2a har skrivit om Tyra.  

På SO har vi arbetat med skolans nolltolerans mot skojbråk och dåligt språkbruk med hjälp av dilemmakort och citat som vi diskuterade. Vi samlade även in alla fula ord som eleverna använder. Alla fick skriva ner fula ord på en lapp som knycklades ihop och sedan brändes upp. Vi har nu gjort oss av med de fula orden och hoppas vi inte får höra dem igen. Ni kommer att få en informationslapp om detta. Vi fortsätter arbetet under nästa vecka. Vi har även uppmärksammat Nobeldagen. Vi tittade på en liten film, läste och målade om Alfred Nobel och Nobeldagen. 

I NO har vi läst och lärt oss om den röda flugsvampen. Nästa vecka kommer vi att ha kahoot med frågor om svampar men också på temat jord som var terminens NTA-låda.  

Louise hade två extra läsdagar på torsdag och fredag. Det blev lite krångel med vikarier men eleverna är så duktiga på sina rutiner och hjälpte varandra och vikarien.  

Vi har nu skrivit klart omdömen för era barn. Ni kan gå in i Haldor och läsa dem. Om något strular, något saknas eller om ni har frågor hör av er till oss via mail. Vi kommer att gå igenom omdömena på nästa utvecklingssamtal.  

Vi påminner om att hjälpa era barn att packa ner läxan till måndag. Denna vecka har era barn även fått en läxa som de ska läsa in sig på. Den handlar om de mäktiga fem som vi läst om på tekniken. På tisdag nästa vecka kommer eleverna att få en test på detta.  

Vi har ju börjat att byta om på idrotten. Vi har dock upptäckt att en del av er tolkar ombyte som att man har en t-shirt under sin tröja som man idrottar i och sen bara tar på sig tröjan igen. Vi menar att om man byter om har man med sig andra kläder som man använder på idrotten som man sedan tar av sig och byter till sina “skolkläder”. Så hjälp era barn att packa idrottskläder till tisdag och torsdag. 

Nästa vecka blir det sista fritidsorkestern med El sistema, ni som har barn där har fått en lapp med information om att den planerade vänstay på kvällen är inställd pga restriktioner. Avslutningen kommer att ske på deras ordinarie spelning på torsdagen, ingen spelning på tisdagen. Om ni vill sluta hör av er till kulturskolan.  

 

Nästa vecka: 

Måndag  Läxan ska in! 

Tisdag läxförhör i teknik. 

Tisdag och torsdag är det idrott – ta med ombyte. 

 Trevlig tredje advent 

Jenny & Louise 

***************************************************************************************’*’

Hej!                                                   vecka 48

En vecka med kyligt ute. Snabbt gällde det att plocka fram vinterkläder och kylan ska hålla i sig även nästa vecka. Så glöm inte att skicka med varma vantar och kläder för utelek. Vi har nu bara två och en halv vecka kvar innan jullovet. Vi har avslutning onsdagen den 22/12 då slutar vi runt 9.30. Vi planerar att ha vår traditionella avslutning med julspel men vi får se hur det blir med riktlinjer angående covid. Så vi återkommer när vi vet mer om avslutningen.

I måndags firade vi första advent med att tända första ljuset i adventsljusstaken.  Vi fortsätter att lyssna på Biggest Bang och ha det extra mysigt i klassrummet.

I matematik har vi denna vecka löst olika situationer/problemlösningar med hjälp av stapelmodellen där vi har haft tre delar i stället för två. Det är lite krångligt att få till alla tal på rätt ställe för att kunna använda dem i modellen.

I svenska har 2b skrivit om flickan Tyra i Biggest Bang efter att de lyssnat på information om henne. 2a har skrivit en uppgift på Haldor där de fick skriv om sig själva. Vi gör det för att börja bekanta oss vid Haldor och dess funktioner.

På SO har vi börjat att prata om att flytta. Varför flyttar människor och vad är det som gör att man flyttar till olika ställen? Eleverna har en massa bra tankar och funderingar runt detta, så roligt att få ta del av dessa.

I NTA har vi genomfört vårt sista uppdrag då vi jämförde hur vatten tar sig igenom sand och lera. Vi kunde se att vattnet hade svårt att rinna igenom lera medan sanden släppte igenom vatten. Vi vet att sand torkar snabbt och att lera blir hård när den torkar. Vi kan dra slutsatsen att vid odling är humus den bästa jorden att plantera i då den håller kvar vatten och är “luftig” för rötterna.

Vi har nu fått isbana vid hockeyrinken på spontan så det ät fritt fram att åka skridskor under helgen. Vi tänkte också passa på att åka under skoltid nu på måndag. Ni som har egna skridskor och hjälm ta med dem.

Vi påminner om att hjälpa era barn att packa ner läxan till måndag och gymnastikkläder till tisdagen och torsdagen.

Nästa vecka:

Måndag åker vi skridskor, ta med egna om ni har. Läxan ska in!

Tisdag och torsdag är det idrott – ta med ombyte.

 

Trevlig andra advent

Jenny & Louise

****************************************************

Hej!                                                vecka 47 

Nu har vi haft en vanlig vecka igen med alla lektioner och ämnen. Alla elever på skolan har denna vecka svarat på frågor om trivsel och trygghet. Resultatet arbetar vi pedagoger med för att skolan ska bli så bra som möjligt för era barn. 

Vi har redan börjat att lyssna på en julkalender från barnradion för att vi ska hinna lyssna klart innan jullovet. Berättelsen heter Biggest Bang och är ett roligt äventyr om rymden. Vi har en mysig lyssningsstund tillsammans och efter lyssningen diskuterar vi handlingen och pratar om svåra ord. 

På SO avslutade vi arbetet med boken om mig och satte ihop resultatet i en bok.  

På NO tittade vi på ärtorna som vi planterat men tyvärr verkar det inte vilja gro. Vi har även undersökt hur mycket vatten som humus tar upp. Titta gärna på bloggen för bilder.  

I matematik har vi arbetat med problemlösning. Eleverna har tränat på att lösa problem och fick då först fundera på vad de vet och vad de ska ta reda på. Sedan skrev de in informationen i en stapelmodell för att sedan skriva ett matematiskt uttryck som de räknade ut. De fick även hitta på egna problem och visa hur de skulle kunna lösas.  

Denna vecka har båda klasserna fått med sig läxorna hem. Läxorna ska lämnas in på måndag så vi hinner rätta dem.  

Om ni har biblioteksböcker hemma från lånet innan höstlovet behöver ni lämna tillbaka dem.  

På idrotten tänkte vi komma igång med ombyte så det är dags att skicka med kläder tisdag och torsdag nästa vecka.  

 

Nästa vecka: 

Läxan in på måndag. Ny läxa hem på onsdag. 

Idrott på tisdag och torsdag 

Trevlig Helg 

Jenny & Louise 

**************************””******** **********************************’

Hej!                                                vecka 46

Vi har fortsatt med simskolan denna vecka och barnen har tränat på för fullt i bassängerna efter sin förmåga. Alla barn har utvecklats varje dag och det är så kul att se. Nu är simskolan slut för denna termin så nu är det bra om ni tränar vidare med ert barn så utvecklingen inte stannar av. Alla barn har klarat något eller några simmärken som ni kan köpa i simhallen om ni vill. Ni kan då fråga personalen i simhallen vilket märke just ditt barn klarat. Vi lärare vet också vilka simmärken barnen klarat.

Eftersom vi haft simskola så blir det inte samma undervisning som vanligt under veckan då en hel del lektioner gått bort.

Vi har haft lite SO denna vecka där eleverna fick fortsätta arbeta med familjen. Vi tittade även på film om hur det kan vara att få bonussyskon.

På NO tittade vi på ärtorna som vi planterat i de olika jordproverna sand, lera, humus samt i kompostjord. Vi observerade att än så länge hade inget hänt. Vi planterade även ärtor i provrör med lera, sand och humus för att kunna se ärtans utveckling. Vi hoppas kunna få se rötter.

I matematik har vi startat med TRR-matten igen. Vi Tänker, Resonerar och Räknar. Vi har tränat på att göra omskrivningar av subtraktion för att hitta uttryck som är enklare att beräkna.

Louise har inte delat ut läxorna för denna vecka då hon var hemma och var sjuk, så den får vänta tills nästa onsdag. Påminner dock om att hålla i med läsningen hemma för att träna upp läsflytet.

El sistema skulle egentligen ha uppehåll på tisdag nästa vecka men det är ändrat. Det blir El Sistema både tisdag och torsdag nästa vecka. Om man vill sluta ska man höra av sig till ledarna i El Sistema. Vi kan hjälpa er med kontakt. Det är lite svårt att spela instrument och det gäller att hålla i och öva så peppa era barn att inte ge upp så lätt.

 

Nästa vecka:

Läxan in för 2a på måndag

Idrott på tisdag och torsdag

                                      Trevlig Helg

                                   Jenny & Louise

**********************************************************

Hej!                                                vecka 45 

Oj, vilka duktiga barn ni har. Denna vecka har vi åkt buss i tre blandade grupper för att gå på simskola. Allt har rullat på väldigt bra och de har verkligen visat att de klarar detta perfekt. I simhallen tränar alla efter sin förmåga och vi kan på bara dessa dagar se stor utveckling.  De elever som kan simma 25 m bröst och 25 m rygg med rätt teknik får simträna med oss personal från skolan. Det är Jenny, Louise och Almin som åker ner med varsin grupp. Vi kommer att fortsätta likadant nästa vecka.  

Eftersom vi har simskola så blir det inte samma undervisning som vanligt då en hel del lektioner går bort. Vi arbetar främst med svenska och matematik. 

Vi har dock haft både teknik och NO. På tekniken tittade vi på en film om hjulet och skrev om det i våra böcker på ipaden. Eleverna har blivit väldigt duktiga på att använda dessa. De hittar nya finesser hela tiden.  

På NO fortsatte vi att lära oss om svampar och vi har även öppna vår NTA-låda igen och denna vecka planerat ärtor i de olika jordproverna sand, lera, humus samt i kompostjord. Vi ska nu observera vilken jord som passar bäst att plantera i. Titta på bilder under skolarbeten – NO.

I svenska har alla genomfört Legilexi som är ett program på ipaden som testar av svenska. Vi kommer att genomföra det varje år och på så sätt se vilken utveckling som eleverna har.  

Jenny har glömt att dela ut läxorna för denna vecka så den får vänta tills nästa onsdag. Påminner dock om att hålla i med läsningen hemma för att träna upp läsflytet.  

Vi hoppas att ni alla fått en kod från collage foto för årets skolfotografering. Om ni inte fått det så kontakta dem på info@collagefoto.se. Det finns också chans fram t.o.m. v.48 att boka gratis syskonfotografering på deras hemsida www.collagfoto.se om man så önskar. Collagefoto ligger på Aspholmen i Örebro.  

Nästa vecka: 

Simskola måndag till fredag 

Idrott endast på torsdag 

Trevlig Helg 

Jenny & Louise 

******************************************************************************************

Hej!                                                                                          vecka 43 

Idag har vi haft halloweentema på allt vårt arbete under dagen. Vi har skrivit spökhistorier, dansat, sett på film och smakat på chokladklubba.  

Vi har under några veckor läst böcker av författaren Jan Lööf. Denna vecka har eleverna samarbetat i grupper och läst en av dessa böcker. Efter att de läst boken skriver de stödord om inledningen, händelsen, lösningen och slutet. Sedan har de fått träna på att berätta om boken för att slutligen prata om boken inför klasskamraterna. 

I matematik har vi fortsatt att träna på uppställning och vikt. Vi har också tränat på att lösa matteproblem gemensamt i klassen. 

I NO har vi sagt hejdå till våra maskar. När vi tömde de små kompostpåsarna fick eleverna titta och hålla i “sin” mask. Det var spännande. VI har även fortsatt vårt arbete med svampar och dess olika delar.  

På tekniken har vi börjat att arbeta med tidiga uppfinningar som har haft en stor betydelse för människan. Vi kommer att lära oss mer om hjulet, skruven, lutande planet, kilen och hävstången.  

I SO fick eleverna arbetsblad där de skrev om och ritade sin familj. Vi gick tipspromenad där frågorna handlade om FN och barnens rättigheter.  

Nästa vecka är det höstlov och eleverna är då lediga från skolan. Veckan efter kommer vi att åka på simskola varje dag. Vi delar våra två klasser i tre grupper. Jenny, Louise och någon personal från fritids följer med var sin grupp till simhallen. Barnen behöver ha med sig badkläder och handduk varje dag.  

Från och med vecka 45 är föräldrar välkomna att besöka skolan igen. Att ni kan komma och vara med i skolan och hälsa på och se vad vi gör om dagarna är viktigt för oss. Vill ni komma på besök vill vi att ni mejlar oss om när ni skulle vilja komma så att det inte krockar allt för mycket. Vi hoppas på många besök.  Enligt riktlinjerna ska ju de som inte har vaccinerat sig fortsätta hålla avstånd och undvika större samlingar så vi vill att endast de som har dubbla vaccinationer hälsar på. 

Nästa vecka: 

Höstlov, fritids stängt på måndag 

Vecka 45: 

Varje dag simning. Ta med badkläder och handduk. 

Måndag ska läxan lämnas in. Läsbingo. 

Onsdag kommer ny skrivläxa och matteläxa.  

Tisdag och torsdag idrott.  

Trevlig lov 

Jenny & Louise 

***************************************************************************************

Hej!                                                                                          vecka 42 

För att motivera barnen till att läsa mer så deltar vi i Akademibokhandelns lästävling. Vi har en bokplansch i klassrummet där eleverna får färglägga en bok när de läst 60 minuter. När hela planschen är fylld så skickar vi in den och deltar i en klasstävling. Ni har även fått med information hem om Läsborgarmärket som är en medalj som eleverna kan få för att de kämpar på med sin läsning. Varje elev som läser fem valfria böcker kan hämta ett vitt Läsborgarmärke på Akademibokhandeln. Efter tio böcker får man ett rött märke och efter 15 böcker får de ett svart märke. Läskortet där man skriver upp böckernas titel ska tas med när man hämtar märkena.  

Denna vecka har eleverna gjort en bedömningsuppgift i svenska. De fick rubriken Ödehuset och skrev en berättelse för hand.   

I matematik har vi fortsatt att träna på att ställa upp tal och vi har börjat träna på att använda minnessiffra.  Vi har också pratat om vikt och använt vågen för att väga saker i klassrummet. Vi kände på vikter och pratade om enheterna gram, hektogram och kilogram.  

I NO har vi tittat hur våra maskar mår och vi har även börjat på ett nytt arbetsområde om svampar. Eleverna ska kunna känna igen några svampar och kunna de olika delarna på en svamp.  

På tekniken hade vi slutfix i boken om teknik. Eleverna fick läsa vad de skrivit och fylla på om man missat något. Nästa vecka ska vi börja arbeta med tidiga uppfinningar som har haft en stor betydelse för människan.  

I SO har vi fortsatt att prata om familjer och hur olika de kan se ut. Vi har även tittat på film och diskuterat utifrån den. Eftersom det är FN dagen på söndag så passade vi på att prata om den och om barnens rättigheter. Vi såg även en film som Edvina vår musiklärare har gjort.  

På fredagen, den 29/10, kommer vi på skolan ha Halloweenfest och de som vill får klä ut sig. Barnen får klä ut sig till vad de vill men de får inte ha otäcka masker för ansiktet. 

Vecka 44 är det höstlov och eleverna är då lediga från skolan. Veckan efter kommer vi att åka på simskola varje dag. Mer information kommer.  

Från och med vecka 45 är föräldrar välkomna att besöka skolan igen. Att ni kan komma och vara med i skolan och hälsa på och se vad vi gör om dagarna är viktigt för oss. Vill ni komma på besök vill vi att ni mailar oss om när ni skulle vilja komma så att det inte krockar allt för mycket. Vi hoppas på många besök.  Enligt riktlinjerna ska ju de som inte har vaccinerat sig fortsätta hålla avstånd och undvika större samlingar så vi vill att endast de som har dubbla vaccinationer hälsar på. 

Nästa vecka: 

Måndag ska läxan lämnas in. 

Onsdag kommer ingen ny läxa eftersom det är höstlov. Eleverna får i stället en läsutmaning. 

Tisdag och torsdag idrott.  

Trevlig helg 

Jenny & Louise 

*******************************************************************************************************

Hej!                                                         vecka 41

Ännu en härlig höstvecka har passerat. Vissa dagar var riktigt kalla på morgonen. Vi passade på att gå ut i fredags. Vi lekte 36-leken och letade efter svampar. Det blev en härlig stund i solen.

I svenska har nu alla elever läst klart Skolverkets bedömningsstöd och det är så roligt att få en egen stund med eleverna och så duktiga alla är på att läsa. Nästa vecka ska vi genomföra en skrivuppgift.

Skrivuppgiften som vi har arbetat med när vi delade upp sagan i fyra olika delar, inledning – händelse/problem – lösning och avslutning, under fyra olika lektioner är nu färdig. Vilka berättelser det blev! Vi läser nu upp dessa för klassen.

I matematik har vi ett uppehåll i TRR och vi har denna vecka arbetat med att ställa upp tal. Det kan vara lite klurigt att skriva entalen under varandra och tiotalen under varandra för att sen starta uträkningen. Eleverna har även räknat bedömningsstödet i matematik och en del har inte hunnit färdigt ännu.

I NO har vi undersökt en hemlig blandning. Det gällde att använde de olika metoderna som vi arbetet med för att lista ut vilka jordprover som fanns i just min påse. Tyvärr var det lite för ont om tid och vi fick skynda oss i slutet. Nästa lektion ska vi gå igenom vad vi kom fram till.

På tekniken lärde vi oss om glasögonens historia och nästa vecka börjar vi med ett nytt arbetsområde – De mäktiga 5(6). Eleverna har blivit så duktiga på att dokumentera på Ipaden i appen Book Creator.

I SO har vi börjat med ett nytt kapitel i boken om mig. Vi har börjat att prata om familjer och hur olika de kan se ut. Vi har även börjat att prata om demokrati och utgått från leken. Vi funderar tillsammans om begreppet kompromissa och vad det innebär i praktiken.

Gabi är sjukskriven oktober månad och vår vikarie Almin går in för henne.

Fredagen den 29/10 kommer vi på skolan ha Halloweenfest och om man vill så får man klä ut sig. Barnen får klä ut sig till vad de vill men de får inte ha läskiga masker för ansiktet.

Veckan efter festen är det höstlov, vecka 44, och eleverna är då lediga från skolan.

Nästa vecka:

Måndag ska läxan lämnas in.

Onsdag kommer en ny läxa.

Tisdag och torsdag idrott.

Trevlig helg

Jenny & Louise

*************************************************************

Hej!                                                      vecka 40

Den här veckan har vi fortsatt med bedömningsstödet då alla elever får läsa en text för oss och svara på frågor om textens innehåll. Vi kommer även att skriva en berättelse och genomföra ett test i matematik.

I svenska har vi skrivit lösningen på sagan som vi började med förra veckan. 2b har även skrivit avslutningen men Jenny blev hemma torsdag fredag så 2a skriver klart sagan nästa vecka. Vi läser fortfarande böcker av Jan Lööf och tittar ibland på ett avsnitt av “Skrot-Nisse”.

Vi har en paus i TRR och kommer nu att arbeta med de områden som inte tas upp i TRR. Alla har just nu ett häfte med blandade uppgifter. I TRR formar vi inte så mycket siffror och vi märker att många har svårt att forma siffrorna på rätt sätt. Det ska vi försöka få ordning på nu.

I NO har vi denna vecka haft 2 uppdrag från NTA. Vi blandade jordproverna sand, lera och humus med vatten i provrör. Skakade och tog kort på rören. Leran färgade vattnet som mjölk, humus blev som cola och sanden la sig på botten direkt. Sedan fick rören stå någon dag och så tittade vi vad som hade hänt. Både lera och sand fanns nu på botten. I röret med humus låg lite kvar på ytan och resten på botten.

På SO har vi tagit fram bra lekar att göra på rasterna. Vi arbetade i grupper och gjorde lekblommor, nästa vecka ska vi använda oss av dessa under rasterna.

På tekniken lärde vi oss om tandborsten. Förr använde man grenar att göra rent tänderna och när sockret kom till oss i Norden blev tänderna riktigt dåliga.

Nästa vecka:

Tisdag och torsdag idrott, än så länge frivilligt att byta om och duscha.

På onsdag kommer vi dela ut nya läxor. Det kommer vara en skrivläxa och en matteläxa. Eleverna kommer få en skrivbok med ett skrivuppdrag i och ett mattehäfte där minst ett uppslag ska göras. Läxorna ska sedan lämnas in efter helgen på måndagen. Det är viktigt att även fortsätta med läsningen hemma några dagar i veckan.

                                                Trevlig helg

Louise & Jenny

*****************************************************************************************

Hej!                                                       vecka 39 

Denna vecka har eleverna lekt mycket i skogen i olika kojor. Problemet är att eleverna tar pinnar från varandra eller så tror man att någon tagit och så blir man arg utan att ha frågat kompisen om hur det ligger till. Det ledde till onödiga konflikter med slag och fula ord. Vi har pratat mycket om att pinnarna i skogen är allas och när man inte är där kan andra leka med dem. Vi pratar också mycket om hur viktigt det är att alla får vara med och leka.  

På SO har vi fortsatt med arbetet om hur man är en bra kompis. Vi har arbetat i grupper och kommit överens om hur en bra vän ska vara. Resultaten skrevs ner i en blommas kronblad och sattes upp i klassrummet. Förra veckan och denna vecka har alla fått en hemlig kompis som man skulle vara extra snäll emot. På fredagen ska man gissa vilken kompis som fick mitt namn och berätta vad den gjort som var extra snällt.  

I matematiken tränar vi nu på att lösa matematikproblem. Vi läser en text och funderar över vad vi vet och vad vi ska ta reda på. Vi använder begreppen fler än, färre än och skillnad. Vi löser problemet genom att rita stapelmodeller, titta på tallinjen och skriva matematiska symboler. Vi räknar addition och subtraktion. 

På NO tog vi fram våra kompostpåsar med maskarna. Eleverna fick titta vad som hade hänt vi gjorde en digital bok om maskar. Vi har även provat att stryka ut de olika jordproverna och se hur det blev på papper. Vi upptäckte att blöt sand inte gav några spår på pappret, humus blev ett brunt streck och leran gulvit. Vi tittade sedan på terrakottaarmén i Kina.  

I svenska har vi börjat prata om vilka delar en saga/berättelse ska innehålla. Inledning, problem, lösning och ett slut ska finnas med när vi skriver en saga. Vi tränar nu tillsammans och alla elever har börjat skriva en inledning och ett problem. Nästa vecka fortsätter vi med lösningen och slutet.  

Vi har inte börjat med läxan ännu men vi önskar att ni alla satsar på att läsa en stund hemma varje dag. Säg bara till om ni vill låna hem böcker från biblioteket.  

Nästa vecka idrott som vanligt tisdag och torsdag. Om man vill får man byta om och duscha.  

 Trevlig helg 

Louise och Jenny 

************************************************************************************************

Hej                                                       vecka 38 

 

Denna vecka har både Louise och Jenny varit sjuka. Louise jobbade i måndags och vi kom båda tillbaka på fredagen. Almin vår fasta vikarie har arbetat i 2a och i 2b har andra stöttat upp. Det blev därför en annorlunda vecka. Eleverna har klarat det bra. 

Vi hade dubbla tekniklektioner denna vecka. Eleverna fick lära sig om saxen och säkerhetsnålens historia. De får skriva och dokumentera på sina ipads i appen Book Creator där vi har skapat en teknikbok. De är rikigt duktiga på att skriva i den boken och roligast är att redigera sidorna med färger 

På SO har börjat att prata om hur man är som en bra kompis och hur det kan kännas om man är dum. Vi kommer att fortsätta med det under nästa vecka också. 

Idag var Carin hos 2a och informerade om det hälsosamtal som hon ska genomföra med 2a med start nästa vecka. Hon berättade att barn i 8-års åldern bör sova mellan 10-11 timmar varje natt. Hon kommer också att prata om kost och vikten av rörelse. 2b kommer att genomföra samtalen till våren då också 2a kommer att få vaccination enligt vaccinationsprogrammet.  

I matematiken har vi nu börjat med hundrakompisarna med ental, riktigt klurigt. Vi började med att endast ändra entalen ex. 21+79, 22+78, 23+77 osv. Sen arbetade vi med att endast ändra tiotalen ex. 21+79, 31+69, 41+59, 51+49 osv. Eleverna ska nu försöka hitta mönstren som bildas ökar med ett tiotal måste man minska med ett tiotal på andra sidan + tecknet. 

Vi har inte börjat med läxan ännu men vi önskar att ni alla satsar på att läsa en stund hemma varje dag.  

Nästa vecka idrott som vanligt tisdag och torsdag. Om man vill får man byta om och duscha.  

 Trevlig helg 

Louise och Jenny 

*********************************************************************************************

 

Hej!                                                              vecka 37 

Vi har denna vecka blivit fotograferade utomhus. Det var kalla vindar så vi alla frös lite trots att solen sken.  

I matematik har vi fortsatt vårt arbetat med ental, tiotal och hundratal. Vi har även arbetat med likheter och likhetstecknet (3+7=1+9) och med omgrupperingar av tal. När vi omgrupperar så bygger vi om talens delar så att det blir lika på båda sidor om likhetstecknet. Eleverna har fått fundera på hur 3+7 kan grupperas om till 1+9. Många kom på att om vi minskar 3 med 2 och ökar 7 med 2 så får vi 1+9. 

Vi har i SO arbetat med elevernas födelsedagar. De har fått berätta om en speciell födelsedag som de haft och fundera över vad de önskar sig. Några behöver träna på när deras födelsedag är. 

I NO har vi börjat att läsa om hur en bebis blir till. Det var många fniss när vi pratade om snippor och snoppar. Givetvis är det på en lättsam nivå och ingen sexualundervisning. Vi har även fortsatt med att undersöka de tre delarna sand, lera och humus som tillsammans bildar jord. 

I svenska läser vi och lyssnar på en del av Jan Lööfs böcker. Vi har fått en hel bokväska från biblioteket med hans böcker i. Vi tränar också mycket på att skriva meningar till bilder och skriva berättelser. 

På lördag den 18/9 är det stora städar dagen med “Håll Sverige rent” vi anmälde oss och städade runt skolan i fredags. Vilket engagemang det var bland eleverna.  

Det är trevligt att få ha utvecklingssamtal med er och ert barn. Det har varit roligt att en del av er kunnat komma till skolan och träffat oss.  Vi hoppas att vi snart kan ta emot besök i klassrummet igen. Nästa vecka har vi att bokat in våra sista samtal.  

Kom ihåg att läsa hemma. Säg till om ni behöver låna böcker. 

 

Nästa vecka 

Idrott tisdag och torsdag, ombyte och dusch om man vill. 

 Trevlig helg 

Louise & Jenny 

**************************************************************************************

Hej!                                                                     vecka 36

Så har ännu en vecka passerat och vilket härligt höstväder vi har haft. Lektionerna rullar på och vi börjar komma in i rutiner. 2a har en förmåga att snabbt börja prata med varandra vid avbrott och har ibland svårt att komma tillbaka till att lyssna på varandra. I kapprummet vid 2b är det någon som öppnar andras väskor och tar riskakor vilket inte är okej. Vi har pratat om detta i klassen och ni behöver ta upp det hemma också. De som har med frukt eller riskakor får nu ta med dem in i klassrummet på morgonen.

I matematik har vi arbetat med ental, tiotal och hundratal. Vi har även börjat med 100-kompisarna. De bygger på att eleven kan 10-kompisarna bra för att använda den kunskapen till 100 kompisarna. 3+7=10 och 30+70 =100. Prata gärna hemma och “förhör” varandra på 10-kompisar om ert barn inte är säker på dem.

Vi har i SO skapat moln med strålar med elevernas bästa egenskaper. De blev så fina, kolla in våra klassidor på bloggen för bilder.

I NO har vi äntligen öppnat vår NTA-låda som heter “Jord”. Vi kommer att undersöka jord på olika sätt och det som är mest spännande är att vi har små komposter med maskar i. Vi har massor av frågor som vi ska ta reda på om hur de lever. För att se bilder gå till ämnen-NO på bloggen.

Skoljoggen gick av stapel i fredags. Vi på Ekängen sprang tillsammans. Det blev en riktig rörelsefest. Om man vill kan man swisha en slant till 123-9011263 som är skoljoggens 90-konto. Vi räknade ut att om alla i våra klasser skänker 10 kr så samlar vi in 450 kr! Pengarna går till organisationen “ Clowner utan gränser”.

Vi är mitt uppe i utvecklingssamtalsperioden. Ni kan alla gå in i Haldor education för att se era barns utveckling. När perioden är över kommer vi att planera för läxor igen. Just nu önskar vi att ni läser hemma med era barn och tar upp det som vi nämner här i veckobrevet. Låt era barn berätta om hur de har lärt sig nya saker.

 

Nästa vecka

Fotografering: Tisdag 2a och onsdag 2b

Louise är på studier torsdag-fredag och en vikarie jobbar istället.

Idrott tisdag och torsdag, ombyte och dusch om man vill.

 

Trevlig helg

Louise & Jenny

*********************************************************

Hej                                                                      Vecka 35 

Då vi denna vecka endast haft tre skoldagar blir informationen lite kortare. 

På matematiklektionerna har vi fortsatt att träna på 10-kompisarna och 20-kompisarna. Eleverna har i ritat talkompisarna på rutat papper och vi har pratat om hur man kan se ett mönster för att hitta alla. 

Vi är igång med utvecklingssamtalen och vi pratar om vart ert barn befinner sig kunskapsmässigt och hur vi ska arbeta för att utvecklingen ska fortsätta. Ni som inte har lämnat in lappen gör det så snart som möjligt.  

Nästa vecka på fredag är det dags för skoljoggen på förmiddagen. Eleverna behöver ha på sig idrottskläder och bra springskor. Under en timme ska alla barn springa och gå så många varv de orkar i spåret. Ha gärna med en vattenflaska med namn på. 

Nästa vecka: 

Idrott tisdag och torsdag  

Skoljogg fredag 10/9 

 Kommande veckor: 

Skolfotografering onsdag 15/9 2B och tisdag 14/9 2A. OBS ny tid! 

 Trevlig Helg 

Jenny & Louise 

*********************************************************************************************

Hej                                                                      Vecka 34

Denna vecka har vi börjat att följa schemat ordentligt och alla jobbar på bra på lektionerna.

På matematiklektionerna har vi startat med vårt projekt Tänka Räkna och Resonera. Vi tränar då på 10-kompisarna och använder dem för att lära oss 20-kompisarna. Eleverna har i grupper byggt alla 10- eller 20 kompisar som de kunnat hitta. Vi tränar även på att räkna baklänges från 20 till 0.

Vi har varit på skolbiblioteket och lånat böcker av vår nya bibliotekarie Sandra. Eleverna har böckerna i bänkarna och vi läser lite nästan varje dag. Om ni har kvar biblioteksböckerna som eleverna lånade innan sommaren lämna tillbaka den så fort ni kan.

Vi har i grupper samarbetat och skrivit till olika sommarbilder. Bilderna var sönderklippta och först fick eleverna gå runt och prata med varandra och hitta resten av bilden. Sedan turades alla i gruppen om att skriva.

El Sistema hälsade på oss och informerade om skolorkestern som kommer vara på tisdagar och torsdagar för de som vill. De som är intresserade har fått information med sig hem. Fyll i lappen och lämna tillbaka den till oss.

Idag får ni med en lapp hem om utvecklingssamtal. Ni kryssar i så många tider som ni bara kan och väljer hur samtalet ska gå till. Antingen träffas vi i skolan om ni har vaccinerat er med dos 2 för minst 2 veckor sedan eller så tar vi samtalet på telefon eller på Teams.

Vi vill påminna er om att inte gå genom gården kring avdelningen Ängen. Den gården ska hållas stängd och både låskedja och bygel ska användas. Den är till för förskoleklassens elever och föräldrar.

Nästa vecka:

Idrott tisdag

Stängningsdag på torsdag 2/9 och fredagen 3/9, både skola och fritids är stängt.

Kommande veckor:

Skoljogg fredag 10/9

Skolfotografering onsdag 15/9 2B och torsdag 16/9 2A.

 

Trevlig Helg

Jenny & Louise

*********************************************************

Hej

Så har redan första veckan i år 2 passerat. Det har varit så roligt att få träffa alla igen. Vi hälsar 3 nya elever välkomna till oss i tvåan och det är Omar som börjat i 2A samt Asma och Anavin som börjat i 2B.

Denna vecka har vi inte följt schemat fullt ut utan gjort en del andra övningar i grupper och par. Vi har börjat att titta på vilka regler vi ska ha i klassrummet för att vi ska må bra tillsammans. Det märks att de är ett år äldre och har många idéer om vilka målen ska vara.

Det som är nytt för eleverna i tvåan är att de får träffa några nya lärare. De träffar Kristin när de har engelska, Edvina på musiken och Frank på bildlektionerna. På bilden målade alla ett självporträtt och de tog sig an uppgiften med stort allvar.

Vi har repeterat 10-kompisarna och arbetat med tallinjen på matematiken.

Redan nästa vecka kommer ni att bli inbjudna till utvecklingssamtal. Som ni har läst i skolstart brevet från rektor Sara kan vi mötas om ni har vaccinerat er med dos 2 för minst 2 veckor sedan. Om inte tar vi mötet på telefon eller teams.

Runt den inhängande gården kring avdelning Ängen har grindarna fått låskedja och bygel. Vi ser helst att man inte går igenom gården som förälder och vi i skolan har sagt samma till eleverna. Den gården ska hållas stängd. Den är till för förskoleklassens elever och föräldrar.

Vi delar inte ut några lappar om kontaktuppgifter då vi har kvar era uppgifter som ni gav oss i klass 1. Om ni har ändrat era kontaktuppgifter, telefonnummer eller adress, så är det viktigt att ni meddelar oss.

Nästa vecka:

Idrott tisdag och torsdag

Kommande veckor:

Stängningsdag 2-3/9, både skola och fritids är stängt.

Skolfotografering onsdag 15/9 2B och torsdag 16/9 2A.

 

Trevlig Helg

Jenny & Louise

******************************************************************

****************************************************************

Hej                                                                                vecka 22

Här kommer terminens sista veckobrev. Vi har bara några dagar kvar innan sommarlovet. Tiden har gått så fort på slutet och era barn har arbetat på så bra på lektionerna. Det har varit så roligt att få vara med om deras första år i skolan, vilken utveckling alla har haft.

På NO har vi lärt oss om matspjälkningen, vilken väg maten tar i vår kropp och vad som händer längs vägen.

På SO har vi arbetat med vår världsdel Europa och gjort en framsida. Sedan har vi samlat alla världsdelar i en bok. Alla fick ta hem boken och passet i torsdags.

På svenskan har vi skrivit om ett fantasidjure. Först fick eleverna skriva stödord om sitt fantasidjur. De skrev om hur djuret ser ut, var det bor, vad den äter och sedan fick de hitta på något på övrigt om djuret. Efter det var det dags att skriva meningar med hjälp av stödorden. Allt sätts sedan ihop till en liten bok.

I matematiken har eleverna arbetat klart med olika matematikhäften och vi har denna vecka repeterat klockans hel och halvtimme. Klockan är något ni kan träna på lite i hemmet också.

I torsdags var det brandövning på skolan. Alla elever visste precis hur man skulle göra och skötte sig perfekt.

På måndag och tisdag kommer vi städa i skolan och eleverna kommer få ta med arbeten och kläder hem. Så barnen behöver ha med sig en större väska eller påse under dessa dagar.

På onsdag ska vi på utflykt till skogen. Vi äter lunch ute och alla barn får smörgås, frukt och festis. Om man vill får man ta med egen matsäck eller fika. Något att dricka är bra att ta med. Det är inte tillåtet att ta med godis, chips eller läsk. Ta gärna på era barn solskydd och myggskydd på morgonen.

Vi lärare, Jenny och Louise, kommer utmana era barn på sommarläsning. Eleverna i varje klass ska tillsammans försöka läsa 40 böcker under sommaren medan vi lärare ska läsa 30 var. Böckerna som barnen läser ska redovisas på internetsidan jagharlast.se där barnen loggar in med en elevkod. Koden kommer alla få med hem innan sommarlovet.

Kom ihåg att hjälpa ert barn med läsningen under sommarlovet då forskning visar att barn som läser under ledighet kan stärka sin avkodningsförmåga, förståelse och sitt ordförråd. Säg till om ni behöver låna böcker för sommarläsningen. Lapparna som några av er fått hem från biblioteket gäller böcker som behöver återlämnas snarast.

Nu när vi börjar närma oss sommarlovet är det dags att ta hem kläder från barnens hyllor. Eftersom vi kommer att byta kapprum till hösten måste ALLA saker hem innan lovet.  Det finns även många kvarglömda kläder som behöver hitta hem.

Nästa termin kommer Omar i 1 a att byta skola. Vi önskar honom lycka till.  Fadhel kommer att arbeta med eleverna på Rönnen.

Skolavslutningen är torsdag den 11 juni.  Vi firar i respektive klassrum och slutar dagen kl. 9.30.

 

Vecka 22:

Måndag: Städdag

Tisdag: Städdag, APT fritids stänger 16.00.

Onsdag: Utedag

Torsdag: Skolavslutning

Trevlig Helg

Louise & Jenny

*******************************************************************

Hej                                                                                vecka 21

På NO har vi genomfört det sista uppdraget i “balansera och väga”. Denna gång skulle eleverna använda kunskapen de fått under dessa veckor och med hjälp av balansvågen, klossar och kulor ta reda på vilken stängd burk som innehöll 6 kulor. Titta in under NO för att se bilder. Vi har även fortsatt vårt arbeta med kroppen och denna vecka lärde vi oss om lungorna.

På SO har vi nu skrivit fakta om Oceanien och Antarktis. Vi har spelat spel som handlat om världsdelarna och fortsatt att träna på alla namn och var de ligger på kartan.

På svenskan har vi fortsatt att skriva till bilder och så läser vi mycket. Vi har även påbörjat vår sista skrivuppgift som handlar om ett fantasidjur. Att göra fantasidjurets kropp var första uppgiften. Den gjordes genom att droppa flaskfärg på ena halvan av pappret som sedan veks ihop. Färgen smetades ut och fina mönster bildades. Titta på bloggen för bilder.

I matematiken har eleverna arbetat vidare med de lätta multiplikationstabellerna. Vi har tränat på subtraktion och repeterat hälften. Barnen fick räkna påsar med pasta och dela upp pastan i hälften. De skrev upp talen på tavlan som en division med 2.

Vi tar nu uppehåll med läxorna så nästa vecka kommer ingen ny läxa. Det är viktigt att barnen fortsätter att läsa hemma för forskning visar att barn som läser under ledighet kan stärka sin avkodningsförmåga, förståelse och sitt ordförråd. Säg till om ni behöver låna böcker för sommarläsningen. Lapparna som några av er fått hem från biblioteket gäller böcker som behöver återlämnas snarast.

På tisdag nästa vecka är det Olympiad för klasserna F-2. Vi kommer vara ute hela dagen och utföra olika aktiviteter. Tänk på att ta på bra kläder och idrottsskor.

Nu när vi börjar närma oss sommarlovet är det dags att ta hem kläder från barnens hyllor. Eftersom vi kommer att byta kapprum till hösten måste ALLA saker hem innan lovet.  Det finns även många kvarglömda kläder som behöver hitta hem.

Skolavslutningen är torsdag den 11 juni.  Vi firar i respektive klassrum och slutar dagen kl. 9.30.

Vi vill påminna om att ni ska följa riktlinjerna som finns vid sjukdom. Då ert barn har något symptom så ska barnet vara hemma tills det är friskt och 2 extra dygn.

 

Vecka 22:

Tisdag: Lämna in läxan, Olympiad

Onsdag: Idrott

Fredag: Idrott

Trevlig Helg

Louise & Jenny

****************************************************************

Hej                                                                    vecka 20

Denna vecka har vi spelat in när eleverna sjunger sommarsången inför skolavslutningen. Vi passade även på att filma barnen ute i onsdags då det var fint väder. Det blir en fin film att se på avslutningsdagen.

På NO har vi undersökt hur mycket av de olika matvarorna det krävdes för att de skulle väga lika mycket som 10 klossar. Vi pratade om begreppen volym och massa. Vi hann också med att titta på en film om hjärtat och skriva om det.

På SO har vi nu rest till Asien, Nordamerika och Sydamerika. Vi lär oss om världsdelarna och skriver lite fakta om varje världsdel. Vi tränar också på kartan så barnen lär sig var världsdelarna ligger och vad de heter.

På svenskan har alla nu kommit till Sagoskogen. Så vi avslutar vårt arbete med bokstäverna. Just nu skriver vi mycket på svenskan.

Vi är nu klara med vårt matematikprojekt, TRR, för denna termin. Vi har nu tränat mera på de lätta multiplikationstabellerna. Vi har också tränat på att göra stapeldiagram. Eleverna har gjort undersökningar i klassrummet om tex favoritfärg, favoritmat för att sedan redovisa resultatet i ett stapeldiagram.

För de barn som går på studiestöd denna period så kör vi sista gången nu på onsdag. Vecka 22 så är det alltså inget studiestöd så alla slutar då 13:00.

Vi fortsätter med skrivläxan. Det är så roligt att se hur duktiga alla blivit på att skriva meningar. Fortsätt att läsa böcker hemma, säg till om ni vill låna hem från biblioteket.

 

Vecka 21:

Tisdag: Lämna in läxan

Onsdag: Idrott

Torsdag: Ny skrivläxa

Fredag: Idrott

Trevlig Helg

Louise & Jenny

 

*************************************************************

Hej!                                                                                vecka 18

Den här veckan har det varit riktigt ruskigt majväder. Gabi har varit sjuk och även Jenny har varit hemma med sjukt barn. Daniel och Fadhel har tagit hand om 1 a.

På NO har vi fortsatt med balansvågen. Eleverna fick väga hur många kuber de olika föremålen vägde. Vi skapade sedan ett stapeldiagram av resultatet.

På SO har vi rest till Afrika. Vi tog flyget dit och genom att se på en kort film lärde vi oss om världsdelen. Tillsammans skrev vi det viktigaste om Afrika. Vi har också tittat på små korta filmer om hur livet i Afrika kan vara. Bilder finns på bloggen.

På svenskan har qvaggan Qvintus flyttat in i Sagoskogen. Qvaggan är en korsning mellan Zebra och häst. Eleverna har denna vecka börjat att skriva om sig själva. Vi hann inte riktigt klart så vi fortsätter nästa vecka.

På matematiken så har vi lärt oss om dubbelt. Eleverna har löst uppgifter med hjälp av tallinjen. Vi har sett att dubbelt hör ihop med 2:ans multiplikationstabell och barnen har ritat dubbelt på olika sätt. Vi har även startat arbetet med hälften som vi fortsätter med nästa vecka.

På onsdag nästa vecka ska klass 1 b (Louise) gå och bada på idrotten. Det innebär att de kommer att sluta något senare än vanligt. Vid 13.20 räknar Gabi att de är tillbaka. Det samma gäller för klass 1a vecka 20.

Nästa vecka är det kort vecka med endast tre dagar. Vi ger ut läxan redan på onsdagen och det kommer att vara en skrivläxa. Vi hoppas att ni alla läser böcker hemma, säg till om ni vill låna från biblioteket. Nästa vecka är det dags att lämna tillbaka de faktaböcker som era barn lånade när vi hade läsvecka.

Vecka 19:

Tisdag: Lämna in läxan

Onsdag:1B simmar, Ny skrivläxa

Torsdag: Helgdag

Fredag: Lov

Trevlig Helg

Louise & Jenny

******************************************************

Hej!                                                           Vecka 17

På SO-lektionerna har vi gjort klart passen som vi ska ha när vi reser runt och lär oss om världsdelarna. Vi har pratat om vårt land Sverige och vilka stora städer, sjöar och öar som vi har. Vi har även sett på en kompisfilm och diskuterat bra lösningar på kompisproblemet.

Vi har fortsatt att arbeta med Tänka, Räkna och Resonera. Nu tränar vi på multiplikation med 2 och 4. Eleverna lär sig om multiplikation genom att hoppa 2- och 4-hopp på tallinjen samt att bygga med multilink och rita rutmönster. Vi tränar även 2- och 4-hopp i talkör och genom sånger. Vi har även testat elevernas taluppfattning genom att de fått lösa skriftliga räkneuppgifter från Skolverket.

På NO har vi fortsatt med NTA och denna gång skulle eleverna jämföra 4 olika föremål och ordna dem från lätt till tung. Vi avslutade lektionen med att skriva om den vårpromenad som vi gjorde förra veckan.

Sagoskogen fick denna vecka besök av Zebran Zeb som hälsade på hästen Hilda. Så denna vecka har vi arbetat med Zz. Eleverna läser mycket här i skolan på olika sätt. Ibland läser de tyst själva eller så läser de högt med en kompis. Ibland får de läsa ordlistor och så läser vi lärare högt för eleverna. Veckans pyssel blev denna vecka att måla en brasa med kladdkritor som används för att fira Valborgsmässoafton.

Vi arbetar mycket med att komma igång efter raster. Det är väldigt svårt att komma till ro vid sin plats så att vi kan komma igång med det vi ska. Det pratas, man går omkring i klassrummet o.s.v. men vi testar olika saker så att vi kan få ett lugn fortare.

Det är många som har med sig s.k. fidget toys. Om man vill ha med sig dessa vill vi att de stannar i ryggsäcken och används som leksak på rasterna eller att man använder dem hemma.

I 1as kapprum har det hänt tråkiga saker. Elevers kläder har hamnat i toalettstolen, mössor och skor har kastats ut på skolgården och andra elever har gått i andras väskor. Jag vill att ni pratar med era barn om detta.  I klassrummet har inget sett eller gjort något…

Hoppas att ni som går på simskola röd har kunnat deltagit och haft det bra i vattnet.

Vecka 19 och 20 kommer det vara bad på idrottslektionen. Vecka 19 kommer 1B simma och vecka 20 simmar 1A. Eventuellt kan barnen bli lite sena den dagen och sluta ca 13:20.

Nästa vecka börjar uteidrotten men om det är dåligt väder är vi inne. Tänk på att ta med en tunnare jacka till onsdag och fredag då man blir varm av att springa på idrotten.

Vecka 18:

Tisdag: Lämna in läxan

Onsdag: Idrott, ute om vädret ok.

Torsdag: Ny läxa tas med hem, skicka gärna med en ryggsäck/väska.

Fredag: Idrott, ute om vädret är ok.

Trevlig Valborg och 1:a maj

Louise & Jenny

********************************************************

Hej!                                                           Vecka 16

På SO-lektionerna har eleverna gjort ett häfte om vår plats på jorden som snart är klart. De kommer att ta med det hem nästa vecka. Vi har börjat att tillverka ett pass som vi ska ha när vi reser runt och lär oss om världsdelarna.

Vi har fortsatt att arbeta med vårt matematikprojekt Tänka, Räkna och Resonera. Vi tränar vidare på multiplikation med fem och tio. Eleverna lär sig om multiplikation genom att hoppa 5- och 10-hopp på tallinjen samt att bygga med multilink och rita rutmönster. Vi tränar även 5- och 10-hopp i talkör och genom sånger.

På NO – lektionerna i mån/tis. passade vi på att ta en härlig promenad i skogen. Vi letade efter vårtecken och lyssnade på fågelsång. Vi hittade vitsippor, blåsippor och olika trädgårsblommor. NI kan titta på bilder under skolarbete – NO.

Sagoskogen fick denna vecka besök av tåget X2000. Så denna vecka har vi arbetat med Xx. Då eleverna var ute och spanade efter vårtecken såg de ett spännande hål i ett träd. De fick sedan i uppgift att skriva om vad som kan bo i hålet. Självklart fick de använda sin fantasi. Alla skrev på så bra och det märks att eleverna har utvecklats under året.

Nästa vecka börjar simskolan för er som anmält er till röd grupp.

Det är flera elever som har svårt att ta med sig läxan tillbaka på tisdagar och än så länge är det ni vårdnadshavare som behöver stötta era barn i detta. Det är också bra om ni skickar med en ryggsäck/väska på torsdagar då de får den nya läxan som annars lätt ligger kvar på hyllan i kapprummet.

Vi har fått besked om att väldigt få vårdnadshavare har svarat på enkäten från kommunen. Den är viktig för oss i vårt utvecklande arbete. Så ta er tid och fyll i enkäten som ni fick hem för ett par veckor sedan.

Vecka 17:

Tisdag: Lämna in läxan

Onsdag: Idrott

Torsdag: Ny läxa tas med hem, skicka gärna med en ryggsäck/väska.

Fredag: Idrott

 

Trevlig helg

Louise & Jenny

***********************************************************

Hej!                                                           Vecka 15

Denna vecka har det varit läsvecka. Barnen har fått samla läsbollar för varje bok som de läst klart. Vi har läst böcker i helklass och i par och enskilt. De som ville fick ta med gosedjur och då passade vi på att skriva om gosedjuren. Det blev väldigt fina beskrivningar och det är så kul att se deras framsteg i skrivande.

På SO-lektionerna har vi arbetat vidare med att vårt land heter Sverige och att Sverige ligger i världsdelen Europa. Vi har tittat på vilka andra länder som också tillhör vår världsdel. Eleverna har använt google earth och det har varit väldigt spännande.

En ny omgång har startat i vårt matematikprojekt Tänka, Räkna och Resonera. Nu ska eleverna lära sig om multiplikation. Vi har startat med att göra matteproblem. Till exempel: Varje höna har 2 ben. Hur många ben har 3 hönor?
Eleverna har fått rita till problemet samt tränat på att skriva med mattespråket, 2+2+2 och 3*2.

På NO genomförde vi uppdraget med en balansvåg. Eleverna fick jämföra olika föremål och använda sig av begreppen: tyngre än, lättare än och lika tung som. Aktiviteten var enorm och det blir lätt hög ljudnivå när 22 elever ska samarbeta 2 och 2. Bilder finns att se under NO-mappen.

Vi pratar mycket om att ge varandra arbetsro och när man ska städa för att göra en ny aktivitet behöver man inte komma igång och prata så mycket. Ibland är det svårt att få dem fokuserade igen utan att vi vuxna måste höja rösten rejält.

Louise var sjuk mån-onsdag och 1 b hade olika vikarier, de är så duktiga på att visa rutiner och följa en annan vuxen.

Vi har fått besked om att väldigt få vårdnadshavare har svarat på enkäten från kommunen. Den är viktig för oss i vårt utvecklande arbete. Så ta er tid och fyll i enkäten som ni fick hem för ett par veckor sedan.

Vi hoppas att ni anmält er till simskolan, det finns platser kvar i blåagruppen.

Vecka 16:

Tisdag: lämna in läxan

Onsdag: Idrott

Torsdag: Ny läxa tas med hem

Fredag: Idrott

 

Trevlig helg

Louise & Jenny

*****************************************************

Hej!                                                           Vecka 14 

Vi har haft besök av Hanna från folktandvården. Hon berättade för oss återigen hur viktigt det är att borsta tänderna. Hon berättade också att vår skola samarbetar med Folktandvården för att barn ska få starkare tänder. Barnen kommer få skölja munnen med fluorid som gör tänderna starkare och mer motståndskraftiga mot hål. Så nu har vi startat upp med fluorsköljningen. Vi kommer skölja med fluorid ungefär 2-3 gånger i veckan. 

På SO-lektionerna har vi pratat om att vårt land heter Sverige och att Sverige ligger i världsdelen Europa. Med hjälp av google earth tittar vi på vårt jordklot, världsdelarna och länder. Vi har även tittat på Hallsberg och vår skola. 

Vi har fortsatt att träna på de geometriska figurerna cirkel, kvadrat, rektangel och triangel. Vi har även tränat på de geometriska objekten kon, kub, rätblock, cylinder, klot och pyramid. Eleverna ska kunna namnen på dem och beskriva hur de ser ut.  

Denna vecka har ynglet Yrla flyttat in i Sagoskogen och vi har jobbat med bokstaven yY. 

Nästa vecka kommer vi ha LÄSVECKA. Vi kommer läsa extra mycket på olika sätt och tillsammans samla ihop hur många böcker vi lyckas läsa. För att det ska bli lite mysigare att läsa så får man ta med sig ett gosedjur till skolan under läsveckan. Vi kommer sedan avsluta veckan med en pyjamasdag. Så på fredagen den 16/4 får man komma till skolan klädd i pyjamas/nattlinne om man vill.  

Glöm inte att svara på enkäten från kommunen och anmäla ert barn till simskolan. Det finns endast platser kvar i Blåa gruppen. 

Vecka 15 

Tisdag: lämna in läxan 

Onsdag: Idrott 

Torsdag: Ny läxa tas med hem 

Fredag: Idrott och pyjamasdag 

 Trevlig helg 

Louise & Jenny 

**************************************************************************

Hej                                                           Vecka 12

Vad roligt att vi idag, fredag, haft små sagofigurer i skolan som avslutning på vårt sagotema. Vi har även påskpysslat och varit ute på skattjakt. Vi avslutade dagen med att gå ut och plocka skräp för att ta hand om vår natur och för att uppmärksamma att det är earth hour på lördag. Mellan 20:30 och 21:30 på lördag ska man släcka ner alla lampor som man har hemma för att visa att vi bryr oss om vår planet( klimatet, naturen och djuren).

På NO fick eleverna bygga mobiler av sugrör, gem och papper av geometriska former. Titta in under skolämne NO för att se bilder på skapelserna.

På SO-lektionerna fortsätter vi att arbeta med hur man är en bra kompis och hur man kan lösa problem som uppstår mellan vänner, på ett bra sätt. Vi har också startat upp vårt arbete med jordgloben. Vi kommer lära oss om hav, världsdelar och var vissa länder finns på jordgloben.

Vi har tränat på de geometriska figurerna cirkel, kvadrat, rektangel och triangel på matematiklektionerna. Eleverna ska kunna namnen på dem och beskriva hur de ser ut. Vi har tränat på att rita, räkna, bygga figurerna med gummisnoddar och prata om dem med en kompis.

Denna vecka har vi lånat nya böcker som ni fått hem tillsammans med ett läsbingo. Det blir inte någon ny läxa över påsklovet istället vill vi att barnen läser och fyller i läsbingolappen.

Ni har också fått hem erbjudande om simskola. Ta den chansen och anmäl ert barn. Vill ni ha hjälp hör bara av er.

Nästa vecka är det påsklov och skolan är stängd. Fritids är öppet för de som lämnat in lappen med tider. Det är skola igen tisdagen den 6/4.

Ni fick alla hem en enkät förra veckan från kommunen som ni vårdnadshavare ska svara på.  Gör den så fort som möjligt så ni inte glömmer.

Nästa vecka: Påsklov

Vecka 14:

Tisdag: skolan börjar igen.

Ny läxa på torsdag

Idrott onsdag och fredag

GLAD PÅSK önskar Jenny & Louise

*************************************************

Hej                                                           Vecka 11 

Den här veckan har det hänt flera spännande saker. I vår matsal serverades det mat från världens alla hörn. Vi pyntade matsalen med olika flaggor från olika länder. Varje dag fick vi lyssna på musik från det land som maten kom ifrån. Vi har fått smakat mat från Italien, Thailand, Balkan, Japan och USA. Det har varit uppskatta men lite annorlunda.  

I tisdags kom Hanna till oss från folktandvården och pratade om vikten av att ta hand om sina tänder. Borsta tänderna 2 ggr per dag i 2 minuter. Gärna börja att använda vuxentandkräm, äta godis och andra sötsaker på bestämda dagar. Folktandvården rekommenderar att en vuxen hjälper till med tandborstningen tills det att man är 12 år. Ni kan alla läsa ett brev från henne på bloggens inläggssida. Vi kommer också att börja sköljflour inom ett par veckor.  Kolla in bilder på klassernas sidor. 

I torsdags hade vi vår stjärnfest, efter att eleverna fått 10 stjärnor för att de har gjort en massa bra saker firade vi det med en fest. Eleverna fick ge förslag på olika saker att göra under den dagen. Vi firade klasserna för sig och gjorde olika saker som att pyssla, dansa, leka utomhus, äta glass och se på film. Det var en lyckad dag. 

På NO byggde vi balansbrädor och skapade jämvikt med hjälp av olika klossar. Titta in under “Skolarbete-NO” för härliga bilder. 

På SO har vi fortsatt att leka med våra pengar och affärer. Vi har även börjat titta på film som handlar om vänskap och att man har rätt att vara som man ärVi arbetar också med hur man kan lösa problem som uppstår mellan vänner på ett bra sätt. 

Nu på söndag den 21/3 är det Down syndromdagen och vi uppmärksammade den dagen i fredags. Det gjorde vi genom att rocka sockorna. Två olika strumpor för att visa att olika är fint och olika är bra.  

Nästa vecka tänkte vi avsluta vårt tema med sagor. Så på fredagen får den som vill klä ut sig till en sagofigur.  

Vi kommer under nästa vecka låna hem nya böcker för läsning under påsklovet. De böcker era barn lånade innan sportlovet behöver lämnas tillbaka under nästa vecka. 

Ni har alla fått hem en enkät från kommunen som ni vårdnadshavare ska svara på.  Gör den så fort som möjligt så ni inte glömmer.  

Lördag den 27/3 är det Earth hour. Den dagen då vi släcker ner under en timme för att uppmärksamma miljöarbeten runt om i världen.  

Nästa vecka: 

Läxan in tisdag 

Idrott onsdag och fredag 

Fredag: utklädning till olika sagofigurer, om man vill. 

****************************************************************************

Hej!                                                                         vecka 10 

Denna vecka har vi börjat testa av elevernas kunskaper i matematik. Vi använder Skolverkets bedömningsstöd som under våren i 1:an innefattar en muntlig del och en skriftlig del. Vi börjar med den muntliga delen som sker enskilt med varje elev. Daniel och Annalena hjälper då till i klasserna.  

På NO har vi fortsatt med NTA och haft en lektion då vi upplevde balansen i kroppen i olika övningar. Vi har tränat på begreppen stödyta och tyngdpunkt. Vad händer om man står brett isär med benen och får en knuff till skillnad mot vad som händer om man står på ett ben 

På SO lektionerna har vi lekt affär med pengar, kort och kortläsare som eleverna tidigare tillverkat. Eleverna turades om att sälja saker i sina affärer  och att handla i kompisarnas affärer. Foton finns att se under SO på bloggen. 

Sagoskogen flyttade grisen Greta in och hon bökade upp jorden med sitt tryneEleverna har pysslat fina glassar och det passade bra då vi tränade på bokstaven Gg. 

Under svenskan i smågrupper har vi läst och varit konstnärer till sagor av Elsa Beskow. Titta på bloggen så får ni se vilka fina bilder det blev. 

I matematiken har vi tittat på Mattelandet och fortsatt att träna på talen upp till 100, ental och tiotal.  

Det är fortfarande kallt ute så glöm inte rejäla kläder, många fryser på rasterna.  

Nästa vecka ska vi få besök av Hanna från folktandvården och efter det kommer vi att börja skölja flor i klasserna. Mer information kommer. Fredag den 19/3 rockar vi sockorna. Man kan då ha två olika strumpor på sig och på så vis visa att vi tycker att olika är bra.  

Eleverna har nu samlat ihop 10 stjärnor för bra saker som hänt i klassrummen och nästa vecka på torsdag kommer vi att ha en stjärnfest! Eleverna har gett förslag på olika aktiviteter.  

Tyvärr hade vi ytterligare en incident denna vecka på toaletten vid 1a kapprum. Då någon urinerat på väggen så vi får anta att det är en pojke. Ta gärna upp det med era barn.  

Vi påminner om att skicka med favoritsagan för högläsning i klassrummet. 

 Nästa vecka: 

Tisdag läxan lämnas in. 

Onsdag och fredag idrott.  

Trevlig Helg 

Jenny & Louise 

**********************************************************************

Hej!                                                                         vecka 9

Våren börjar att komma men det är fortfarande kallt på morgonen. Eleverna vill gärna ta av sig alla ytterkläder men luften är fortfarande kall. Det är viktigt att ni nu ser över ytterkläderna och skickar med tunnare jackor och överdragsbyxor då eleverna tycker det blir för varmt med overallen de hade på morgonen. Vi har även en hel del kvarglömda kläder, jag vet att ni inte får komma in i kapprummet men om ni saknar något så får ni höra av er. Dessa kläder rensar vi bort inom en snar framtid.

På NO har vi denna vecka gjort egna lodlinor och försökt hitta tyngdpunkten på vår fjäril. Vi har även pratat om stödyta, ju mindre stödyta desto lättare faller man omkull.

På SO lektionerna har det varit full aktivitet då eleverna har gjort plånböcker till sina pengar och kort. Varorna i elevernas affärer har fått priser. Allt börjar bli klart för att leka affär nästa vecka.

I svenska fortsätter vi vårt arbete med sagor. Eleverna får skriva utifrån bilder och vi tittar/lyssnar på våra kamraters texter och ger positiva kommentarer till varandra. Veckans bokstav är B och björnen Beda flyttade in i Sagoskogen men hon gick direkt i ide för att vintern var på väg. Vi har även börjat att bekanta oss med Elsa Beskows sagor.

I matematiken har vi tränat på subtraktion med tiotal. Vi har använt hundrarutan och målat talen och strukit de tal som ska tas bort. Vi har även använt tallinjen och hoppat bakåt för de tal som ska tas bort. Matteorden före, efter, fler och färre har vi repeterat under veckan.

Tyvärr har vi igen problem med kiss på golvet på toaletterna, denna gång handlar det om toaletten i 1a kapprum. Det är inte en liten olycksfläck utan städ bedömer att man helt enkelt har urinerat på golvet. Vi önskar att ni pratar med era barn om vikten av att kissa/bajsa på rätt ställe. Skulle någon av era barn berätta något om händelsen får ni gärna höra av er.

Vi fortsätter som vanligt med läxorna igen, nya på torsdagar och inlämning på tisdagar.

I fredags hälsade Hanad på i klass 1a. Han ska börja i klassen på måndag, vi hälsar honom välkommen till oss.

Nästa vecka:

Tisdag läxan lämnas in.

Onsdag och fredag idrott.

Trevlig Helg

Jenny & Louise

******************************************************************’

Hej!                                                        Vecka 7

Det var full fart på idrotten i onsdags då nästan alla barn åkte skridskor. Många barn har blivit så duktiga nu när vi har kunnat åka vid flera tillfällen.

Skogens konung, älgen Älke kom till Sagoskogen på besök denna vecka så vi har tränat på Ää. På svenskan har vi fortsatt att arbeta med sagor och börjat skriva en egen saga. Vi har också läst riktiga böcker och böcker på Ugglo.se.

På matematiklektionerna har vi fortsatt att träna på tiohopp(10-20-30-40-) upp till 100 och tränat på att börja hoppa från olika tal som t.ex. 11(11-21-31-41-) upp till 100. Vi har adderat tvåsiffriga tal där ett av talen är ett tiotal (27+30) med hjälp av att bygga talen, måla i hundrarutan och hoppa på tallinjen.

På So-lektionerna har eleverna i grupper skapat en affär genom att klippa ut det de vill sälja ur tidningar och klistrat upp på ett stort papper. Vi har också tillverkat ett bankkort då det är ett vanligt sätt att betala på.

I NO har vi nu öppnat vårterminens NTA-låda. Den heter balansera och väga. Första uppdraget var att klippa ut en fjäril och balansera den på en penna. Titta under fliken skolämnen – NO för bilder från lektionen.

Barnen har ingen läxa under nästa vecka då det är sportlov. Alla har lånat en bok och fått med sig ett läsbingo hem. Så istället för läxa vill vi att alla barn läser. Ni kan även logga in på ugglo.se hemma och där finns lättlästa böcker som barnen kan läsa själva utan ljud. De kan även lyssna på böcker där. Logga in med klasskoden och välj barnets namn.
1A – Q4F5M1
1B – W7X7N3

Nästa vecka:

Sportlov – skolan är stängd. Fritids är öppet för de som anmält behov.

Vecka 9:

onsdag: Idrott

torsdag: Ny läxa hem

fredag: Idrott

 Trevlig Helg

Jenny & Louise

*************************************************************

Hej!                                                        Vecka 6

Så fort denna vecka gick då vi bara träffades fyra dagar. Nästa vecka går vi i skolan alla dagar sedan är det redan dags för sportlov. Vecka 8 är det alltså sportlov och alla barn är lediga från skolan. Fritids är öppet för de barn som anmält behov.

Denna vecka har vi pysslat och målat hjärtan då det är alla hjärtans dag på söndag. Det passade extra bra eftersom veckans bokstav är H h.

Hästen Hilda har denna vecka flyttat in i vår sagoskog. Hon har arbetat på cirkus och kan konster så det blir cirkusfest i skogen.

På matematiklektionerna har vi gjort en tallinje tillsammans med talen 0-100. Vi har pratat om talens ordning och vad siffrorna i talen betyder, om det är tiotal eller ental. Vi tittade också på tallinjens mönster och såg att entalssiffrorna upprepade sig.

På So-lektionen har eleverna fått gissa vad de tror att vissa utvalda varor kan kosta. Sedan kollade vi upp vad de ungefär kostar i affären.

På svenskan har vi börjat att arbeta med sagor. Vi kommer att skriva sagor tillsammans, i skrivpar och slutligen enskilt. Det ska bli kul att läsa dem när allt är färdigt.

Nästa vecka:

tisdag: läxan in

onsdag: Idrott, vi åker skridskor

fredag: Idrott

 Trevlig Helg

Jenny & Louise

*************************************************************

Hej!                                                                    Vecka 5 

I måndags åkte vi skridskor igen. Det var så roligt att se hur duktiga eleverna är och hur de hjälper varandra. Hoppas ni har tittat på filmen på bloggen. Isen spolas regelbundet så det är bara att passa på att åka. Vi får se om vi åker vid något fler tillfällen. Håll utkik på bloggen. 

Vi har räknat dagarna sedan vi startade skolan i augusti och vi har denna vecka äntligen gått 100 dagar i skolan. Så i onsdags var det dags för oss att ha 100-dagarsfest. Vi firade med fika, lite godis och olika övningar där 100 ingick. Vi bildade bland annat nya ord av ETT HUNDRA och testade bland annat hur många hopp på ett ben som vi hinner på 100 sekunder. Titta in på bloggen under vi i 1a och 1b för att se bilder. 

Denna vecka har vi fått besök av ugglan Unis i vår Sagoskog och vi har tränat på bokstaven Uu. 

På matematiklektionerna har vi tränat på att räkna tiohopp upp till 100Vi satte ut tiotalen på tallinjen och tränade på att placera olika tal på rätt plats. Vi har tränat på vad tiotal och ental är. 

På So-lektionerna har vi börjat arbeta med våra pengar och tittat på hur de ser ut. Vi har pratat om varför vi behöver pengar och hur vi får pengar. Eleverna har fått rita egna pengar som vi kommer använda om några lektioner.  

På NO fortsatte arbetet med vinter och eleverna fick måla en bild med vad olika djur gör på vintern.  

Nu är vi igång med läxorna igen. Vi lämnar ut läxorna på torsdagar och vill ha tillbaka läxorna på tisdagarna. Denna vecka har eleverna även en engelskaläxa att träna på. 

På måndag den 8/2 är det KUT-dag och då är skolan och fritids stängt. 

Påminner igen om biblioteksböcker om ni har några kvar hemma. 

Nästa vecka: 

Måndag: Ledig                                                                         

Tisdag läxan in
Onsdag: Idrott                                                                                                         

FredagIdrott
 

Trevlig Helg 

Jenny & Louise 

************************************************************************

Hej!                                                                                  Vecka 4 

Så härligt att vi fick tillbaka vintern igen denna vecka och slipper alla blöta kläder som blev av regnet 

Denna vecka har vi fått besök av jätten Jan i vår Sagoskog. Djuren trodde de fått en pool att bada i men det var jättens gryta. Så denna vecka har vi tränat på Jj.  

På matematiklektionerna har vi tränat på att räkna till 100Vi stannade innan varje tiotal för att synliggöra strukturen tiobassystemetFör att lättare se hur många saker det är som vi räknar så har vi använt en hundraruta och en tiobasmatta. Dessa kommer vi arbeta mer med. 

På So-lektionerna har vi fortsatt att pratat om återvinning och om att vara rädd om vår miljö. Vi har pratat om vilket material saker är gjort av och hur man ska sortera sopor på rätt sätt. 

På NO har vi fortsatt att prata om vintern. Vi har denna gång lärt oss om de småfåglar som stannar hos oss. Eleverna fick välja att måla en domherre, talgoxe eller en blåmes vid ett fågelbord. Fråga gärna vilken fågel ert barn valde. Bilder finns att se under skolämnen – NO.  

I tisdags så fick eleverna pyssla. De gjorde snögubbar som tittar upp mot himlen där snön faller. De blev väldigt fina. 

På måndag tänker vi åka skridskor. Ta med hjälm och skridskor om ni har. Vi åker på isen bakom idrottshallen. 

Påminner igen om biblioteksböcker om ni har några kvar hemma. 

Nästa vecka: 

Måndag: Skridsko
Onsdag: Idrott                                                                                                                                                                                          Fredag: 1a  Bad och Idrott

 

Trevlig Helg 

Jenny & Louise 

*******************************************************************************

Hej                                                                                     Vecka 3 

Så har ännu en vecka passerat. Vi började i måndags med pulka och skridskoåkning på den spolade isbanan vid spontan. I slutet av veckan var det bara blött ute och eleverna var väldigt blöta efter rasterna. Vi säger det igen men det är mycket viktigt med extra kläder att byta till när man blir blöt. 

På måndagen gick vi som sagt ut till spontan. Alla som ville fick prova på att åka skridskor och Emma hjälpte oss att knyta. Det var full fart på isbanan och vi tror att alla var mycket nöjda. Tyvärr blev det ju mildare under veckan men vi hoppas på kallt väder snart igen. 

En polis som heter Pål har flyttat in i Sagoskogen denna vecka och vi har tränat på bokstaven PpVi har tränat på att skriva meningar till bilder. Vi tränar på att ha mellanrum mellan orden och punkt i slutet. 

I fredags startade vi vårt matematikprojekt igen och då fick eleverna en hög med saker att räknaDet var mellan 30 och 100 föremålDe fick även fundera på hur man kan gruppera föremålen så att det blir enklare att se och räkna hur många det är. 

På So-lektionerna har vi pratat om återvinning och om att vara rädd om vår miljö. 

På NO har vi pratat om vintern. Vi har skrivit om vad som händer i naturen och med de vilda djuren då det blir kallt ute.  

I torsdags så fick eleverna göra fyrverkerier utav papper och silkespapper. De fick fundera på minst ett mål för skolan som de vill bli bättre på.  

Nu har vi startat med utvecklingssamtalenNi får hem en tid då vi ringer upp er. Om Ni inte lämnat in lappen där ni kryssar de tider ni kan så gör det så snabbt som möjligt.  

Istället för fredagens idrott under vecka 4 och vecka 5 så blir det simning i AllehallenPå fredag den 29/1 åker Louise med 1B till simhallen. Fredagen den 5/2 åker Jenny med 1A till simhallen. Barnen ska ta med badkläder och handduk den fredagen då de ska bada.  

Ni som inte lämnat tillbaka de böcker era barn lånade från biblioteket. Gör det under nästa vecka. 

 

Nästa vecka:

Onsdag: Idrott 

Fredag: 1b – Bad

 Trevlig Helg 

Jenny & Louise 

*********************************************************************************

Hej                                                                          Vecka 2 

Då har vi gått 4 dagar på den nya terminen. Vad roligt det har varit att få träffa alla igen. Vi har börjat lite försiktigt med de rutiner vi skapade förra året. 

P.g.a. rådande omständigheter bestämde vi att försöka ha en lektion ute varje dag som en del av rekommendationerna är. I tisdags hade vi dels “hitta någon som”…bingo ute då man skulle hitta olika klasskamrater som t.ex. ätit godis, åkt pulka på jullovet. Sista passet gick vi ut och lekte lekar tillsammans.  

I onsdags hade vi julgransplundring ute. Precis när vi gick ut började det att snöa så vi dansade runt den lilla granen i snöstorm. Vi gick sedan in och åt de godisbitar som vi plundrade från granen och tittade på Saltkråkan.  

I onsdags fick vi också vänta på maten. Det var en väntan som nästan var värre än julklappsväntan. Vi vet inte om bilen som skulle leverera maten åkte fel eller vad som hände men vi fick vår mat 45 min sent. Det gjorde att vi i hade idrott tillsammans utomhus som sista lektion.  

I torsdags tog vi våra pulkor och gick till Werners backe och åkte pulka. Det blåste en hel del men det gjorde inte så mycket för alla hade så roligt i backen. Det blev många åk innan vi gick in och värmde oss med en kort film och åt frukt. 

En busig ödla som heter Örjan har flyttat in i Sagoskogen denna vecka. Vi har tillsammans hittat på en historia om Örjan och skrivit ord som innehåller Öö. 

I fredags hade vi matematik ute som vanligt. Denna gång gjorde vi övningen fråga-fråga-byt med mattetal.  

Nu är det dags för terminens utvecklingssamtal. På grund av Pandemin(Corona) så ska vi inte träffas. Vi kommer istället ha samtal på telefonen med Er och ert barn. Ni får med en lapp hem där ni kryssar ALLA tider ni kan. Lämna tillbaka lappen till skolan under nästa vecka.  

Vi lever fortfarande i en pandemi så det är viktigt att följa restriktionerna. Är ditt barn sjukt så ska det stanna hemma tills det är fri från symtom och ytterligare två dagar innan det kan komma tillbaka till skolan. Man rekommenderar även att testa barn med symptom, gå in på www.1177.se  

Har någon i familjen testats positiv för covid-19 ska alla stanna hemma i 7 dagar även utan symptom. Det är viktigt att ni hör av er till skolan om ni är i familjekarantän eller om ert barn blir smittat så vi kan agera utifrån det.  

På www.hallsberg.se kan ni läsa den senaste informationen om corona. 

Nästa vecka:
Måndag: Vi åker skridskor och pulka vid Spontan. Om du har så ta med hjälm, skridskor och pulka. 
Onsdag: Idrott
 

Trevlig Helg 

Jenny & Louise 

********************************************************************************************************

Hej!                                                                 vecka 51

Här kommer höstterminens sista veckobrev. Barnen har nu klarat av halva ettan i en väldans fart. Vi tycker det är roligt att se hur alla har utvecklats efter en termins skolarbete. Ni har så härliga barn.

Vi har denna vecka arbetat med bokstaven Kk och till vår Sagoskog kom en ko som hade med sig mjölk. Eleverna har även fått läs och skrivuppdrag med jultema. Under fliken “Vi i A-gruppen” finns texter att läsa.

I matematiken har vi tränat på addition genom att arbeta i ett häfte men även genom att räkna och måla bilder samt ett nytt spel på Ipaden där man adderar tal för att sedan få bingo.

I No har vi läst en saga om jättar som var ett väsen som människor trodde på förr i tiden. Vi har också lärt oss om rådjuret vårt minsta hjortdjur.

På So har vi fortsatt att titta på elevrådets snällkalender och tränat vidare på att säga och göra snälla saker. Vi har arbetat vidare med yrken och gjort en lång lista på alla yrken som eleverna kunde.  Vi har även sett på film om olika yrken och alla har fått skriva om sitt drömyrke som de har just nu. Vi hann även med att titta på en film som handlar om att vi behöver vara rädd om vår miljö.

I onsdags hade vi pysseldag då eleverna gjorde tomtar, snögubbar och ljus av toarullar och papper. Det målades julkort och julbilder och vi tittade på en mysig julfilm.

I torsdags var vi på skolans bibliotek och lyssnade på en saga. Alla lånade sedan böcker som de fick ta med hem över jullovet. Vi delade även ut ett läsbingo där man kan kryssa en ruta efter 10 minuters läsning. Om ni har kvar böcker sen förra lånomgången skicka med dem innan jul. Använd gärna sidan ugglo.se för att lyssna och läsa böcker. Koden är Q4F5M1 för klass 1A och W7X7N3 för 1B och sen klickar man på sitt namn. Ni kan även gå in på skolplus.se för att träna på matematik och svenska.

Det är flera som är sjuka nu och vi påminner om att följa de rekommendationer som finns på folkhälsomyndighetens hemsida. Vi har länkar på bloggen. Om ni inte vet hur ni ska agera hör av er till oss eller ring 1177.

Den här veckan har både Daniel och Annalena varit sjuka. Shafi och Maryam har då jobbat hos oss vissa dagar.

Som ni också sett så kommer vår rektor Peter sluta hos oss efter jul. Sara som är biträdande rektor kommer att ta över hans tjänst tills vidare.

Nästa vecka:

På tisdag är det julavslutning för oss i klassrummen. Eleverna slutar redan 9:30.

Skolan startar tisdagen den 12 januari 2021. Då startar vi som vanligt klockan 8:00 i klassrummen.

Trevlig helg

Jenny & Louise

**************************************************

Hej!                                    vecka 50

Nu är det inte långt kvar av höstterminen. Vi har bara en hel vecka och två dagar kvar. Tisdagen den 22 december är det sista skoldagen för detta år. Eleverna startar dagen som vanligt klockan 8:00 men slutar redan 9:30 så det blir en kort sista dag. Sedan är eleverna lediga från skolan fram till tisdagen den 12 januari 2021. Då startar vi som vanligt klockan 8:00.

Vi har denna vecka arbetat med bokstaven Dd och till vår Sagoskog kom en drake.

I matematiken har vi tränat mycket på klockan. Barnen har fått träna på hel och halv timme genom att ställa klockor rätt med visare, vi har sett på film och arbetat i ett häfte.

I No har vi lärt oss om ekorren. Vi har också börjat med området med att arbeta med olika myter i litteraturen. Vi läste om gårdstomten som man trodde på förr i tiden.

På So har vi vårt samhälle byggts klart. Foton finns under so på bloggen. Vi har även arbetat med snälla ord och gett varandra tips på vad som är trevligt att säga.

Det är flera som är sjuka nu och vi påminner om att följa de rekommendationer som finns på folkhälsomyndighetens hemsida. Vi har länkar på bloggen. Om ni inte vet hur ni ska agera hör av er till oss eller ring 1177.

I fredags firade vi Lucia på skolan. Årskurs 3 är ansvariga för luciatåget. P.g.a. restriktioner så kan vi ju inte samlas och se på luciatåget på riktigt utan vi firade i klassrummen. Där åt vi pepparkakor som trivselgruppen köpt in och tittade på luciafirandet, en film som Edvina vår musiklärare skapat med år 3. Den ligger på skolans hemsida om ni också vill titta.

Glöm inte att skicka med ett ombyte och kläder efter väder, det börjar bli kallt ute.

Nästa vecka:

På onsdag tänkte vi ha pysseldag, många barn frågar om man får ha på sig något juligt och det får man givetvis ha om man vill.

Idrott som vanligt på onsdag och fredag.

Lämna in sista läxan för året på tisdag.

 

 

Trevlig helg

Jenny & Louise

*************************************************’

Hej!                                    vecka 49

Denna vecka har vi startat varje morgon med att läsa ur ”En klurig jul” som är en julsaga i 24 kapitel. Sedan öppnar en elev per dag en chokladkalender. Vi öppnar även en digital kalender där vi tillsammans får svara på en djurfråga och se en kort film där vi lär oss om djuret.

Vi har denna vecka arbetat med bokstaven Nn och till vår Sagoskog kom en nyckelpiga. Barnen arbetar varje vecka med veckans ord. Det är en bok där eleverna tränar på att läsa och skriva ord med hjälp av omväxlande övningar och roliga bilder.

I matematiken har vi fortsatt att träna på att räkna ut differensen, skillnaden, som man får när man räknar subtraktion, minus. Barnen får också träna på det i läxan som ska vara klar till tisdag. På utematten fick eleverna uppdragskort som tex hämta pinnar och bygg en triangel eller hämta stenar och bygg siffran 5.

I No har vi arbetat med skogens konung älgen. Vi skrev fakta och gjorde en bild av älgen. Titta under fliken skolämnen No för bilder.

På So har vi börjat prata om återvinning och det passar ju bra nu när vi återvinner mjölkkartonger för att bygga hus. Vi har även fortsatt med vårt samhällsbygge och vi försöker sätta ihop alla hus med vägar. Nästa vecka blir det helt klart.

I tisdags så fick eleverna måla sina självporträtt och en fin ram runt bilden. Vi har även tittat på ett avsnitt från en gammal julkalender om bokstaven N som heter “Fem myror är fler än fyra elefanter”.

Glöm inte att skicka med ett ombyte och kläder efter väder, det börjar bli kallt ute.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på onsdag och fredag.

Lämna in läxan på tisdag. Ta med nya läxan hem på torsdag.

På tisdag har personalen APT och fritids stänger 16.00.

Trevlig helg

Jenny & Louise

*************************************************

Hej!                                    vecka 48

 

Veckans bokstav har varit Å och i Sagoskogen kom åsnan Åke fullpackad med en massa ved. Det är verkligen roligt att skriva sagan tillsammans med eleverna, de är så duktiga på att hitta på bra saker. Vi skrev också en ord-fläta där ordets sista bokstav skulle bli nästa ords första bokstav. Eleverna upptäckte att det blev många ord på a.

I matematiken har vi tränat på att arbeta med situationer där fler och färre fanns med och från dem skriva ett matematiskt uttryck. Ex. Haren har 3 äpplen och hästen har 5 äpplen. Hur många fler äpplen har hästen? Vi använde oss av multilink och tallinjen för att se skillnaden. Vi har också tränat på att sätta ut tal mellan 0-20 på tallinjen och förtydligat att 0:an kommer först och inte 1:an.

I No har vi arbetat med räven och lärt oss att den bor i en lya och är ett däggdjur. På So har eleverna börjat bygga hus till en stad som de ska skapa. Det var full aktivitet. Bilder finns här på bloggen.

I tisdags när El Sistema var här spelade vi in när de olika grupperna spelade och sjöng. Inom kort kommer det en film på bloggen. Alla var så fina i sina masker och några hade hattar.

Vi vill påminna om att de som går på fritids ska lämna in omsorgsbehov under jullovet senast nu på måndag. Det gör att personalen kan planera aktiviteter och sina ledigheter.

Tyvärr fick Jenny ont i halsen igen och fick vara hemma torsdag och fredag.

 

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på onsdag och fredag.

Lämna in läxan på tisdag. Ta med nya läxan hem på torsdag.

 

 

Trevlig helg

Jenny & Louise

**********************************************************************

Hej!                                                                                            vecka 47

Våra djur i Sagoskogen väcktes denna vecka av en tupp som kom tidigt en morgon. Barnen har hjälpts åt att hitta på en bra historia om tuppen. De har sedan letat efter Tt i texten och skrivit listor med t-ord.

I matematiken har vi fortsatt att träna på tiokompisarna. Vi har tränat på att gå från en tiokompis till en annan genom att omgruppera talen. Barnen har fått visa med pilar hur de omgrupperar så att 8+2 kan bli 7+3.
Större än och mindre än har vi också tränat på och det får barnen träna mer på i matteläxan.

På NO-lektionen har vi arbetat med det sista uppdraget i NTA. Vi undersökte vilka vätskor och fasta föremål som ledde ström. Vi kom fram till att alla metaller var strömledare och alla vätskor förutom olja ledde ström. Vi har även lärt oss om björnen.

På SO-lektionerna har vi fortsatt att arbeta med vad ett samhälle är och vi har även pratat om vad ett yrke är.

I torsdags gjorde eleverna en fin mask som de kan ha för ansiktet. Den ska de ha på sig nästa vecka då vi kommer filma barnen när de uppträder på El Sistema. Ni kommer kunna titta på filmen på vår klassblogg. Det gör vi eftersom ni föräldrar inte får komma till skolan just nu men ändå ska kunna få se vad era barn tränar på just nu på El Sistema.

Vi vill påminna om att vi är ute varje rast i alla väder så tänk på att kolla så ditt barn har kläder som passar. Ombyte behövs i väskan eller i en påse på hyllan. Det blir blött efter en rast med regn.

Vi fortsätter nu med att skicka hem nya läxor varje torsdag och behöver få tillbaka läxan tisdagen veckan efter. Det är en svenska och en matematikläxa. De som har en läsläxa ska läsa texten så att man får ett flyt i läsningen. Om ni har frågor hör av er till oss.

Efter skolan i måndags kom 2 tjejer från konstsimning och berättade om konstsim. Alla som är intresserade är välkomna att prova på i Alléhallen måndagar 17-18.30, fredagar 14.45-16.15 och lördagar 16.15-17.45. Kontakt finns på instagram hallsberg.artistic.swimming

Nästa vecka:

Måndag och fredag idrott – springskor och tunnare jacka.                                                      Tisdag lämna in läxan.

 

Trevlig helg

Louise & Jenny

*********************************************************************

Hej!                                                                                            vecka 46 

I måndags fick vi en ny elev. Det var Phong som kom tillbaka. Vi hälsar honom välkommen tillbaka till oss. 

Under denna vecka har en varg flyttat in i Sagoskogen och vi har jobbat med bokstaven Vv. På vår vägg sitter nu fina vantar som eleverna har pysslat med under torsdagen.  

I onsdags fick vi veta vilka som vann matematiktävlingen förra veckan. Vi gratulerar Hedda L, Majd och Nathan som kom 1:a, 2:a och 3:a. Hugo vann priset som lottades ut från rektor Peter. Titta på vår blogg för bilder. 

I matematiken har vi arbetat med tiokompisarna. Vi har byggt alla tiokompisar och resonerat om hur vi vet att vi hittat alla. Vi tränade även på att skriva tiokompisarna med siffror och använda likhetstecknet, 3+7=10. Vi har också börjat mäta saker i hela centimeter och det klarade alla mycket bra. 

På NO-lektionen har vi arbetat med vargen. På SO-lektionerna har vi arbetat med vad ett samhälle är och vad som finns och behövs i ett samhälle. 

Vi fortsätter att vara försiktiga och tänker på att tvätta händer och att hålla avstånd även om det inte är så lätt för barnen. Om ert barn visar symptom ska hon/han vara hemma och stanna hemma 2 dagar efter att symptomen försvunnit. Om ert barn orkar så kan vi skicka hem material att arbeta med.  

Vi försöker att ge ett matteuppdrag utomhus på fredagar så tänk på kläder efter väder.  

Vi fortsätter nu med att skicka hem nya läxor varje torsdag och behöver få tillbaka läxan tisdagen veckan efterDet är en svenska och en matematikläxa. De som har en läsläxa ska läsa texten så att man får ett flyt i läsningen. Om ni har frågor hör av er till oss.  

Vi vill påminna om att de böcker som vi lånade hem före höstlovet ska lämnas tillbaka nästa vecka den 16/11. 

Nästa vecka: 

Måndag och fredag idrott – springskor och tunnare jacka.                                                     

Tisdag lämna in läxan.  

Trevlig helg 

Louise & Jenny 

**************************************************************************************

Hej                                                                                            vecka 45 

 Den här veckan har vi arbetet med bokstaven Ii och i vår Sagoskog har en igelkott flyttat in. Det börjar bli många djur som bor där nu och alla är goda vänner.  

Det märks att en hel del rutiner börjar sätta sig nu och eleverna är trygga i hur lektionerna är uppbyggda. Att börja dagen med en stund tyst läsning fungerar riktigt bra.  

I matematiken har vi arbetat med talrelationer vilket var ett nytt begrepp för eleverna. Det innebär att olika tal har en relation till varandra. Ex. 5+3=8, 3+5=8, 8-3=5, 8-3=5. Eleverna har byggt och skrivet om olika relationer.  

Utifrån elevers önskemål har vi på skolan haft en matematiktävling.  Alla tävlade inom sin årskurs. Onsdagen den 11 november kommer priser delas ut. 

På NO har vi börjat att arbeta med vilda djur i Sverige och eftersom vi arbetade med bokstaven i så har vi denna vecka lärt oss om igelkotten. På SO har vi arbetat klart med barnkonventionen och barnen fick ta med sitt arbete hem för att visa er. 

Som ni vet har vi i vår region fått hårdare restriktioner angående Covid-19. Som ni redan läst på vår blogg så påminner vi om att lämna och hämta era barn UTANFÖR dörren. Om ert barn visar symptom ska hon/han vara hemma och stanna hemma 2 dagar efter att symptomen försvunnit. Om ert barn orkar så kan vi skicka hem material att arbeta med.  

Tanken var att Gabi skulle börja så smått med idrott inomhus men p.g.a. läget kommer idrotten fortsätta utomhus. Tänk på att skicka med ett par skor att springa i och ev. en tunnare jacka.  

Vi har denna vecka skickat hem elevernas första läxa. Det är en svenska och en matematikläxa. De som har en läsläxa ska läsa texten så att man får ett flyt i läsningen. Läxan lämnas in tisdag nästa vecka. Om ni har frågor hör av er till oss.  

Jenny har varit hemma sen i tisdagoch 1a har haft olika vikarier under dessa dagar.  

Nästa vecka: 

Måndag och fredag: idrott – springskor och tunnare jacka.                                                     

Tisdag: lämna in läxan.  

Trevlig helg 

Louise & Jenny 

**************************************************************************************

Hej                                                                                                                        v.43 

Oj, vad tiden rusar iväg. Det är redan dags för höstlov. Det är så roligt att arbeta med era barn. Vi har hittat flera rutiner som fungerar. Vi arbetar hårt med att skapa arbetsro i klassrummen och att eleverna ska ta sig vidare till nästa uppgift utan vuxenstöd.  

Den här veckan har vi inte haft någon musik då El sistema hade Vänstay och var sjuka. Vi har istället arbetat i respektive klass.  

I matematiken har vi arbetat med en tom tallinje och lärt oss hur vi kan räkna ut var man hamnar om man hoppar ett 3-skutt eller ett 5-skutt och när man inte startar på 1:an. Riktigt klurigt. 

Veckans bokstav var E och en elefant flyttade in i Sagoskogen. Det börjar bli många kapitel i vår bok om Sagoskogen. 

I onsdags blev vi bjuda på en konsert på skolgården som våra faddrar i år 4 hade. De har arbetat med körverksamhet tillsammans med kulturskolan. Det var ett trevligt inslag.  

På NO har vi avlutat arbetsområdet med hösten och börjar nästa vecka med vilda djur i Sverige. På NTA fick vi undersöka fyra vätskor. Titta in på bloggen för att se bilder.  

Vi har haft tema Halloween denna vecka då eleverna har skrivit till halloweenbilder, målat ett halloween E, som var veckans bokstav och allt avslutades med en fest i fredags. Där pysslade vi, dansade disco på rasten och tittade på en film och mumsade på salta pinnar.  

Under höstlovet, som också kallas läslovet, önskar vi att ni passar på att läsa mycket. De barn som ville fick med sig läsbingo hem. Där ska man läsa en stund på olika platser och för olika personer.   

Vecka 45 börjar vi med läxa. Eleverna får läxan på torsdagar och ska ta med den tillbaka tisdagen veckan efter. 

Vi önskar er ett riktigt skönt höstlov. Vi ses måndag den 2 november. 

Louise & Jenny 

 

*******************************************************************************

Hej!                                                               vecka 42 

Denna vecka började med en brandövning. Alla barn var duktiga och kom snabbt på rätt plats i klassledet på grusplanen. 

Vi har besökt skolans bibliotek. Alla barn fick då låna två böcker. En bok som de har i sin låda så att vi kan läsa den här i skolan och en bok fick de låna med hem. 

I sagoskogen har myran Mia flyttat in. Hon visade djuren i Sagoskogen hur man städar. Vi har efter det arbetat med bokstaven Mm. 

På SO-lektionerna har vi nu jobbat klart med trafiken. Vi avslutade genom att gå på en trafikpromenad där vi bland annat tittade efter olika vägskyltar. Eleverna undersökte också vilken bilfärg som var vanligast av gul, röd och vit. Vi ska nu lära oss om barnkonventionen.  

I matematiken denna vecka har vi fortsatt att träna på de geometriska formerna triangel, kvadrat, rektangel och cirkel. Vi har även letat efter bilder med formerna kub, rätblock, kon, pyramid och cylinder. 

I NO har vi skrivit om hösten. Eleverna är väldigt duktiga på att skriva meningar och rita höstbilder till. På NTA undersökte vi flytande vätskor. Vi jämförde lim och vatten med varandra. Titta in på NO under skolämnen för att se bilder.  

Idag, fredag, har eleverna fått svara på frågor om trygghet. 

Vi är nästan klara med alla utvecklingssamtal. Vi har några samtal inbokade nästa vecka. Ni som inte fått en tid hör av er.  

Nästa vecka:  

Vi ska på onsdag få lyssna på 4:ornas kör ute på skolgården. 

Idrott som vanligt onsdag och fredag, bra skor och ev. tunnare jacka.

Vecka 44 är det höstlov och på måndagen den 26/10 är fritids stängt.

 Trevlig Helg 

Louise & Jenny 

”**********************************************************************************************************’

Hej                                                               vecka 41 

Lite mer höstväder med regn och en hel del blöta strumpor och kläder. Det är bra om man har en påse med extra kläder vid sin hylla i kapprummet 

I sagoskogen har räven Rut flyttat in. Hon blev snabbt vänner med de andra djuren i skogen. Det är roligt att höra allas idéer när vi skriver sagan tillsammans. Eftersom det var bokstaven R r som var veckans bokstav gjorde vi en räv av ett lönnlöv.  

På SO fortsätter jobbet med trafiken och eleverna har denna vecka klippt en gubbe med folie som reflexer. Kolla in SO – sidan för att se de fina bilderna.  

I år ett har man inte bild i kursplanen men vi passar på att skapa till de olika ämnena istället.  

Vi har denna vecka haft en paus i matematikens TRR. Vi har då arbetat med symmetri och geometri ett avsnitt som inte arbetas med i TRR. 

I onsdags skulle vi äntligen få träffa faddrarna igen, vi hade ju ingen träffa i våras p.g.a. Corona. Nu skulle vi ses ute. Tyvärr blev det en miss mellan oss vuxna så bara en av klasserna från 4:an kom. Men vi som träffades hade roligt och vi genomförde naturbingo på olika ställen i skogen för att sprida ut oss. 

I svenskan har vi börjat arbeta efter något som kallas “Språkbiten”, det arbetssättet bygger på ordens stavelser. Eleverna skriver ord som den vuxna dikterar och vi börjar med tvåstaviga ljud och vokalen a. Vi kommer också att stavelse-läsa och bygga ihop ord av stavelser.  

I NO lekte vi leken “Gissa hur jag tänkte” då eleverna två och två fick sortera föremålen och den andra fick gissa efter vilken egenskap. Det blev många intressanta sorteringar. Kolla in bilder och gissa mitt ditt barn under Skolämnen – NO på bloggen. 

Vi arbetar också vidare med hösten och med allt som händer i naturen då. 

Vi är nu i full gång med samtalen och genomför resten nästa vecka. Ni som ännu inte lämnat in lappen och vill ha ett samtal gör det och hör av er om det inte finns tider kvar som passar.  

Nästa vecka: Idrott som vanligt onsdag och fredag, bra skor och ev. tunnare jacka.

V. 44 är det höstlov och på måndagen den26/10 är fritids stängt.

GLÖM INTE NY STARTTID FRÅN 12/10. VI SES KLOCKAN 8.00 

Trevlig Helg 

Louise & Jenny 

************************************************************************************************

Hej!                                                                                 Vecka 40 

Nu är vi igång med utvecklingssamtalen och vi tycker det är trevligt att få träffa er föräldrar och prata om skolan tillsammans med era barn 

I vår sagoskog har busiga apan flyttat in och Aa är veckans bokstav som vi tränar på. Vi tränar nu mycket på att läsa på olika sätt. Vi läser i böcker som är anpassade efter elevernas läskunskaper och vi läser instruktioner på arbetsblad och tränar på ljud, bokstäver och läsning i Ipaden 

I matematiken har vi lärt oss om tallinjen och tränat på att sätta ut talen 0-10 på tallinjen. På utematten fortsatte vi att träna på att istället för att säga talen 6-10 så ska man säga 5+.   

På NO har vi pratat och skrivet om blommans olika delar. Vi har också kommit in på årstiden höst. När vi hade NTA undersökte vi vilka av de fasta materialen som var magnetiska. 

I SO jobbar vi fortfarande med trafikDenna vecka har vi arbetat med hur man gör när man åker buss och tåg. 

Trygghetsteamet kom och presenterade sig för elevernaDet är ett team som arbetar extra för att eleverna ska känna sig trygga på skolan.  

Alla fritidsbarn har fått med sig en lapp om höstlovet. Fyll i den och lämna in den. Vi vill också påminna om att lämna in lappen om utvecklingssamtal.

Nästa vecka: 

Idrott onsdag och fredag som vanligt, bra skor och en tunnare jacka kan vara bra. Idrotten är fortfarande ute. 

På tisdag stänger fritids kl. 16.00.  

 

Trevlig helg  

Jenny & Louise 

***********************************************************************************************

Hej!                                                                                 Vecka 39 

Vi har haft ännu en härlig höstvecka med bra väder 

I vår sagoskog har lejonet Leo flyttat in. Vi tränat på att skriva Ll i vår bokstavsbok. Eleverna har skrivit ord som börjar på L och ringat in L i texten om lejonet Leo. Vi har även hunnit med att göra en lång larv utav toarullar. 

I matematik har vi tränat på att rita talen 6-10 och försökt få eleverna att se att 6:an består av en 5:a och en 1:a. 7:an består av en 5:a och en 2:a och så vidareNär vi hade utematte fick eleverna två och två leta upp material och lägga rätt antal på rätt ställe på tallinjen  

På NO har vi pratat och skrivet om trädets olika delar. När vi hade NTA undersökte vi vilka av de fasta materialen som var flytande och vilka som sjönk i vatten. Det blev en blöt, rolig och intressant lektion 

I SO har vi denna vecka pratat om cykeln och cykelhjälmenAlla barn under 15 år ska cykla med hjälm.  

Vi har delat ut lappar om utvecklingssamtal under veckorna 40 – 42, främst under dagtidLämna in lappen så snart ni kan.  

Vi vill också påminna om att vid sjukfrånvaro anmäla i Tieto appen VARJE dag eller smsa/ringa och meddela en längre frånvaro som vi som lärare kan lägga in.  

Trevlig helg  

Jenny & Louise 

************************************************************************************************************

Hej                                                                                  Vecka 38 

Härligt höstväder vi har haft denna vecka. Lite svalare i slutet av veckan.  

I onsdags sprang vi alla skoljoggen. Titta in filmen på bloggen. Vi sprang närmare 80 varv tillsammans, Ritaj sprang 4 varv och Majd sprang 5 varv! Väldigt bra kämpat. 

I vår sagoskog har ormen Ola flyttat in. Han träffade sälen Siv direkt och de tog en simtur tillsammans.  

I matematik har vi fortsatt med att göra mönster med femman. Hur kan man på olika sätt visa talet 5? När vi hade utematte fick eleverna två och två leta upp material och visa de olika femkompisarna.   

På NO har vi skrivit klart om sommaren. På NTA undersökte vi vilka av de fasta materialen som rullade och vilka man kunde stapla med. Titta in under fliken skolarbeten och NO så hittar ni fina bilder från lektionen.  

I SO har vi börjat att prata om trafik. Eleverna har fått ritat sin väg till skolan och vi har tittat på olika vägmärken.  

Denna vecka har Louise varit sjuk och Ronya, vår vikarie, har arbetat istället för henne. 

Ledningen har beslutat att vi inte kommer att genomföra något föräldramöte i dessa tider. Vi kommer däremot att kalla till ett utvecklingssamtal under veckorna 40 – 42, främst under dagtid. Hur mötet sker blir individuellt.  

I Jennys klass 1a fick de som inte lämnat in kontaktuppgifter en ny lapp. Fyll i den och lämna tillbaka den snarast.   

Vi kan tyvärr inte använda de plastbackar som vi hade förra året för extra kläder eftersom vi inte får plats på hyllorna. Vi undersöker andra möjligheter men innan dess kan ni gärna ta med en extra gympapåse att lägga extra kläder i. Brukar finnas billiga på Dollarstore. Glöm inte att namnmärka kläderna. Det ligger redan kläder som ingen känner igen. 

Vi vill påminna om att skicka med inneskor som eleverna kan använda, kanske har ni ett par gamla sommarskor som kan bli inneskor? 

Vi vill också påminna om att vid sjukfrånvaro anmäla i Tieto appen VARJE dag eller smsa/ringa och meddela en längre frånvaro som vi som lärare kan lägga in.  

Trevlig helg  

Jenny & Ronya

*********************************************************************************************************************

Hej!                                                                                                                       vecka 37 

Vi jobbar nu med Sagoskogen på svenskanVi har en stor plansch på en skog i klassrummet. Varje vecka kommer någon att flytta in i skogen och samband med det arbetar vi med en ny bokstav. Denna vecka flyttade sälen Siv in och vi har arbetat med bokstaven SsVarje vecka kommer vi även skapa en text som handlar om den som flyttar in. Det gör vi tillsammans med hjälp av barnens fantasi. 

På SO-lektionerna pratar vi om regler, varför vi har dem och vilka som finns för hela skolanBarnen har tillsammans kommit på regler som de vill ha i klassrummet. Vhar även pratat om hur en bra kompis är och vi har tränat på att samarbeta. 

Under matematiklektionerna har vi arbetat med mönster som vi hittar runt omkring oss, ute eller inne. Eleverna gick på mönsterjakt och hittade många mönster i tegelväggen, på golvet och på gardinerna. De har sedan ritat av ett mönster och vi har sedan sorterat dem efter deras struktur, hur de är uppbyggda.  

I NO har vi börjat med NTA och en låda som heter “Fast eller flytande. Där kommer eleverna att bekanta sig och undersöka 20 fasta föremål och undersöka flytande vätskor. Det brukar vara uppskattat. Uppdrag ett var att sortera föremålen efter färg och form. 

Vi har denna vecka blivit fotograferade av Collagefoto. För de barn som var sjuka och missade fotograferingen så kommer en ny chans måndagen den 21 septemberNi kommer i höst bli kontaktade av Collagefoto och få en kod. Då kommer ni kunna logga in och se era bilder. Om det blir något fel så kontakta Collagefoto på telefon 019-6111030 så hjälper de er. 

Som ni redan vet så fortsätter vi att använda Skolverkets bedömningsstöd i svenska och matematik för att se hur eleverna ligger till kunskapsmässigt.  

I onsdags så var det riktigt regnigt när vi hade rast och många barn saknade stövlar, regnkläder och ombyteskläder. Vi är ute på rast varje dag så eleverna behöver kläder efter väder och kläder som de kan byta till om det behövs. Det går bra att lägga extrakläder på hyllan eller att det ligger i en väska som hänger vid deras hylla. 

 

Nästa vecka: 

Skoljogg på onsdag. Barnen går/springer i spåret. Tänk på att ta på mjuka kläder och bra springskor. 

Idrott på fredag 

Trevlig helg

Jenny & Louise

 

************************************************************************************************

Hej                                                     Vecka 36

En kort vecka har vi haft.

Vi har fortsatt med bedömningsstöden i matematik. Då har Tina och Maria som är våra speciallärare hjälpt till i klasserna.

I matematik har vi byggt flera mönster och denna gång med olika material men med samma struktur. I svenska har eleverna fått en ny bok som heter “Veckans ord”. Det var spännande och lite svårt tyckte en del.

På idrotten var Gabi sjuk men Louise och Daniel var ute och lekte med alla tillsammans.

Nästa vecka är det fotografering på onsdagen.

Vi vill påminna er om inneskor och lappen med kontaktuppgifter som ni fick hemskickat i somras.

Trevlig långhelg

Louise & Jenny

********************************************************************************************’

Hej                                                                                                                        vecka 35

 Ännu en vecka har passerat. Vi jobbar på med att träna in olika rutiner. Det är mycket att tänka på och mycket som är annorlunda från förskoleklass.  

I svenska läser vi böcker av Astrid Lindgren och tränar på att skriva på egenhand. Eleverna har även testat på att skriva en kort saga. Vi hoppas kunna dela ut läseböcker till de som behöver det under nästa vecka.  

På NO-lektionerna pratar vi om årstider, varför vi har dem och med extra fokus på sommaren.  Vi kommer snart att gå över till hösten och vad som händer i naturen runtomkring oss då. 

Vi har gjort ytterligare ett mattepapper som hör ihop med vårt matematikprojekt. Eleverna kommer att få göra samma papper i år 2 och år 3. Vilket gör att en del uppgifter är svåra.  

Några veckor framöver kommer vi att använda Skolverkets bedömningsstöd i svenska och matematik för att se hur eleverna ligger till kunskapsmässigt.  

Vi vill påminna alla om att ta med stencilen med kontaktuppgifter som ni fick hemskickat innan skolstarten. Det är också bra med inneskor och extra kläder till ett ombyte 

Nästa vecka: 

Idrott på onsdag 

Torsdag – fredag skolan stängt. Fritids endast öppet torsdagen. 

Trevlig helg

Jenny & Louise 

***********************************************************************************************************************

Hej!                                                         V. 34

Nu har vi gått 4 dagar i skolan. Varje dag kryssar vi på en hundraruta för att se när vi har gått 100 dagar i skolan! Hundra dagar smartare måste ju firas!

Denna vecka har vi pysslat i klassrummet, varit ute en hel del och försökt komma in i de olika rutiner som vi har. Det är fortfarande saker som inte är helt klart i schemat men sakta kommer allt att falla på plats.

Det vi vet att är att en period framöver kommer Tina och Maria som är våra speciallärare stötta upp vissa lektioner. De kommer att arbeta i mindre grupper, vara med i helklass. Den första perioden kommer vi att genomföra skolverkets bedömningsstöd i matematik och svenska och då kommer Tina och Maria ta resten av klassen.

I den matematiksatsningen som kommunen deltar i ingår att eleverna ska genomföra en del mattepapper. Detta sker ändå upp till år 3 och det är samma uppgifter, vilket innebär att i år 1 är många uppgifter svåra att lösa.

Vi vill påminna er om att det är bra med inneskor för era barn i skolan och speciellt i matsalen då det ofta spills mat och vatten på golvet. Kom även ihåg att lämna leksaker hemma då de ofta stör skolarbetet.

Trevlig Helg
Jenny & Louise

 

***************************************************************************************************************************

Hej!                                                         Vecka 23

Här kommer terminens sista veckobrev. Nästa vecka kommer ni få ett sommarbrev där ni får lite tips på vad ert barn kan träna på under sommarlovet. Det är viktigt att träna lite ibland under sommarlovet på svenska och matte så att era barn inte glömmer bort det som de tränat på och lärt sig i förskoleklassen.

Denna vecka har vi tränat på vår avslutningssång och vi har blivit filmade när vi sjunger. Som ni vet så kommer vi att på skolavslutningen se på alla klassers bidrag i klassrummen. Ni föräldrar kan sedan gå in på skolans hemsida och se på skolavslutningsfilmen.  -> stocksätterskolan.se

Barnen har under veckan arbetat klart i sina ABC-böcker och börjat städa ur sina lådor. Vi har tränat matte och svenska på Ipaden. Vi har även pysslat denna vecka med sugrör och vattenfärg. Barnen har blåst ut färg på ett papper så att det blev håret på ett ansikte.

I onsdags så ordnade eleverna i sexan en olympiad för övriga skolan. Vi var ute nästan hela dagen och fick olika uppdrag runt om skolan. Barnen fick kasta prick, spika i spik, köra hinderbana, spela fotboll och samarbeta i en vattenstafett. Det var roligt!

Ängens mobil har varit försvunnen men är nu upphittad. Någon av barnen har tagit den och gömt den bland doktorsleksakerna. Det är viktigt att barnen lär sig att inte röra vuxnas eller kompisar saker. Prata med era barn om detta hemma.

Information till er som kommer ha ert barn på Ängens fritids nästa termin. Marika kommer inte att vara kvar på Ängens fritids. Det är inte klart än vem som kommer istället. Det vi vet nu är att Annalena kommer att vara kvar.

Nästa vecka är sista skolveckan. Vi kommer att städa ur våra lådor och barnen kommer ta hem färdiga arbeten. Hyllorna ska även tömmas på alla extrakläder och skor så tänk på att ta med en väska eller påse som vi kan packa ner allt i. Vi kommer ta hem lite varje dag nästa vecka och det sista tas hem på onsdagen om man inte har sommarfritids. På tisdag kommer vi att låna böcker inför sommarlovet. Alla kommer att få låna med en bok hem att läsa under sommarlovet. Den lämnas tillbaka när skolan startar igen.

Sista skoldagen är torsdagen den 11 juni. Då har vi skolavslutning. Barnen börjar 08:15 som vanligt men slutar skolan redan 10:00. Fritids är öppet för er som anmält att ert barn behöver fritids.

Fredagen den 12/6 är det fritids för er som anmält behov. Måndagen den 15/6 är fritids stängt.

Trevlig helg

Louise, Carina, Annalena & Jenny

*******************************************************************

Hej!                                                                                  Vecka 22

Äntligen lite riktig vårvärme. Nu är det verkligen härligt att vara ute. Det börjar därför bli dags att se över era barns hyllor i hallen. Ta hem vinterkläder och varma stövlar.

Vi räknar ner till sommarlovet och nu är det bara 8 dagar kvar innan det är skolavslutning torsdag den 11 juni. Eftersom situationen är som den är med Covid-19 kommer vi inte kunna fira i hembygdsgården tillsammans med er. Istället ska vi få se en skolavslutning på film i våra klassrum. Alla klasser kommer att lämna ett bidrag till filmen och på måndag ska vi spela in vårt bidrag. På avslutningsdagen slutar vi dagen kl. 10.00. Mer information kommer.

Vi träffas varje morgon i Blåklockor och Prästkragar och har en stund tillsammans. Vi avslutar också dagen tillsammans. Vi tycker att det går väldigt bra och det känns viktigt att grupperna jobbas ihop innan år 1.

Denna vecka har vi gjort massor med skoj. I onsdags var det fotbollsturnering för de som ville. Alla kämpade på bra och glädjen var hög. Ni har väl tittat på vår film?

I torsdags hade vi pysseldag där vi målade med oljekritor och sedan målade över med vattenfärg. Det är spännande att se hur vattenfärgen glider undan från oljekritans bild. Vi målade och vek även fjärilar som nu pryder våra fönster.

Inom matematik har vi fortsatt med 10-kompisarna. Vi har byggt dem, ritat dem och pratat om dem.

Vi har även skrivit en hel del denna vecka. Dels korsord men även att skriva till en bild. Det är så roligt att se hur alla nu kan ljuda ihop enkla ord och alla skriver efter sin förmåga.

Nästa vecka ska skolan har den traditionella olympiaden. År 6 planerar och håller i olika stationer allt från vattenstafett, stövelkastning, säckhoppning och slå i spik. Vi kommer att vara ute hela dagen så se till att era barn har kläder som det går att leka i, typ gympakläder. Kan vara bra med en vattenflaska men GLÖM INTE ATT MÄRKA DEN, brukar ligga ett gäng flaskor utan namn när allt är klart…

Nästa vecka:

Onsdag: Olympiaden – ta med en märkt vattenflaska

Fredag: Lovdag – skolan är stängd och fritids är öppet för er som anmält behov  av fritids den dagen.

Trevlig helg

Louise, Carina, Annalena & Jenny

***********************************************************

Hej!                                                                 vecka 21

Vi har denna vecka arbetat med vårt sista uppdrag i vårt arbete med NTA för den här terminen. Barnen tillverkade en mätsticka i papper som var lika lång som tio kuber som vi mätte med förra veckan. Sedan valde de fyra saker som de mätte med sin och kompisens mätsticka. Vi tränade då på att mäta från startpunkten till slutpunkten och på att räkna med tiohopp (10, 20, 30, 40 o.s.v.)

Eftersom denna vecka var kort så tar vi arbetet med bokstaven Ö nästa vecka. Vi har istället skrivit i våra skrivböcker och arbetat klart med olika saker. I dag har vi tittat på talangjakten och röstat på två favoriter. Vi hade även turen att få smaska på rabarberpaj och glass. Efter det så hade vi dansfest och dansade en arabisk dans som Gazal lärt oss. Gazal som gör praktik hos oss har övat med barnen och vi har även testat på andra kulturers danser.

Vi påminner er föräldrar att komma in och kolla över era barns hyllor och lådorna i hallen. Det hänger mycket kläder där. Våra tunnor där vi har upphittade kläder börjar också bli fulla. Ta en titt för sedan skänker vi kläderna vidare.

Nästa vecka:

På onsdag blir det fotbollscup istället för idrott för de som vill vara med. Ta på bra idrottsskor och ta med en vattenflaska.

 

Trevlig helg

Jenny, Louise, Carina & Annalena

 

*****************************************************************

Hej                                                                 vecka 20 

Den här veckan har vi fortsatt med NTA. Första uppdraget var att mäta olika föremål med olika material så som pennor, tandpetare, skedar, trådrullar. Eleverna jobbade på bra 2 och 2. I det andra uppdraget fick vi fortsätta att mäta men denna gång med kuber och då var det lättare att mäta längre föremål. 

I matematik har vi fortsatt att träna på 10-kompisarna på olika sätt. Att lära sig dessa underlättar i matematiken i framtiden.  

I svenska har vi gått igenom bokstaven Ä ä och letat efter ord som börjar och har den bokstaven i sig. Vi fortsätter också med att ta bort eller sätta dit första bokstaven och på så sätt få nya ord. Ex. Tand –T = and.  

VI har också hunnit med att träna på att skriva på ipaden, det är inte så lätt att hitta alla bokstäver på tangentbordet.  

I onsdags började vi med att samlas i de nya klasserna Blåklockorna och Prästkragarna. Det kändes lite ovant och vi var ju flera än vi är vana vid men det fungerade bra. Vi kommer nu de sista veckorna att samlas i de nya grupperna på morgonen. Då har vi en samling och ett arbetspass. Oftast går vi sedan ut för att leka på gården och då ses alla igen.  

På utedagen gick vi till parken och letade efter 10 – kompisar. Sedan lekte vi för fullt.  

Vi vill be er föräldrar att komma in och kolla över era barns hyllor och lådorna i hallen. Det hänger mycket kläder där. Våra tunnor där vi har upphittade kläder börjar också bli fulla. Ta en titt för sedan skänker vi kläderna vidare.  

Nästa vecka: 

Talangjakten på film under onsdagen så då blir det ingen idrott. 

torsdag och fredag är skolan stängd.  

Trevlig helg 

Jenny, Louise, Carina & Annalena 

***********************************************************

Hej!                                                         Vecka 19

Härligt att lite värme kom tillbaka denna vecka då vi är ute och leker mycket. Era barn är påhittiga när de leker ute så det har varit full fart på cyklarna, några har spelat fotboll, gungat, olika lekar leks och skolgården har sopats.

Hoppas att ni alla fått informationen om att det blir två klasser till hösten. Funderar ni över något så hör av er till oss. Lappen om utvecklingssamtal och ert barns trivsel saknar vi från några barn och vi vill att ni lämnar in den snarast. Vi vill också ännu en gång påminna om vårdnadshavarenkäten som ni fick för ett par veckor sedan. Har ni tappat bort den kan vi hjälpa till att fixa fram koden igen.

Under veckan har vi arbetat med Åå samtidigt som vi fortsätter att sätta ihop bokstavsljud till ord både muntligt och skriftligt. Vi har börjat att träna på 10-kompisarna på olika sätt. Vi tittar då på hur kan man dela upp tio saker i två högar. Även fingrarna använder vi och ser hur de kan bli tio tillsammans.

När vi jobbat med NTA denna vecka så har vi hoppat med leksaksgrodor och jämfört hur långt de hoppade. Vi har också tränat på att mäta. Varje barn fick mätt upp fem fötter på en pappersremsa som vi sedan jämförde i ett diagram. Barnen lärde sig att resultatet blev olika för fötterna är olika stora.

På vår utedag idag så träffade vi våra faddrar i trean. Tillsammans i mindre grupper så fick barnen fyra bokstavskort.  De fick sedan leta efter saker i naturen som innehöll de bokstavsljuden. Sedan lekte vi tillsammans en stund på skolgården.

Nästa vecka på onsdagen kommer vi att gå spåret på idrotten. Då kommer vi också börja arbeta i våra kommande klasser som vi nu kallar blåklockorna och prästkragarna.

Vänliga hälsningar

Louise, Jenny, Carina & Annalena

 

*******************************************************************************

Hej                                                                                       vecka 18 

Lite kortare vecka med endast fyra dagar. Vädret har inte varit lika varmt men vi är ändå ute en hel del så det är viktigt att ni har kläder efter väder med till skolan.  

Vi har gjort ytterligare ett uppdrag i NTA och denna gång skulle vi mäta våra armar och ben och jämföra dem med varandra. Eleverna jobbar på bra trots att det blir en lektion som är lite rörig med att mäta, klippa och jämföra.  

Vi har också pratat om Valborgsmässoafton, gjort majbrasor av pinnar och silkespapper, fantastiska konstverk.  

I torsdags delade vi in oss i grupper tillsammans med år 1 till 3. Vi gick till spontan och genomförde olika lekstationer som en minifriluftsdag. Det var roligt men kallt. Många hade glömt vantar och mössor hemma. 

Ni har denna vecka fått hem en lapp om utvecklingssamtal. Fyll i den och lämna tillbaka den måndag nästa vecka.  

Vi vill också ännu en gång påminna om vårdnadshavarenkäten som ni fick för ett par veckor sedan. Endast nio av er har fyllt i denKommunen har därför förlängt slutdatum och vi vore tacksamma om ni tog er tid och fyllde i den. Har ni tappat bort den kan vi hjälpa till att fixa fram koden igen.  

Nästa vecka kommer ni också få information om tankar inför år 1.  

Nästa vecka: Uteidrott som vanligt på onsdag, ta gärna med vattenflaska 

 

Trevlig Valborg och första maj 

Jenny, Louise, Annalena & Carina 

********************************************************************************************

Hej                                                                                          Vecka 17 

 Vilken härlig vecka vi haft! Det har varit så skönt att vara ute och leka i sommarvärmen. 

I svenska arbetar vi denna vecka med bokstaven Y yVi har lyssnat efter första bokstavsljudet i olika ord och färglagt de ord som börjar på samma ljud. 

Vi har arbetat med vårt NTA-arbete, som står för Naturkunskap och Teknik för Alla, där vi tränar på att Jämföra och mäta. Denna vecka har barnen fått tittat efter likheter och olikheter hos varandra och ritat resultatet på ett arbetsblad. 

Barnen har även mätt varandra med hjälp av en pappersremsa. Pappersremsorna satte vi sedan upp på väggen och bildade ett diagramSedan jämförde vi våra längder och såg att många barn var ungefär lika långa. Kolla in bloggen för lite bilder.  

Vi fortsätter med idrott utomhus på onsdagarna om vädret tillåter. Då är det bra att skicka med en vattenflaska och en tunnare jacka samt bra skor att springa i.  

Vi vill påminna er att svara på enkäten som ni fick hem information om förra fredagen. Svara på enkäten innan torsdag den 30 april. 

Nästa vecka kommer ni att få en lapp om kommande utvecklingssamtal. 

Nästa vecka går eleverna i skolan bara fyra dagar då fredagen är en helgdag och skolan är då stängd.  

Trevlig Helg! 

Carina, Louise, Jenny & Annalena 

 

************************************************************************************

Hej                                                                       vecka 16 

Hurra nu är våren kommen! Och med den kalla mornar och varmare under dagen. Det är därför bra om man har med sig någon vårjacka så att det inte blir så varmt när vi är ute och leker. Det är ofta för varmt med vinterjacka men för kallt med bara tröja. 

Rekommendationerna är att vi är ute mycket så när vädret tillåter är vi ute en lång stund varje dag efter samling och jobbstund.  

Vårat matematikarbete med NCM är nu klart, vi kommer att använda resten av terminen till repetition och ev. något nytt. Vi kommer dock främst att rikta in oss på svenska och skapande som har fått stå åt sidan för matematiken. Vi ser dock att vi har en elevgrupp som har grundläggande kunskaper i matematik inför år 1. Vilket känns väldigt bra.   

Vi har denna vecka fortsatt vårt arbete med våren och lärt oss om vårblommor. På utedagen ska vi se om vi kan hitta några påskliljor, tulpaner och pingstliljor i trädgårdarna häromkring.  

I svenska arbetar vi denna vecka med bokstaven X x och vi fortsätter att räkna antal ljud i olika ord och även vad som händer om man lägger till en bokstav i ett ord ex. R till ordet IS och att det då blir ett nytt ord RIS.  

Vi har även denna vecka börjat med NTA som står för Naturkunskap och Teknik för Alla. Eleverna kommer att ha NTA i samtliga årskurser med olika inriktningar. I förskoleklassen möter vi lådan Jämföra och mätaVi hyr en stor blå låda med material till olika uppdrag. Vi pedagoger har fått utbildning i de lådor som vi hyr. Vi kommer att mäta våra kroppar och jämföra dem. Vi kommer också använda föremål för att mäta olika saker i vår närmiljö. I det här skedet använder vi inte linjal eller andra mätinstrument. Vi lovar att lägga upp bilder på bloggen. 

Vi har som ni redan vet idrott utomhus på onsdagarna om vädret tillåter. Då är det bra att skicka med en vattenflaska och en tunnare jacka samt bra skor att springa i.  

Under påskveckan flyttade Jood till en annan kommun. Vi kommer att sakna henne och önskar henne lycka till på sin nya skola.  

Idag fredag får ni alla med er en enkät hem från bildningsförvaltningen. Vi vore väldigt tacksamma om ni tog er tid att fylla i den digitalt. Ni har fått inloggningsuppgifter, vill ni ha hjälp att komma igåneller använda våra datorer på skolan så går det bra. Säg bara till.  

Jenny fick ont i halsen igen och var hemma torsdag – fredag. Marica och Annalena var då i elevgruppen.  

Trevlig helg 

Carina, Louise, Annalena & Jenny 

 

**************************************************************************

Hej!                                                                                                       Vecka 14  

Vi har haft en härlig vecka där vi har läst mycketvi har påskpysslat, haft fadderläsning och så har vi varit ute mycket och lekt på skolgården.  

Era barn har varit så duktiga på att läsa denna vecka. Vi har läst ord och spelat läsdomino. Barnen har läst lätta böcker ensamma eller hjälpts åt tillsammans med en kompis. För varje bok som lästs så har barnen fått sätta upp en ”kropp” till skolans läslarv som sitter ute i matsalen. Larven har blivit längre och längre för alla barn är så engagerade och vill läsa. Vi har också haft besök av våra faddrar som läste för oss i förskoleklassen. Veckans bokstav var Vv och den har vi också hunnit arbeta med. 

 Barnen har under denna vecka gjort fina kycklingar av garn som ska bo i det fina gräset som barnen odlat. Fina vårblommor har också tillverkats och fina påskbilder har målats. Vi har även gjort bokmärken som eleverna ska ha i skolan när de läser böcker. 

 På skolgården har barnen kört mycket Gagaboll och de tycker det är så roligt. Vi har fått två nya leksaker på skolgården, en stågunga och en gungbräda, som är så roliga att använda. Vi kommer även få en linbana som vi tror kommer under vecka 18. 

 Idag har vi haft mysdag och många har varit klädda i pyjamas och myst med gosedjur. 

 Nästa vecka är det påsklov och då är barnen lediga från skolan. Fritids är öppet för er som anmält att ert barn ska ha fritidsplats. Det är skola igen tisdagen den 14 april. 

Vi vill be er föräldrar att INTEinne i skolan då ni lämnar och hämtar era barn från skolan och på fritids. Stanna kapprummen och gå istället utevägen runt skolan. Hämta era barn från fritids fritidsentrén, gröna gruppens kapprum. Plinga gärna på ringklockan så uppmärksammas lärarna på att ni är där. 

 

Ha en skön påskledighet! 

Carina, Jenny, Louise & Annalena 

  

****************************************************************

Hej                                                                                                                         Vecka 13 

Vad roligt att många av era barn som varit sjuka nu är tillbaka i skolan. Denna vecka har vi nästan haft fulla grupper. Hoppas att vi alla får vara friska nu.  Vi vill påminna om att alla som är friska SKA vara i skolan. Efter sjukdom ska man vara hemma 2 extra dagar för att bli fullt frisk. Om man känner av förkylningssymptom ska man vara hemma. Glöm inte att sjukanmäla ert barn varje dag i tieto vid längre frånvaro berätta det för oss så lägger vi in det tieto. 

Vi har redan börjat med lite pyssel inför påsken då alla elever har sått gräs och börjat göra en garnkyckling.  

I matematiken har vi arbetat vidare med talraden och nu upp till 20. Vilka tal är udda och jämna? Om jag står på 5 och går 3 steg fram på vilket tal hamnar jag då? Ja övningarna runt den är många och roliga. 

Vi har nu kommit fram till bokstaven U i bokstavsboken och alla jobbar på flitigt. Vi fortsätter också att ljuda oss igenom korta ord och räknar antal bokstavsljud.  

Utedagen förra veckan gick vi på span efter vårblommor i skogen och trädgårdarna. Vi har fortsatt det arbetet och målat vitsippa, blåsippa och tussilago.  

Förra veckan fick eleverna ta med sig ett mattehäfte och lånebok från skolan. Det är bra om ni skickar tillbaka dem. Mattehäftena behöver eleverna INTE göra klart hemma. 

Det har hänt en hel del tråkiga saker på i grupperna. Några av eleverna ritar på golv, möbler, väggar, vi har haft någon som kissat på golvet på toaletten, handkrämen som vi har fått klämde någon ur en stor klick i en låda osv... Vi skulle vilja be er att prata om detta med era barn och att det är viktigt att komma och berätta om det händer tokiga saker.  

Nästa vecka är det läsvecka på skolan. Vi kommer då att fokusera på böcker och läsning. Vårt elevråd har önskat en pyjamas- och mysdag och den kommer att vara fredag den 3 april. Den dagen kan man ta på sig nattlinne/pyjamas/myskläder om man vill. Man får också gärna ta med sig ett gosedjur.  

Nästa vecka: 

Onsdag: bad för idrottsgrupp 1, se gruppindelningen under fliken “Våra grupper” alla berörda har fått lapp med sig hem. 

Fredag: pyjamas/mysdag. Ta på era barn mysiga kläder och ta med ett gosedjur. 

Vecka 15 är det påsklov. 

 Ha en skön helg 

Carina, Louise, Annalena & Jenny 

****************************************************************************************************************************

Hej!                                                                          Vecka 12 

Vi fortsätter att följa folkhälsomyndighetens riktlinjer om att det inte är någon fara att gå till skolan om man är frisk. Det är viktigt att ni anmäler era barn som är hemma genom tieto eller att ringa/smsa oss. Om man vet att det blir en längre tid kan vi lägga in frånvaron i tieto.  Vi påminner också eleverna om att en god handhygien är viktig i förkylningstider.  

Denna vecka har vi undersökt om talen 1-10 är udda eller jämna tal. Barnen har kommit fram till att de tal som det går att dela lika mellan två är jämna tal. Om det inte går att dela lika är det ett udda tal för då blir det ojämnt. Ni som är hemma ta gärna upp det med era barn och “jobba” lite hemma.  

Vi har tittat på “Ugglan och kompisproblemen” och fortsatt att arbeta med material från Bamse om hur man är en bra kompis.  

I svenskan arbetar vi denna vecka med bokstav T på olika sätt. Vi fortsätter också att lyssna efter hur många ljud som vi hör i olika ord. 

Idag firar vi “Rocka sockorna” och då firar vi att det är bra att vi alla är olika. Vi har olika strumpor på oss och vi har ritat olika strumpor. Vi har även tittat på film och pratat om varför det är ett viktigt ämne. 

Idag har vi även varit ute och letat efter vårtecken.  Vi hann även leka en stund i lekparken. På vägen tillbaka stannade vi till och fick se Hugos hundvalp Zorro. 

Nästa vecka:  

 • Idrott som vanligt på onsdag – Glöm inte kläder och handduk. 

Trevlig helg 

Jenny, Louise, Annalena & Carina 

 

************************************************************************************************************

Hej                                                                                                            Vecka 11 

 Denna vecka har många elever varit sjuka. Feber, hosta och förkylning och oron för Coronaviruset har varit stort. Vi följer folkhälsomyndighetens riktlinjer om att det inte är någon fara att gå till skolan om man är frisk.  Vi påminner också eleverna om att en god handhygien är viktig i förkylningstider.  

I och med NCM är det stor fokus på matematik och vi har denna vecka arbetet med talraden, både med och utan siffror. Hemma kan ni hjälpera barn genom att spela spel med tärningar och då gärna två tärningar så att de får träna på att summera de båda talen som tärningen visar. Vi har också börjat att prata om och undersöka udda och jämna tal.  

Vi har ändå fått till tid att arbeta extra med vänskap. Vi tittar på “Ugglan och kompisproblemen” då olika problem som kan uppstå bland vänner tas upp. Vi arbetar också med material från Bamse om hur man är en bra kompis.  

I onsdags var det äntligen dags för idrott igen och eleverna hade längtat. Gabi hade byggt upp en stor bana med “inte nudda golv”.  

I svenskan arbetar vi denna vecka med bokstav S och vi tränar också på att räkna hur många “ljud”, bokstäver, olika ord innehåller.  

På fredagen firar vi “Rocka sockorna” en dag tidigare och en dag då vi firar att det är bra att vi alla är olika. Den dagen rockar vi sockorna genom att ha olika strumpor på oss. Alla elever kan ta på sig två olika strumpor för att visa att olika är bra. 

Nästa vecka:  

Idrott som vanligt på onsdag – Glöm inte kläder 

Fredag: Rockar vi sockorna – olika strumpor på 

Louise ledig måndag och tisdag, Sabrin är vikarie. 

Annalena ledig hela veckan, Elin är vikarie 

Trevlig helg 

Jenny. Louise, Annalena & Carina 

*********************************************************************************************************************************

Hej!                                                 Vecka 10

 

Nu har även andra idrottsgruppen varit i ishallen och tränat på att åka skridskor. Era barn gillar verkligen att åka och de kämpar på så bra och lär sig fort hur man åker.

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven R. Vi tränar vidare på att sätta ihop bokstavsljud (i och s) till ord(is) sedan så tränar vi på att höra hur många bokstavsljud ett ord har, ris har tre ljud (r och i och s). Vi har fortsatt att träna på 7-kompisarna och på att spela matematikspel. Barnen har även tränat på att räkna samtidigt som de får gå på en talrad på golvet. De tränar då för att bli säkra på räkneramsan och att kunna starta räkneramsan på olika tal.

Vi har under veckan varit ute på stora skolgården och lekt. Barnen har längtat efter detta och tycker det är kul att leka i stora rutschkanan, gunga på kompisgungan och leka i skogen.

Idag har vi träffat våra faddrar i trean. Först spelade alla ett kompisspel tillsammans sedan blev det lite tid för lek.

Nästa vecka:

 • Onsdag: idrott som vanligt. Ta med idrottskläder och handduk.
 • Fredag: utedag.

Trevlig Helg

Carina, Jenny, Annalena & Louise

*******************************************

Hej                                                                                                       vecka 9 

 

Då har redan en vecka efter sportlovet passerat. Det var roligt att träffa alla igen.  

Denna vecka har vi fortsatt att arbeta med siffran sju och hur man kan dela upp den på olika sätt. Att lära sig att förstå de 8 olika 7-kompisarna, ex. 2+5, 3+4, 6+1 är inte så lätt Vi har använt oss av tärningar, byggt med kuber, lekt och gömt ett antal under tyg, tittat på dominobrickor. Eleverna är verkligen duktiga och det är kul att se hur engagerade de är.  

Vi har kommit fram till bokstav Qq som inte är så vanlig och dessutom är lilla q så lik lilla p. Vi har tittat på film om bokstaven, jobbat på ipaden och i bokstavsboken. 

I onsdags fick första idrottsgruppen åka buss ner till ishallen tillsammans med halva ettan. Vi hade sådan tur att alla kunde åka skridskor samtidigt. Det var många skratt och alla kämpade på otroligt bra. För en del var det första gången på skridskor så en del blåmärken blev det kanske också. Nästa vecka är det dags för andra gruppen att åka. 

På utedagen var vi till lekparken vid Werners backe. Som tur var hade blåsten minskat och solen tittade fram en stund. 

Vi har fått problem med leksaker hemifrån. De kommer fram vid fel tillfällen och försvinner ibland. Vi skulle vilja att leksaker stannar hemma. Om det är så att man behöver något att gosa med om längtan efter något blir för stort så är det helt ok.  

Elias som gick på Norrgården förut har flyttat tillbaka till Hallsberg och vi hälsar honom välkommen hit. Alla har har varit så vänliga mot honom och vi hoppas at han ska trivas hos oss.

Nästa vecka: 

Carina är på semester och Cissi kommer som vikarie. På morgonfritids jobbar Monika. 

Skridsko på idrotten för: LeiaKaitlin, Malin, David, Hedda N, Nathan, Benjamin, Eman,   Hedda L, Stella, TakwaHajer, Maryam, Delsa, Victory, Omar K, Melvin, Maximilian,   Daniah, Sylvia 

Torsdag stänger fritids kl. 16.00, hämtning sker innan. 

Trevlig helg 

Carina, Louise, Jenny & Annalena 

 

*****************************************************************************************************************************

Hej!                                                           Vecka 7

Vi har denna vecka tränat på talet sju. Vi visade talet med våra fingrar, med tärningar och med kulraden. Vi har också pratat om talens grannar, ett mer och ett mindre. Vi har delat upp sju föremål i två högar på så många olika sätt som det går. Barnen har arbetat med bokstaven P och de är mycket duktiga på att säga ord som börjar på P, slutar på P eller har P i mitten.

Vi har besökt skolans bibliotek och fått boktips. Alla barn lånade varsin bok på sitt lånekort.

Vi har tränat på sångerna som ni fick höra på torsdagens Vänstay.

Eftersom det är alla hjärtans dag idag så har vi pysslat hjärtan med papper och silkespapper. Vi har även gått runt och tittat på skolan som pyntats så fin med många hjärtan och snälluppdrag.

Vi pratar just nu mycket om att vi måste vara rädda om våra saker(som spel, pyssel, leksaker, pennor) så att de inte går sönder eller försvinner. Det är viktigt att leka försiktigt med sakerna och att städa tillbaka allt på rätt plats. Prata gärna om detta hemma också.

Nästa vecka är barnen lediga från skolan då det är sportlov. Fritids är öppet för barn med fritidsplats. Det är skola som vanligt vecka 9.

Under eller efter sportlovet kommer ni att få ett brev av skolsköterskan med en tid för ert barns skolhälsobesök. I brevet ligger också två enkäter. Ni föräldrar svarar på en enkät och ert barn svarar på den andra med er hjälp. Vissa av er får träffa skolsköterskan redan vecka 9 och ni andra blir kallade under veckorna fram till påsk.

Under vecka 9 och 10 kommer vi att åka skridskor på idrotten. En idrottsgrupp åker vecka 9 och den andra vecka 10. Vi åker buss redan 8:20 och kommer tillbaka innan lunch. Varma kläder och skor är bra att ha på. Ta med skridskor och hjälm om ni har det hemma. Vi har några skridskor att låna ut så alla kommer att få prova på att åka.

Vecka 9 på onsdag åker: Jennifer, Ritaj, Tilda, Malva, Majd, Shahinaz, Viola, Viggo, Zay, Omar B, Theo, Hugo, Set, Gjin, Jood, Gewalie, Mical, Evana, Sened, Ayla

Vecka 10 på onsdag åker: Leia, Kaitlin, Malin, David, Hedda, Nathan, Benjamin, Eman, Hedda, Stella, Takwa, Hajer, Maryam, Delsa, Victory, Omar K, Melvin, Maximilian, Daniah, Sylvia

Trevlig helg

Jenny, Carina, Louise, Annalena

 

*********************************************

Hej!                                              vecka 6

Denna vecka har vi fortsatt att arbeta med talet fem. Vi har också börjat med nästa arbetsområde som är talet 7.

Vårt arbeta med året och att alla elever ska lära sig vilken månad och datum som man fyller år i fortsätter. Ni såg väl alla fina bilder som era barn har skapat på öppet hus kvällen?

Vad roligt att så många kunde komma på öppet hus kvällen. Visst har vi fått fina lokaler och vad kul det var att höra alla elever i sång och se dem i dans. Ni vet väl att ni alla är välkomna att vara med under en dag för att se hur vi arbetar. Det brukar vara väldigt uppskattat att mamma, pappa eller någon annan släkting kommer på besök.

I torsdags hade vi invigningsfest för alla elever på Ängen. Vi sjöng, dansade och åt glass för att fira våra nya lokaler.

I fredags gick trygghetsteamet runt till alla klasser för att presentera sig. De tog också upp hur viktigt det är att vi har ett vårdat språk och att vi inte skojbråkar med varandra.

Veckorna efter sportlovet tänkte vi åka ner till ishallen för att prova att åka skridskor på idrottslektionen. Vi har låneskridskor som de som inte har egna får låna så att alla får prova på att åka.

Nästa vecka:

Måndag – studiedag då skola och fritids är stängt                                                              Onsdag –  idrott som vanligt. Glöm inte kläder och handduk
Torsdag: Vänstay med El Sistema. Välkomna med egen fikakorg kl. 17.00 på Ängen.

 

Trevlig helg

Jenny, Carina, Louise, Annalena

*****************************************************

Hej!                                       Vecka 5

Nu är det snart dags för öppet hus. Då är ni föräldrar och syskon välkomna att titta på våra nya lokaler. Ni kommer få med en inbjudan hem. Hoppas ni kan komma nu på torsdag den 6 februari klockan 18:00.

Under veckan som gått har vi fortsatt att träna på femman men nu som en helhet. Vi har tränat på att gruppera en mängd saker fem och fem och att man kan skriva fem som fyra raka streck och ett snett streck över. Vi har gjort fina kulrader där pärlorna är grupperade fem och fem som vi nu använder mycket när vi räknar och för att träna på att uppfatta tal.

På idrotten dansade barnen knädans, spelade konboll och sprang stafett. Vi har jobbat med bokstaven N på olika sätt. Vi lyssnar på korta ord och delar upp orden i språkljuden, is blir i—s. Vi gör även tvärtom och för ihop ljuden till ord, e—k blir ek. Vi fortsätter att träna på att året har tolv månader och att det finns fyra årstider. Barnen får även träna på i vilken månad de fyller år.

Måndagen den 10 februari är en KUT-dag vilket betyder att barnen är lediga från skolan även fritids är stängt denna dag.

Torsdagen den 13 februari är det Vänstay 17:00 och vecka 8 (17 februari till 21 februari) är det sportlov. Då är barnen lediga från skolan men fritids är öppet.

Nästa vecka:

Onsdag: Idrott, ta med idrottskläder och handduk.

Torsdag: Öppet hus 18:00 på Ängen

Trevlig helg

Carina, Jenny, Louise & Annalena

***********************************************************************

Hej                                                                                             Vecka 4 

 Den här veckan har vi haft El Sistema och sjungit en del nya sånger om vänskap, ni kommer att få höra dem på Vänstay den 13/2. 

Vi har arbetat med bokstaven M genom att träna på att skriv den, leta efter ord med första bokstaven på M och lyssna efter den i olika ord.  

I matematiken arbetar vi med talet 5 på olika sätt. Vi har byggt alla 5-kompisar, delat upp talet mellan oss och även tittat på hur tärningen ser ut. Vi har gått på 5-jakt med våra ipads och på utedagen fick alla hämta en 5-kompis med material från skogen. Titta in på bloggen för att se lite bilder. 

När vi är ute och leker är vi än så länge på “vår” gård och denna vecka har många provat att hoppa hopprep. Det är också populärt att cykla och gunga. 

Vi har provat att spela ett nytt spel på ipaden. Det är ett matematikspel som heter Zcooly där det finns många olika svårighetsgrader. Varje elev har sin egen inloggning och vi som pedagoger kan skicka ut uppdrag som vi vill att eleverna ska träna på.  

På idrotten var det hinderbana i stora salen eller innebandy i lilla salen att välja på. En del glömmer fortfarande idrottskläder, det är viktigt att ni ser till att skicka med kläder VARJE onsdag. 

Alla elever har idag fått ett reflexband från FlexBert och en tidning att läsa hemma. 

 

Nästa vecka: 

Onsdag: Idrott – glöm inte kläder                                                                                                    

Torsdag: Fritids stänger 16.00, hämtning sker innan. 

Trevlig helg 

Carina, Jenny, Louise & Annalena 

*******************************************************************************************************************************

Hej!

Nu är vi igång ordentligt efter jullovet med jobbarstunder och lek både inne och ute. Vi trivs verkligen i våra nya rum där vi har gott om plats.

Tänk på att vi är ute och leker mycket så fyll på barnens lådor med extrakläder och glöm inte overallen eller överdragsbyxorna. Vantar och mössa är också viktigt att ha.

Vi vill också tipsa om inneskor då det kan vara bra att ha framförallt i matsalen där det kan finnas matrester på golvet.

Denna vecka har vi startat vårt matematikprojekt igen och vi arbetar nu med talet fem. Barnen har delat på fem saker på så många olika sätt som är möjligt. Vi tränar också på att dokumentera genom att rita och skriva siffror. Genom att leta efter fem fel i två bilder har barnen fått träna sin uppmärksamhet samt att hålla räkningen.

Vi har också tränat på månaderna och arbetat med bokstaven Ll.

Vi har kvar våra färgade grupper men kommer under vissa arbetspass under veckan att blanda eleverna.

Vi kommer fortsättningsvis endast lägga upp veckobrevet på vår blogg så detta är sista brevet i svarta boken.

Nästa vecka:

 • Idrott på onsdag. Ta med idrottskläder och handduk.
 • Veckobrevet på bloggen – stocksätter09.se

Trevlig Helg

Annalena, Carina, Jenny & Louise

******************************************************************************************************************************

Hej!                                                                    Vecka 2

Nu är vi tillbaka på skolan. Vi har fortfarande många kartonger kvar att packa upp och vi väntar på att fler möbler ska komma men vi alla, både barn och vuxna, trivs redan bra.

Det är skönt att ha större ytor att jobba och leka på. Det är också skönt att vi nu har nära till maten och att vi hinner träffas efter maten och säga hej då.

På dessa två dagar har vi hunnit med att rita, pysslat fina fyrverkerier av lim, salt och vattenfärg. Vi har även spelat bingo där eleverna räknat 1-10 fiskar, stjärnor eller äpplen och så har vi lekt inne och ute.

Vi har tagit med kvarglömda kläder och stövlar upp till skolan från Hässleberg. Om ni vet att ni glömt något så fråga oss eller kom bara och titta. Vi kommer även fråga barnen om det är något som de känner igen. Kläder och stövlar som ingen hämtar skänker vi till insamlingen.

Nästa vecka:

 • Onsdag är det idrott.
 • Torsdag startar El sistema igen.

                                      Trevlig Helg

                       Carina, Jenny, Louise, Annalena

*****************************************************************

Hej!                                                                                 Vecka 50

Vilket fint luciatåg vi fick se i tisdags! Era barn är duktiga på att sjunga och de är modiga att våga uppträda för alla er föräldrar. Kul att så många kunde delta. I torsdags morse gick några av eleverna till AMI och lussade. Vi lottade vilka som fick följa med och de som missat tisdagskvällen fick en andra chans. Det var uppskattat och de var perfekta i sina Luciakläder.

Eftersom julen närmar sig så har vi denna vecka börjat med julpyssel. Eleverna pysslar bland annat med pärlplattor och glasspinnar.

Vi har arbetat med bokstaven K och tränat på att hitta två ord som börjar på samma ljud, ljudmemory. Barnen har arbetat med siffrorna 6 och 7.

I torsdags serverades det jullunch i matsalen och alla elever åt tillsammans med sina faddrar. Vi fick smaka på köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, omelett, sill och skinksmörgås. Köttbullar och prinskorv var populärast. Rektor Peter serverade julmust till maten.  Till efterrätt fick vi pepparkakor och clementiner.

Eftersom vi ska flytta tillbaka till skolan efter jullovet så behöver ni tömma ert barns hylla och låda i hallen senast fredagen den 20/12. Vi har en hel del kläder som inte hittat rätt ägare. Ta en titt på de kläder som hänger i hallen om ni saknar något.

Nästa vecka:

 • På tisdag går vi till hembyggdsgården och hälsar på tomten.
 • Onsdag idrott som vanligt
 • Idrottsgrupp 2 åker buss till badet på torsdag den 19/12. Ta med badkläder och handduk.
 • På fredag den20/12 är det julavslutning. Vi startar som vanligt 8:15 och slutar skoldagen 10.00

Trevlig helg

Carina, Jenny, Louise och Annalena

*************************************************************************************************************************’

Hej                                                                                                                                         Vecka 49

Vilken tur vi har haft det med vädret i början av veckan. Vi hann med att åka pulka på Hässlebergskullen både på måndagen och tisdagen innan snön försvann.  

 Denna vecka har vi börjat läsa en adventsbok “Jul i stora skogen” vi har tänt det första ljuset i adventsljusstaken och har en mysstund på morgonen. Alla elever har också varsin adventskalender där de målar en bild varje dag.  

 I onsdags var det dags för bad men som ni sett på bloggen och hört från era barn så åkte bussen fel så vi hann aldrig ner till hallen. Vi var istället på Eken. Samtidigt var det pepparkaksbak för de som var kvar på Hässleberg. I fredags bakade den andra gruppen. Eli kom då och hjälpte oss.  

 Inom matematiken har vi den senaste veckan lärt oss om vad skillnaden mellan olika tal är och vi har även pratat om ordningstalen.  

 Vi tränar också på att forma de olika siffrorna. Det kan vara lite krångligt att få till dem. 

I svenska fortsätter vi att vara ljuddetektiver och lyssnar efter olika bokstavsljud i olika ord.  

 Nästa vecka: 

Tisdag Vänstay kl. 17.00 GLÖM INTE ATT FYLLA I LAPPEN 

Onsdag bad för grupp 1 (Orange+½ grön) 

 Ny badtid för grupp 2 torsdag den 19/12 

 Ha en trevlig helg  

 Jenny, Louise & Carina 

 

*************************************************************************************************************************

Vecka 48

Hej!

Det är roligt att vi får arbeta med era härliga barn. De arbetar bra och leker bra tillsammans.

Tiden går snabbt och nu har vi bara tre veckor kvar till jullovet. På musiken(El Sistema) tränar vi därför för fullt på lucia- och julsånger. Tisdagen den 10 december kommer barnen sjunga för er föräldrar. Kom ihåg att kryssa i lappen om vad ditt barn vill vara i Luciatåget och om ni behöver låna kläder.

På matematiken har vi tränat på ett mer, ett mindre och att det hör ihop med talens grannar. Vi har också jämfört två högar med saker och sett om det är lika mycket eller om det är en skillnad mellan mängderna. Vi tränar även på att skriva siffrorna rätt.

Vi fortsätter att träna på bokstävernas namn och hur de låter. Denna vecka har vi arbetat med Ii.

Idag har vi haft adventsfirande. Vi började att läsa boken Jul i stora skogen. Den kommer vi att läsa ur varje dag fram till jullovet. Barnen har också en adventskalender där de ska måla en ruta varje dag.

Nästa vecka:

På onsdag den 4/12 är det bad istället för idrott. Idrottsgrupp2(gul+½ grön) åker buss dit och hem. Då måste alla ha med sig badkläder och handduk. På bloggen finns gruppindelningen.

Vecka 50 kommer idrottsgrupp1(orange+½ grön) åka buss till badet.

                                  Trevlig helg

Jenny, Carina, Anna-Lena & Louise

*********************************************************

Hej                                                                                                                                         vecka 47

Den här veckan har vi bl.a. arbetat med begreppen flest, färre än och fler än inom matematiken. Det är lite krångligt att förstå alla begrepp. Vi kommer att arbeta mer med dem.

Vårt arbete när vi pedagoger arbetar i alla grupperna rullar på. Hos Carina arbetar vi i bokstavsboken och denna vecka var det bokstaven H. Hos Jenny tränar vi på ipaden och sista hade vi tangentbordsträning. Hos Louise tittar vi på “Livet i bokstavslandet och tränar på de olika språkljuden. Det är uppskattade stunder.

I svenska pratar vi vidare om långa och korta ord samt att vara ljuddetektiver och lyssna efter olika ljud i olika ord.

Vi har haft lite otur vad gäller vädret på våra utedagar, vi valde därför för att ta en promenad och titta på vår omgivning och skog och sen ha lek tillsammans inne.

På idrotten hade eleverna HRL. De fick lära sig vad vårt nödnummer 112 och när man ska använda det.

Eli som har arbetat hos oss i ett projekt har fått sluta. Det känns väldigt tråkigt då hon var en stor tillgång till elevgruppen.

Vecka 49 kommer idrottsgrupp 2 (gul+½ grön) åka buss ner för att ha bad på idrotten och vecka 50 är det dags för grupp 1(orange + ½ grön) att åka. Då måste alla ha med sig badkläder och handduk. På bloggen finns gruppindelningen.

 

Trevlig helg

Jenny, Carina, Anna-Lena & Louise

************************************************************************************************************************

Vecka 46

Hej!

Under veckan som gått har vi arbetat mycket med matematik. Barnen har fått tänka på och försökt att förklara hur man gör när man räknar. Att man pekar på en sak i taget och säger ett räkneord. Barnen har även fått titta snabbt på en tärning och sedan har de fått berätta hur många prickar de sett. Vi har byggt talen 1 till 6 av kuber på många olika sätt och ritat av några av formerna på rutat papper.

Vi har också arbetat med bokstaven G på olika sätt och fortsatt att träna på långa och korta ord. Era barn är duktiga och har klarat detta bra.

Vi är ju som ni vet ute och leker mycket. I måndags var det härligt ute med mycket snölek men annars har det varit blött och geggigt. Vantarna blir snabbt blöta och händer och fötter kalla. Tänk på att det är bra med reservkläder.

Idag har vi istället för utedag träffat våra faddrar i trean. De har läst för oss i förskoleklassen och sedan har barnen hjälpts åt och ritat en bild som passar till boken.

Nästa vecka:

 • Idrott på onsdag så ta med idrottskläder och handduk.

Vecka 49 och 50:

 • Istället för idrott så har vi bad. Mer information kommer.

 

Trevlig Helg

Carina, Jenny, Louise & Anna-Lena

*************************************************************************************

Hej                                                                                                                     Vecka 45 

 Vad roligt det var att komma igång igen efter höstlovet. Det har varit en kall vecka men med rätta kläder har det varit roligt ute. I måndags åkte  vi t.o.m. pulka från våran kulle. Se film på bloggen. 

 På El Sistema har vi sjungit flera nya sånger och det är så kul att se hur duktiga eleverna är på att lära sig de nya texterna.  

 Denna vecka har vi börjat med ett nytt tema från NCM och matematiken som handlar om tal och antal.  

 I svenska pratar vi om bokstaven F samt långa och korta ord. Ibland kan  

det vara klurigt att förstå att ett litet djur som nyckelpiga är ett långt ord  

och att ett tåg som är så långt är ett kort ord.  

Vi har i vårt arbete om hösten denna vecka studerat vad ekorren gör nu  

när det blir kallare. Vi har också tagit upp vikten av reflexer nu när  

mornar och kvällar är så mörka. Alla elever har fått en reflex från Ahlsell  

att använda. 

 

Ni som inte har fyllt i om ni tycker det är ok att vi lämnar ut ert nummer  

till en “kompistelefonlista” gör det snarast. Det går bra att skriv numret under detta brev. 

 

Vi vill ännu en gång tipsa om duschmössa. Första gymnastikgruppen går  

ut direkt efter duschen och trots att vi ber era barn att inte duscha håret  

så är det svårt. I detta kalla väder blir det is i håret… 

 Nästa vecka:  

Tisdag: Jenny och Anna-Lena på utbildning, Elin och Gada vikarie           Onsdag: Idrott Glöm inte kläder och handduk 

 Trevlig helg  

Jenny, Carina, Louise & Anna-Lena 

*******************************************************************************************************************************’

Hej                                                                        Vecka 43

 

Tiden har gått så fort. Det är redan dags för höstlov nästa vecka. Vi hoppas barnen får en skön ledighet från skolan antingen hemma eller på fritids.

Denna vecka har varit full av roliga arbeten. I måndags var skapande skola här igen och barnen fick sy klart sina ullfigurer. Titta in på bloggen för att se resultatet.

Vi har arbetat vidare med bokstaven E. I torsdags var det FN-dagen så vi har målat och pratat om det. Alla elever på skolan har skapat en bild av sin klass.

Sedan har barnen sjungit för er föräldrar. Det blev en riktig fest med mycket gott att smaka på och visst är era barn duktiga på att sjunga!

Idag, fredag har vi haft skördefest. Barnen har då fått morötter och gurka med dipp och vi pysslade ute och inne. Vi hade musik till dans och vi passade på att äta upp en del kakor från Vänstay-kvällen.

Louise har varit ledig från onsdags och Elin har arbetat hos oss istället.

Påminner om att fylla i ert telefonnummer eller skriva NEJ vad gäller kompislista i förra veckobrevet.

Nästa vecka:

 • Vecka 44 är det höstlov. Barnen är lediga från skolan. Fritids är öppet från tisdag till fredag för dem som har en fritidsplats.
 • Vecka 45 är det skola som vanligt igen. Louise är ledig på måndagen och då är Elin vikarie.

 

Ha ett skönt höstlov

Jenny, Carina & Louise

********************************************************************************************************************************

Hej                                                                        Vecka 42 

Denna vecka har det varit riktigt höstväder. Regnkläder och stövlar har varit ett måste. Det är viktigt att ni föräldrar ser över era barns extra kläder då många är blöta när de kommer in.  

 Som ni kanske sett på bloggen hade vi i måndags besök av konstnären Lena som tovade ull med oss. Hon kommer tillbaka  nästa vecka för att göra klart ullfigurerna tillsammans med eleverna.   

I tisdags gick vi och hälsade på förskolorna/dagbarnvårdaren som  eleverna gick hos i våras. Eftersom både Hässleberg och Stocksätter inte finns kvar längre gick vi till Äppellunden för att träffa de gamla “fröknarna”. Det blev ett kärt återseende att få träffa alla igen.  

 Förra veckan började Emanuella hos oss. Hon går i grön grupp.  Vi hälsar henne välkommen till oss.  

Kommunen har fattat en policy om att lämna ut telefonnummer. Vi undrar nu om det är ok att vi skapar en kompislista med ert nummer på så att man lättare kan ringa för att kunna leka. Skriv det nummer ni vill ska stå med på listan och till vem det går till: 

 ………………………………………………………………………………………………… ………………………………

 

Nästa vecka: 

 Idrott som vanligt på onsdag – OMBYTE OCH HANDDUK 

Torsdag Vänsty kl. 17 hos oss på Ängen se separatinbjudan 

 

Trevlig Helg / Jenny, Carina & Louise 

 

************************************************************************************************************************* 

                                                  Vecka 41 

Hej! 

Vi har denna vecka arbetat med bokstaven D på olika sätt. Eleverna har kommit på ord som börjar på D, tränat på att forma bokstaven och tittat på Livet i bokstavslandet.  

Vi har också tränat på formen kvadrat genom att vi letat efter formen, målat kvadrater och så har vi sjungit om Gubben Kvadrat. 

På idrotten var det hinderbana där eleverna fick hoppa, klättra, hänga och springa. De fick också prova på att använda bollar. 

I torsdags hade vi besök av vår bibliotekarie Eva-Lothe som läste en saga för oss och varje barn fick en bok att ta med hem. 

Vi fortsätter med kartläggningen av barnen och de får då uppgifter att lösa i både svenska samt matematik och jobbar då i antingen hela gruppen, smågrupper och ibland enskilt med en lärare. 

Nästa vecka: 

 • Carina är ledig måndag, tisdag samt onsdag och då kommer Elin att vara vikarie. 
 • På tisdag går vi och hälsar på barnens gamla förskolor. 
 • Vi fortsätter att boka in utvecklingssamtalstider med er föräldrar. 

                                                      Trevlig Helg   

                                             Jenny, Carina & Louise 

*********************************************************************************************************************************

Hej                                                                                      Vecka 40 

 

Nu är det verkligen höst. Vi är ute ganska länge flera dagar i vecka och era barn behöver varma kläder samt mössa och vantar. Det är inte roligt att frysa när man ska leka ute. Speciellt fötterna och händerna blir kalla. Skriv gärna namn på kläder och skor eller be oss skriva. 

På onsdagar då vi har idrott är det många som glömmer idrottskläder och handduk. Ta som vana att packa väskan kvällen innan med t-shirt, byxor och handduk.  

Denna vecka har vi äntligen fått ordning på elevernas ipads och alla har fått prova dem. Dessa ipads är ett komplement i undervisningen och används för att träna våra färdigheter. Denna vecka fick eleverna sortera och räkna på den. 

 Vi kommer att börja med lära-känna/utvecklingssamtal tillsammans med er och era barn. Vi försöker lägga tider som ryms innanför våran arbetstid. Vi skriva i kontaktboken om möjliga tider. Ni kommer att få hem en lapp med frågor som ni hjälper ert barn att fylla i innan samtalet.  

 Vi har börjat prata om vad en mening är och räknat antal ord i meningar. Eleverna har även arbetat med bokstaven C. I matematik arbetar vi med geometri, denna veckan cirkeln. 

 Nästa vecka: 

Idrott som vanligt på onsdag – GLÖM INTE KLÄDER OCH HANDDUK! 

Trevlig helg  

Carina, Jenny & Louise 

***************************************************************************************************************

Vecka 39

Hej!

Det var roligt att så många kom igår på El Sistema. Era barn är så duktiga på att sjunga och det märks att de tycker det är roligt. För er som inte kunde komma denna gång så kommer det fler tillfällen.

Under veckan som gått så har vi fortsatt att jobba med mönster och barnen har pärlat ett halsband. Först fick barnen rita ett mönster med färger som de sedan fick titta på och pärla det mönstret på halsbandet. Vi har arbetat med bokstaven B.

I måndags var det internationella språkdagen och då fick vi besök av hemspråkslärarna på skolan. Barnen fick då höra och prova på att prata olika språk. I onsdags hade vi uteidrott och barnen fick då prova på orientering.

Vi har bytt platser i matsalen så barnen har fått nya bordskompisar. Där blandar vi barnen från de tre olika grupperna.

Nästa vecka:

 • Idrott på onsdag så ta med idrottskläder och handduk.
 • Vi är ute varje dag så tänk på varma kläder och skor.

Ha en Trevlig Helg!

Carina, Jenny & Louise

 

********************************************************************************************

Hej                                                                                  vecka 38

Hösten har kommit och det är riktigt kallt på morgonen. Eftersom vi är ute varje dag och ibland längre stunder är det viktigt med rätt kläder. Skicka med mössa, vantar, överdragsbyxor och tänk på att gräset är blött när vi går ut.

Vi fortsätter vårt arbete med matematik och denna vecka har vi lagt mönster. Eleverna har arbetat två och två och individuellt. De har både skapat mönster och ritat av dem.

Vi har också börjat att med vår ABC – bok då vi främst tränar på att forma de stora bokstäverna och att leta, höra och hitta på föremål med den aktuella bokstaven. Vi har ett tillfälle i veckan då vi pedagoger ”byter” grupp så att eleverna och vi lär känna varandra bättre.

Skolverket har ett nytt kartläggningsmaterial i matematiken och svenskan för förskoleklassen som vi ska använda oss av. Vi kommer att arbeta både i grupp och enskilt vid dessa tillfällen. Vid behov kommer vi även att ta hjälp av modersmålslärarna.

Nästa vecka:

 • Ingen idrott inne. Eleverna behöver inte ta med sig idrottskläder.
 • Vänstay på torsdag kväll klockan 17.00 i matsalen. Fyll i lappen om hur många ni kommer.

Ha en trevlig helg!

  Carina, Louise & Jenny

********************************************************************************************************************************

Vecka 37 

Hej!                                                               

Vi har haft ännu en bra vecka här på Hässleberg 

I onsdags var det skoljoggen. Vi dansade som uppvärmning tillsammans med alla barn på skolan. Vi gick sedan till starten för att sedan gå eller springa ett varv som var 2,5 kilometer långt. Vid mål var det vätskekontroll. Många barn valde att ta två varv. Alla var jätteduktiga. 

Ramsan som vi tränat denna vecka handlade om Gubben Gran. Barnen har fått rita sitt självporträtt. När vi sorterade i matematiken placerade vi saker efter deras egenskaper och tränade på ord som stor, större, störst och liten, mindre, minst. 

Vi har idrott som vanligt på onsdag så kom ihåg idrottskläder och handduk. På fredagar har vi utedag. 

Fritids stänger 16:00 nu på torsdag den 19/9. 

På torsdag den 26/9 är det Vänstay för oss i förskoleklassen. I samband med det så kommer vi ge Er information efter att barnen sjungit. Så det blir underhållning och föräldramöte samtidigt. Träffen startar 17:00. Mer information och anmälan kommer. 

Trevlig Helg 

Carina, Jenny och Louise 

 

*****************************************************************************************************************************

 

Hej                                                                                                                                                             Vecka 36

 

Oj vad veckorna går fort. Denna vecka har vi fortsatt med matematiksamlingar med inriktning sortering. Vi har fått ett härligt material med olika föremål som vi använder. De är också väldigt kul att leka med dem.

I tisdags hade vi El Sistema med Lisa och Helen från kulturskolan. Vi sjöng olika sånger tillsammans. Vi kommer att ha El Sistema tisdagar och torsdagar. Ni kommer att få inbjudan till kvällar med Vänstay då era barn kommer att uppträda för er.

På idrotten var det hinderbana och det börjar gå bättre i omklädningsrummet. En del är lite blyga i duschen men det brukar lösa sig när de får in en vana.

Vi är fortsatt ute väldigt mycket så tänk på bra kläder och ombyte.

Ni som ännu inte lämnat in lappen med kontaktuppgifter och lappen med GDPR gör det under nästa vecka.

Nästa vecka:

På onsdag är det skoljoggen. Skoljoggen genomförs i hela Sverige. Samtidigt som vi springer får de som vill lämna en springslant. Springslanten i år går till Clowner utan gränser som arbetar för att bl.a. sprida glädje på olika flyktingförläggningar.

Trevlig helg

Jenny, Louise & Carina

********************************************************************************************************************

Hej!                                                                                                                                 Vecka 35 

Under denna vecka har vi varit ute mycket och lekt i det sköna vädret. Era barn leker bra med varandra. De leker hästlekar, gräver i sandlådan, bygger hinderbanor och leker mycket annat roligt.  

I tisdags lekte vi lekar tillsammans på skolgården. Vi lekte då Astrakan, Sista paret ut och Bolltunnel.  

Barnen har tränat på en ramsa om en apa och de har fått ett häfte som de jobbar i och då tränar de att styra sina händer. Vi har även tränat på att sortera föremål efter deras egenskaper som kan vara färg, form eller funktion. 

Nästa vecka börjar El Sistema då kommer barnen både på tisdag och torsdag få sjunga och göra rörelser till. Vi har idrott som vanligt på onsdag så kom ihåg idrottskläder och handduk. 

På torsdag 5/9 är det skolfotografering för oss i förskoleklassen.   

På fredag den 6/9 är det KUT-dag vilket betyder att både skola och fritids är stängt. 

Trevlig Helg 

Carina, Jenny och Louise 

***********************************************************************************************************

Hej                                                                                 Vecka 34

Då har redan första veckan gått. Vi börjar få ordning på olika rutiner. Era barn är indelade i tre grupper enligt färgerna gul, grön och orange. I grön grupp är arbetar Carina, i den gula gruppen finns Jenny och i den oranga gruppen Louise. Vi har också hjälp av Anna-Lena som också finns med på fritids samt Gada och Eli.

Varje morgon är det samling i de olika grupperna. Vi kommer att vara ute varje dag och det är viktigt med bra kläder. Fredagar har vi en längre utedag.

I hallen har alla elever varsin plastlåda för extra kläder. Glöm inte att märka kläderna med ert barns namn.

Varje dag äter vi frukt tillsammans som vi får av kommunen.

I onsdags hade vi vår första idrottslektion. Gabi och Felix hade byggt upp en hinderbana som uppskattades mycket. På idrotten är vi i två grupper. Vi andra passade på att leka på gården som tillhörde Stocksätters förskola förut.

Vi funderade mycket på hur det blev bäst efter lunchen då de äter så olika fort. Vi har kommit fram till att alla elever går ner till Ängens nya lokaler i omgångar med en personal. Det innebär att ni som hämtar efter skolans slut kl. 13.00 gör det på Ängen. (Gamla Hässleberg)

Nästa vecka:

Idrott onsdag – ombyte och handduk. Fredag utedag.

Trevlig helg

Jenny, Louise & Carina