Veckobrev

Hej!                                                       vecka 39

Sista veckan i september, vi tycker att veckorna rullar på för snabbt. Den här veckan har vi haft rörelsevecka på skolan med final i fredags och idrottens dag. Då fick vi testa på handboll, lekar, dans och konstsim på land.

Under veckan som gått har vi börjat med bedömningsstödet från Skolverket. Eric har då hjälpt till i klasserna. Vi sitter med varje elev och gör uppgifter för att se vad eleven kan i svenska och matematik.

Veckans bokstav var Rr och vi har förutom att arbeta med bokstaven gjort rävar av tallrikar. Vi övar också på att skriva och ljuda ihop ord och de som vill läser ur enkla böcker.

Inom matematiken har vi arbetat med femmönster och femkompisarna, vilka två tal blir tillsammans 5? 2+3, 4+1 ,5+0. Vi har pratat om + och = tecknet och vad de betyder. Vi använde linjalen för att mäta olika sträckor och tog då reda på hur långa de var i hela centimeter.

I NO har vi på NTA undersökt vilka av de 20 föremålen som sjönk och vilka som flöt. Det blev en rolig stund men med vatten lite här och där. Vi har också lärt oss om rådjuret som är vårt minsta hjortdjur. Eleverna fick titta och känna på rådjurshorn som Jenny tagit med.

Vi har fortsatt att arbeta med trafiken. Hur gör man när man ska gå över gatan. Eleverna har fått rita sin väg till skolan och även målat trafikmärken. Några av oss har och några ska få titta på klippet, “life vest inside” Life Vest Inside – Kindness Boomerang – “One Day” . Eleverna var med på att snällhet skickas vidare och vi kan få en bättre dag tillsammans. Titta gärna på den med era barn.

Från och med den 1 oktober kommer Stocksätterskolan att använda Haldor för att registrera frånvaroanmälningar för era barn. Om era barn har fritids efter skolan, kommer ni fortsättningsvis även att behöva rapportera deras närvaro och frånvaro för fritids på Edlevo. För mer information läs brevet från vår rektor på Haldor. Kom ihåg att Ni behöver registrera frånvaro för varje dag som era barn är sjuka och gärna innan 7:45.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Datum att minnas: 24/10 Vänstay och konsert med El Sistema. 26/10 Öppet hus på skolan.

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

 

 

***************************************************’

Hej!                                     vecka 38

Vi har startat upp vårt arbete om trafik denna vecka. Vi har pratat om elevernas väg till skolan samt sett på en film där de bland annat tog upp hur man kan korsa en gata på säkraste sätt.

På No-lektionerna har vi gjort ett uppdrag där vi undersökte om olika saker kunde rulla, staplas på varandra eller om de kunde både staplas och rulla. Vi lärde oss också mer om skogens konung, älgen. Titta på bloggen för att se bilder.

En apa flyttade in i sagoskogen denna vecka så vi har hittat på en berättelse om det tillsammans. Vi har tränat på hur Aa ser ut och ringat in alla Aa vi hittar i en text. Eleverna fick nya arbetsböcker som heter veckans ord. I böckerna tränar eleverna på att läsa och skriva enkla ord. Vi lärare har börjat lyssna på era barn för att se vilka bokstävers namn och ljud som de kan nu. Vi kollar även om barnen har kommit i gång med ljudning och läsning av ord och meningar.

I matematik har vi varit på mönsterjakt. Eleverna har fått leta efter mönster som upprepas i klassrummet, hallen, ljusgården och ute på gården. De var duktiga och hittade mönster i tegelväggen, på dörrmattan, kompisarnas kläder samt i taket. Vi har också tränat på klockan. Vi har börjat med hela timmar och pratat om den korta timvisararen och den långa minutvisaren.

Nästa vecka kommer skolan ha lite extra fokus på rörelse. Det kommer vara extra aktiviteter på vissa raster, tipspromenad med faddrarna på tisdag samt idrottens dag på fredag. På fredag kommer vi få prova på olika aktiviteter på skolan innan lunchen. Tänk på att ta på kläder som passar för rörelse.

Vi har nu delat ut den första läxan. Läxan ska vara inlämnad senast onsdagen den 27/9.

Vi vill redan nu informera om att på FN-dagen 24/10 kommer eleverna ha konsert med El Sistema på kvällen. Torsdag den 26/10 kommer vi ha öppet hus på skolan. Så boka in dessa kvällar redan nu.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem. Idrottens dag.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

*********************************************************

Hej!                                     vecka 37

En kortare vecka med bara 4 dagar. Vi har ändå hunnit med en hel del. I torsdags var det skoljoggen för hela skolan. Alla elever var så duktiga och kämpade på i spåret. De gick och sprang hela eller halva spåret flera varv.

Denna vecka har vi haft El Sistema både tisdag och torsdag så eleverna fick spela fiol för första gången. Det jobbigaste var att man skulle stå under lektionen. När vi har El Sistema har vi delat in klasserna i 3 olika grupper med blandade elever från alla klasserna.  Eleverna varvar med att ha musik, svenska och matematik.

På skolan har vi NTA-lådor. Det är lådor med material som vi använder i NO undervisningen. NTA står för Naturvetenskap och Teknik för Alla. Terminens låda heter fasta ämnen och vätskor. Vi kommer att få olika uppdrag då vi undersöker fasta ämnen och deras egenskaper. Första lektionen gick ut på att sortera föremålen efter färg och form. Titta på bloggen under skolarbeten- NO för bilder.

Leo lejon flyttade in i sagoskogen denna vecka. Vi har tränat på hur Ll låter, hur man skriver bokstaven och ord där man kan höra Ll. Vi tränar mycket på hur bokstäver låter och försöker ljuda ihop bokstäver till ord. Vi har även börjat skriva enkla meningar.

I matematik har vi fortsatt med TRR och gjort mönster. Vi har tittat på vilken del som återkommer i mönstret och tränat på att det heter mönsterdel. Vi har även jämfört mönster och sett om de har samma struktur. Vi började även med lätt addition. Vi pratade om att addera 2(plussa 2, +2) är samma sak som att hoppa två steg framåt på tallinjen. Titta på bloggen under skolarbeten- matematik för bilder.

Vi saknar tyvärr en hel del lappar angående samtycke för publicering av foton med mera. En del av er har fyllt i den redan i förskoleklass men flera behöver göra det nu. Vi skickar med lappar hem nästa vecka och ni lämnar tillbaka dem så fort ni kan.

Vi kommer nu att starta med läxorna. Vi startar med en sida matte där eleverna ska träna på att skriva fina siffror, lite addition och hela timmar på klockan. Den andra sidan är träning av bokstaven Aa där eleven ska skriva fint samt ljuda ihop några ord med a i. Det är bra om barnen säger orden högt och sakta för att kunna höra ljuden. Läxan ska vara inlämnad senast onsdagen den 27/9.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

*********************************************

Hej!               Vecka 36

Vad kul det var att så många kunde komma på föräldramötet igår. Ni som missade det kommer att kunna läsa om vad vi tog upp i minnesanteckningar som vi publicerar snart.

Vi har denna vecka börjat att arbeta med TRR, tänka, räkna och resonera, i matematiken. Hallsbergs kommun är med i detta arbete och det innebär att vi inte arbetar i matematikböcker. På våra matematiklektioner kommer vi att ha en genomgång med praktiskt material i helklass. Sen arbetar eleverna i mattepar och vi resonerar runt de olika lösningarna och slutligen genomför varje enskild en uppgift. Den första cykeln handlar om mönster där eleven ska skapa mönster och kunna se mönster på olika sätt.

I NO har vi nu skrivit om björnen och vargen och vi har även lärt oss om räven. Det är så kul att se elevernas intresse för djuren i våra skogar. De flesta är aktiva och deltar ivrigt på lektionerna.

Under våra lektioner i SO pratar vi mycket om värdegrund, om hur man är en bra kompis och hur vi ska vara mot varandra. Vi brukar se på ett avsnitt från “Djuren på Djuris” med olika dilemman som vi sedan diskuterar. Vi har även haft vårt första klassråd.

På torsdag nästa vecka är det skoljoggen. Skoljoggen genomförs i hela Sverige. Under en timme går/lunkar/springer vi runt vårt elljusspår. Eleverna kan komma i sina träningskläder och byter om efter. Vi i ettan brukar hinna med två varv. Samtidigt samlar man in springslanten i tanken många bäckar små. Eleverna kan swisha eller lämna in en peng som går till skolidrotten i Ukraina. Om alla lämnar 10 kr blir det snabbt en större summa tillsammans.

I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in bland deltagande elever, skolpersonal, föräldrar och andra. Samtidigt som elever rör på sig gör de också gott för andra barn och unga. Insamlingen Springslanten 2023 kommer att användas för att stötta skolidrotten i Ukraina. De insamlade pengarna skänks för att ge barn och unga inom skolidrotten i Ukraina möjlighet att delta i internationella idrottsarrangemang, via International Sports Federation ISF WE ARE SCHOOL SPORT | International School Sport Federation (isfsports.org) .

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Torsdag: Skoljoggen

Fredag: Stängt på skolan och på fritids.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

****************************************************

Hej!                                                          vecka 35 

Vi arbetar vidare med att följa våra nya rutiner i ettan. Vi pratar om hur viktigt det är att lyssna under genomgångar, att ha arbetsro under arbetsstunderna och att vi arbetar för att lära oss.  

Vi skulle önska att ni pratar med era barn om vikten av att smaka på mat och prova att äta lite från sallad – kött och potatis/pasta. Vi upplever att många har väldigt svårt att äta det som serveras i matsalen.   

Vi har börjat arbeta med Sagoskogen på våra svensklektioner. Varje vecka kommer det flytta in någon i skogen och denna vecka flyttade sälen Siv in. Vi hittar på en berättelse om den som flyttar in som vi sedan använder i lästräningen. Vi tränar extra på den bokstaven som den som flyttar in börjar på. Så denna vecka har vi tränat på Ss. 

I matematiken denna vecka har vi arbetat med tallinjen och lärt oss om begreppen före och efter och fler än och färre än. Vi har också spelat en del spel för att träna matematik. 

På NO-lektionerna har vi arbetat med vargen. Vi har lärt oss om vargen genom att titta på olika filmer. Sedan har vi skrivit en faktatext tillsammans om vargen och alla målade en bild till. Det blev riktigt fina arbeten. 

Vi fortsätter med att arbeta med värdegrund och vi har kommit överens om vilka regler vi ska ha i klassrummet. Vi har även valt representanter till våra olika råd på skolan. Vi har fyra olika råd där eleverna får vara med och påverka hur vi får en så bra skola som möjligt. De fyra råden är: elevrådet, miljörådet, måltidsrådet och trivselgruppen som fixar det lilla extra på skolan under terminens gång. 

Vi påminner igen om att det är bra med inneskor speciellt i matsalen. Ta med inneskor och märk med namn. Ta även med ett ombyte och lägg i en påse/tygpåse så det finns om man behöver byta kläder. 

Ni som inte lämnat in kontaktuppgifter gör det så fort ni kan. Lämna även in lappen om föräldramötet som är på torsdag 17:00. Kom till klassrummen. 

Ni är alltid välkomna att vara med i skolan och om ni har frågor hör av er. 

Nästa vecka: 

Måndag och torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk för dusch. 

Torsdag: föräldramöte 17:00 

Fredag: skolfotografering.  

Trevlig helg 

Jenny, Louise & Kashma 

**************************************************************************************************

Hej                                                           vecka 34 

Tänk att det redan har gått en vecka i skolan. Eleverna jobbar på bra och börjar att hitta rutiner. Vi arbetar mycket med att skapa arbetsro och att kunna hålla ut och arbeta klart de olika arbetsbladen. 

I matematik repeterar vi de olika siffrorna, hur de ser ut och hur man skriver dem. Vi var ute i torsdags och plockade olika föremål som man sen skulle sortera på något sätt. Alla kämpade på så gott de kunde. Titta på vår blogg för lite bilder, www.stocksätter09.se 

Vi har börjat med NO där vi kommer att lära oss om djur i våra skogar. Vi har tittat på våra fyra stora rovdjur: varg, björn, lodjur och järv och vi hann med att studera vargen lite extra. 

Vi arbetar mycket med att lära känna varandra och komma fram till vilka regler vi ska ha i klassrummet så att vi alla kan må bra. Vi har gått en skolgårdpromenad och tittat på vilka gränser vi har och vi har bestämt att vi inte leker i skogen nu utan stannar kvar på gården under rasterna.  

Vi påminner om att ta med inneskor och häng gärna kvar ett ombyte i ex. en gympapåse/tygpåse så det finns om man behöver byta kläder. 

Ni som inte lämnat in kontaktuppgifter gör det så fort ni kan. 

Ni är alltid välkomna att vara med i skolan och om ni har frågor hör av er. 

Nästa vecka: 

Måndag och torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk för dusch. 

Inbjudan till föräldramöte kommer under nästa vecka. Vi kommer att träffas torsdag den 7/9 kl. 17-18.

Trevlig helg 

Jenny, Louise & Kashma