Veckobrev

Hej! 

Nu är det sommarlov. Era barn har verkligen utvecklats under detta år och det är med spänning som vi tre får följa med dem upp till år 2. I princip alla ljudar nu ihop enkla ord, en del läser och i matematik har det hänt massor. Det ska bli roligt att få fortsätta med TRR matematik även i år 2. 

Vi vet att det är lätt att man under de många veckorna som sommarlovet innebär backar i sin kunskap. Vi vill därför skicka med lite tips på aktiviteter som kan vara bra att ta till regniga dagar. 

www.polylino.se en sida som innehar massor av böcker som man kan läsa själv eller lyssna på. Alla loggar in genom klassinloggning med koden MYFVBS och lösen skola123 och klicka sedan på sitt namn. Alla har fått ett bokmärke där koden också finns. 

www.skolplus.se  Användarnamn: stocksätter Lösenord: matte, är en sida där det finns massor av övningar från olika ämnen. Vi brukar logga in med skolon och då kunna lägga upp olika uppdrag men det fungerar inte hemma. Med detta användarnamn kan eleverna gå in och träna på vad de vill och behöver. 

Att spela spel tillsammans med tärningar är också väldigt bra. Vi har övat mycket på att era barn ska kunna ”se” antalet utan att räkna tärningens ögon. Har man två tärningar ökar man svårighetsgraden och ska då börja räkna från det ena talet ex. 4,5,6,7… och inte från 1 varje gång. 

Vi har även utmanat alla elever i läsning. De har fått med sig ett bokmärke hem med en QR-kod till “jagharlast.se” där de ska redovisa de böcker som de läst under sommaren. Alla läser efter sin förmåga. Om eleverna läser två böcker var så vinner de över oss lärare som ska läsa 30 böcker var. 

För de elever som läser och vill har vi skickat hem läsugglan. Om ert barn läser fem böcker och går till Hallsbergs bibliotek med lappen i fylld så får man en bok som present.  

Vi önskar er alla ett härligt sommarlov och vi ses igen torsdag den 15 augusti. Då börjar skolan igen och vi träffas i våra nya klassrum på Eken 8:00. 

 

Glad Sommar! 

 önskar 

Jenny, Louise & Kashma 

 

*****************************************************************************

Hej!                 vecka 22 

Nu är det inte många dagar kvar på terminen och snart är det dags för sommarlov. Detta blir det sista veckobrevet i ettan. Vi jobbar på men gör även andra roliga aktiviteter. Denna vecka var vi ute hela torsdagen då det var Olympiad på skolan. Vi fick provade på olika stafetter, körde basket, sköt straffar och lekte lekar som årskurs fem ansvarade för. Alla kämpade på bra och hade kul men några var ledsna ibland då det var tävling för det är ju inte kul att förlora. 

I fredags hade vi stjärnfest för eleverna har kämpat på och lärt sig så mycket under årskurs ett. Eleverna fick vara med och önska innehåll på dagen. Det blev bland annat pyssel, spela spel, dans, film med lite gott att äta och dricka.  

Vi har en skrivläxa kvar.  De ska även denna gång skriva orden flera gånger och sedan skapa en mening med ordet i. Påminn gärna era barn om stor bokstav, mellanrum och punkt.  

Nästa vecka är det utflykt på måndag. Vi kommer gå till en lekpark i närheten. Det blir därför ingen idrott den dagen. Vi kommer få med en smörgås till lunch och en festis. De som vill får ta med lite mer matsäck. Fika går bra att ta med. Godis och läsk får man inte ta med. Vi ses som vanligt i klassrummet på morgonen och avslutar som vanligt i klassrummet. 

Under de sista dagarna i skolan kommer vi fortsätta arbeta klart och vi kommer städa. Eleverna kommer få ta hem vissa böcker och pärmen. Det är därför bra att ha en väska att stoppa saker i men även en extra påse att lägga saker i. Vi kommer att ta hem en hel del den 5/6 och det sista 10/6. Kapprummen ska även städas ut och kläder och skor behöver tas med hem.  

Under sommaren är det viktigt att inte tappa läsningen därför har vi en läsutmaning i klasserna. Klassen ska tillsammans läsa dubbelt så många böcker som elever och vi lärare ska läsa 30 böcker var. Eleverna ska registrera sina böcker på www.jagharlast.se Alla kommer att få med sig ett bokmärke med inloggningsuppgifter.  

Vecka 23 

Måndag: Utflykt 

Onsdag: Lämna in läxan. Ta med extra påse 

Torsdag: Nationaldagen. Skolan är stängd. 

Fredag: Ingen skola men fritids är öppet för de som anmält plats. 

Vecka 24 

Måndag 10/6: Städdag, väska med 

Tisdag 11/6: Det är skolavslutning!  

Vi ses i klassrummet som vanligt. Vi kommer vara på Hembygdsgården vid 9:00 för att se kören sjunga. Dit är ni alla välkomna. Ungefär klockan 10.30 är avslutningen klar och eleverna får sommarlov.  Vi går tillbaka med elever som ska vara på fritids och de som valt att äta lunch. 

Trevlig helg 

Kashma, Jenny & Louise 

**********************************************************************************

Hej!                                                                       vecka 21

Varmt och skönt i våra klassrum och eleverna kämpar på sista tiden. Vi har börjat med att göra färdigt material från våra lådor.

I matematik har vi börjat med att arbeta med uppställning och då måste man ha koll på ental och tiotal. Vi vet att det är något som är en av de svåraste delarna på NP i trean så vi börjar med det tidigt. Det är så kul att se hur fler och fler börjar förstå modellen.

I NO har vi genomfört det sista uppdraget i NTA. Denna gång skulle eleverna med de olika momenten som vi använt innan hitta den stängda burk som innehöll 6 kulor. Det var riktigt klurigt att förstå att man var tvungen att hitta jämvikt med en tom burk och 6 kulor för att hitta burken med 6 kulor.

I SO genomförde vi två resor till de två sista världsdelarna, Nord- och Sydamerika. Vi lärde oss att Amazonasfloden finns i Sydamerika och att Frihetsgudinnan står vid New York i USA.

Vi kommer de två veckor som är kvar att börja med en skrivläxa. Eleverna får tio ord att träna på, glosförhör. De ska efter att de skrivit orden flera gånger skapa en mening med ordet i ex. Jag ser en vas. Påminn gärna era barn om stor bokstav, mellanrum och punkt.

Nästa vecka är det Olympiaden på torsdagen. Vi kommer då att vara ute hela dagen och genomföra olika tävlingsgrenar i lag. Bra att ha på sig mjuka kläder och bra skor att springa i samt en vattenflaska om det är varmt ute. Vi hoppas på bra väder och många skratt.

Vi vill påminna om att det är bra att era barn har med sig väskor till skolan varje dag. Ibland lämnar vi ut material och det är så lätt att det försvinner om man måste bära det i handen. Vi märker också att många inte har med sig utrustning till idrotten och att flera inte duschar. Vi lovar att nästan alla är väldigt svettiga och det är bra om man duschar av sig efter fysisk aktivitet.

Ni har fått hem en lapp om Barnens dag på spontan lördag den 25/5.

Vecka 22

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan.

Torsdag: Olympiad på skolan, träningskläder och vattenflaska

Viktiga datum:

6-7/6 ingen skola, fredag fritids öppet för de som anmält plats

31/5 Ev. Stjärnfest, vi myser lite extra för att fira allt vi gjort

3/6 klassutflykt till skogen mer information kommer

11/6 skolavslutning

Trevlig helg

Kashma, Jenny & Louise

***********************************************’*************

Hej!                                                vecka 20 

I onsdags tittade vi på Stocksätterskolans talangjakt. Vi hade tur med vädret och vi fick se många modiga och duktiga elever som uppträdde för oss. På elevrådet.se kan ni se en förkortad version. Alla ettor var duktiga på att vara publik och fick sedan rösta på sina favoriter. 

Nu har vi kommit fram till sista bokstaven och det är Ww som vi nu arbetat med.  Wilma och Walter har kommit på besök i Sagoskogen. De åkte dit med X2000.  

I matematik har vi arbetat med att dela upp tal och hitta alla talkamrater som tex 5=0+5=1+4=2+3=3+2=4+1=5+0. Vi tränar även på att varje siffras position i talet avgör hur mycket den är värd (hundratal, tiotal och ental).  

På NO-lektionerna tränade eleverna på vårblommorna Tussilago, Blåsippa och Vitsippa. Vi har även undersökt hur mycket av de fyra matvarorna som behövs för att få jämnvikt på balansvågen med 10 kuber. Det behövdes flest havrekuddar. Vi pratade om begreppen, volym, massa och densitet. 

På SO-lektionerna reste vi till Oceanien och Antarktis. Vi tittade på vilda djur som bor i Australien och när vi åkte till Antarktis där det inte bor människor åt vi isglass för all is som finns där. Det var verkligen gott i värmen. 

Denna vecka har eleverna haft ute-idrott i det fina vädret. Många har tyvärr glömt kläder att byta om till. Kom ihåg att alla ska byta om som vanligt och duscha efter idrotten.  

Denna fredag har vi även varit ute på förmiddagen. Eleverna har fått matteuppdrag som de utfört i grupper, se bloggen för bilder. Det blev fri lek efteråt. Vi tänker även att vi ska gå ut varje fredag framöver och därför kan det vara bra att skicka med en vattenflaska.  

Nästa vecka kommer det vara en fotbollsturnering på onsdag förmiddag. Alla som vill spela har fått anmäla sig. Kolla med ert barn om det har anmält sig. För de som ska spela är det bra att ha på sig idrottskläder och gympaskor när de kommer till skolan. Man får inte ha fotbollsskor. Det är även bra att ha med en vattenflaska med namn på. 

Vecka 21: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.  

Onsdag: Lämna in läxan. Fotboll för de som vill. 

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

 

Trevlig Helg 

       Louise, Kashma & Jenny 

********************************************************************************

 

Hej!                                                vecka 18

Vi arbetar just nu med bokstaven Qq och en Qvagga har flyttat in i Sagoskogen.  

I matematik har vi arbetat vidare med hälften och dubbelt. Sköldpaddan hoppar nu hälften så långt som haren och det har eleverna räknat ut med hjälp av tallinjen. Vi har även pratat om jämna tal och att de kan delas i två lika stora delar. 

Vi har arbetat vidare med balansvågen och undersökte nu några olika matvaror. Vi tittade först på matvarornas färg, form och struktur och sedan jämförde vi deras vikt. 

På SO-lektionen reste vi till Asien och vi lärde oss bland annat att det är den största världsdelen och att världens högsta berg finns där.  

Tänk på att det är ute-idrott nu, om det inte är för dåligt väder. En extra gympajacka och skor att ha utomhus är bra att ha med.  Vi byter om som vanligt och duschar efteråt.  

Nästa vecka är en kortvecka. Det är skola bara måndag till onsdag. Torsdag är en helgdag och fredag är en lovdag. Fritids är öppet på fredagen för de som anmält det. Vi kommer därför att lämna ut nya läxan redan på onsdag så kom ihåg att lämna in den i tid. På onsdag nästa vecka är det dags för Stocksätterskolans talangjakt. På förmiddagen kommer vi vara vid hembygdsgården och titta på de som uppträder.  

Vi skickar inte ut något veckobrev nästa vecka utan det kommer som vanligt igen fredagen den 17 maj. 

Rektorgruppen har tillsammans med förvaltningen fattat beslut om att förlänga svarstiden för Vårdnadhavarenkäten för att få en bättre svarsfrekvens. Enkäten kommer att hållas öppen t.o.m 12 maj 2024. Ni har tidigare fått ett brev hem med en kod och den kan ni fortfarande använda. Hoppas ni som inte svarat på frågorna nu gör det. Säg till om ni behöver hjälp. 

Vecka 19: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.  

Tisdag: Lämna in läxan. 

Onsdag: Talangjakt. Ny läxa. 

Torsdag: Ledigt 

Fredag: Lov – ingen skola 

Vecka 20 tisdag den 14 maj är det fritidshemmens dag, alla fritidsbarn får stanna på fritids den dagen. 

Trevlig Helg 

       Louise, Kashma & Jenny 

””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Hej!                                                vecka 17

Kul att så många av er kom på Vänstay. Barnen var så duktiga på att sjunga och att spela fiol. Tänk vad de har lärt sig på bara ett år. På bloggen finns en film för er som missade showen.

Zebran Zeb har flyttat in i Sagoskogen och veckans bokstav är Zz.

I matematik har vi fortsatt arbetet med multiplikation. Denna vecka hoppade vi 2 – och 4-skutt på tallinjen. Vi tränar även på hälften och dubbelt genom att vi spelar spel. Sköldpaddan hoppar nu dubbelt så långt som haren och det har eleverna räknat ut och ritat på tallinjen.

Vi har arbetat vidare med balansvågen och undersökte hur många kuber som behövdes för att få jämnvikt med plastmuggen, pingisbollen, plastskeden och träklossen. Som vanligt finns det bilder på bloggen under skolämnen – NO. Vi var även ute på en promenad och letade vårtecken. Barnen var så duktiga och hittade olika vårblommor, buskar och träd med knoppar och småblad. Vi hörde även fåglar kvittra.

På SO-lektionerna har vi gjort klart våra pass som vi sedan fick visa när vi låtsades resa till en världsdel i onsdags. Vi ”flög” till en världsdel och eleverna fick ledtrådar/fakta om världsdelen och fick sedan gissa vart vi åkt. Vi åkte till vår världsdel Europa. Nästa vecka reser vi vidare.

Vi på minner om att nästa vecka börjar ute-idrotten, om det inte är för dåligt väder. Men tänk på att ha en extra gympajacka och skor att ha utomhus. Vi byter om som vanligt och duschar efteråt.

Nästa vecka blir lite kortare då vi är lediga på onsdag för det är första maj, en helgdag. Veckan 19 är ännu kortare. Då är det skola måndag till onsdag bara. Torsdag är en helgdag och fredag är en lovdag. Fritids är öppet på fredagen för de som anmält det.

Vecka 18:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Tisdag: Lämna in läxan.

Onsdag: Helgdag – skola och fritids är stängt.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut.

               Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

****************************************************

Hej!                                                vecka 16

Den här veckan flyttade X 2000 in i Sagoskogen och veckans bokstav är X x. Vi har snart arbetat igenom alla bokstäver i alfabetet och Sagosken är full av djur.

I matematik har vi fortsatt arbetet med varje-situationen och multiplikation. Denna vecka hoppade vi 5 – och 10-skutt på tallinjen. Vi byggde multilink för att visa de olika hoppen. Fem 10 stavar är fem tiohopp på tallinjen. Träna gärna på att hoppa 5 och 10-hopp hemma.

Vi har arbetat vidare med balansvågen och undersökte vilken av plastmuggen, pingisbollen, plastskeden eller träklossen som var tyngst. Eleverna fick sedan jämföra och sortera alla saker från lättast till tyngst. Nästa vecka ska vi försöka komma ut på en promenad och leta vårtecken, så tänk på bra kläder.

På SO-lektionerna har vi tränat på var världsdelarna ligger och så pratade vi mer om de olika konflikthanteringsstilarna.

I tisdags hade vi en väldigt trevlig tur till Örebro. Bussresan gick väldigt bra och alla elever var så duktiga på att sitta och lyssna i Konserthuset. På bloggen kan ni titta på bilder. Vi har upptäckt att chrome inte kan visa bilder men ex. Safari gör det så ändra webbläsare om ni inte ser bilderna på bloggen.

Nästa vecka ses vi på torsdag då det är dags för Vänstay. Eleverna kommer sjunga och spela fiol. Kul att så många anmält sig!

 

Vecka 17:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. Vänstay 16:30.

Fredag: Ny läxa lämnas ut.

Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

 

***********************************************

Hej!                                                   vecka 15 

Nu är vi i gång med vårens utvecklingssamtal. Det är kul att få träffa er och ert barn och prata om utvecklingen som skett. Ni som ännu inte bokat någon tid gå in på Haldor eller hör av er så hjälper vi till att boka. 

Denna vecka har ett yngel flyttat in i Sagoskogen och vi har arbetat med bokstaven Y.  

På NO-lektionen har vi börjat arbeta med balansvågen. Eleverna fick testa olika saker i klassrummet och se vilka som var tyngre, lättare eller om sakerna vägde lika mycket. Titta på bloggen för att se bilder. Vi fortsatte även vårt arbete med årstiden vår.  

I matematik har vi börjat att arbeta med multiplikation, vi rabblar inte tabellerna utan hoppar 5-, 10- och 2-skutt och arbetar med varje situationer. Vi kommer att använda våra multilink och tallinjen för att synliggöra att ett tal upprepar sig ett antal gånger. 3 femmor är 3 x 5.  

Vi ska på So-lektionerna lära oss om världsdelarna och denna vecka har vi tittat på vilka världsdelar vi har. Det var mycket spännande och eleverna hade många frågor och funderingar. Vi har börjat göra egna pass så att vi kan “resa” till olika delar i världen. 

På tisdag åker vi med El Sistema till konserthuset i Örebro för att titta på föreställningen “Gropen”. Vi kommer att åka buss tillsammans med förskoleklassen. Det är viktigt att alla kommer i tid på tisdag för vi samlas 8:00 utanför klassrummet och kommer gå direkt till bussen. Om ert barn lätt blir åksjukt är det bra att skicka med en påse i jackfickan. Vi är tillbaka på skolan till lunch. 

Vi hoppas att ni alla har fått plats på simskolan. Vet att platserna snabbt tog slut i den röda och gröna gruppen. 

Kom ihåg att lämna in lappen angående Vänstay med El Sistema som kommer vara torsdag den 25 april. Hoppas många av er kan komma.  

Vecka 15: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.  

Tisdag: Vi åker till Konserthuset i Örebro 

Onsdag: Lämna in läxan. 

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.  

Fredag: Ny läxa lämnas ut. 

Trevlig Helg 

       Louise, Kashma & Jenny 

********************************************************************************

Hej!                                                   vecka 14

En kort vecka med endast fyra dagar. Det tog ett tag att komma in i skolrutiner igen men nu är vi på spåret igen.

Vi har träffat El Sistema både tisdag och fredag som vanligt och idag, fredag, får ni en inbjudan till Vänstay med hem. Den är som vi berättat om tidigare torsdag den 25 april. Ni lämnar in lappen om ni kan komma eller ej så fixar vi fika till kvällen. Kul om många av er kan komma.

Vi kommer även att åka med El Sistema till konserthuset i Örebro för att titta på föreställningen “Gropen” tisdagen den 16 april. Vi kommer att åka buss tillsammans med förskoleklassen.

Vi har även börjat att genomföra bedömningsstöden från Skolverket i matematik och svenska. Det är så kul att se vilka framsteg era barn har gjort sen i höstas. Som ni sett ligger det tider ute för utvecklingssamtal som ni bokar på Haldor. Säg till om det blir problem.

I matematik har vi nu börjat med “varje”-situationer, en träning inför multiplikation. Ex: Varje cykel har 2 hjul. Hur många hjul har 3 cyklar? Vi ritar och visar hur man kan räkna ut det och nästa vecka inför vi hur man skriver det med tal och tecken, 2×3=6.

Veckans bokstav var Cc och vi gjorde clowner med tussat hår av silkespapper. En citronfjäril flyttade in i Sagoskogen.

Vi har börjat prata om årstiden våren på NO-lektionen och på SO-lektionen började vi prata om olika konflikthanteringsstilar. Vi lär oss om att vi reagerar olika vid en konflikt. Vi använder 5 djurmetaforer för att göra det lättare att prata om sitt eget och andras beteende.

Nästa vecka börjar en ny tjej som heter Isabelle i 1A.

Vecka 14:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut.

Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

**************************************************’

Hej!                                                                vecka 12

Sista veckan före påsk flyttade fåret Fia in i Sagoskogen vilket betydde att Ff var veckans bokstav. Denna vecka har det varit fokus på olika saker. Vi har rockat sockorna, informerat om Earth hour och pratat om påsken.

I svenska har vi arbetat med att skriva sagor och nu ensamma. Vi tränar på att ha en inledning – en händelse – en lösning och slutligen ett avslut. Ni som var här på öppet hus kunde njuta av läsningen.

Det var dags för uppdrag 5 på NTA och denna gång skulle eleverna bygga mobiler att hänga i taket. Varje hävarm skulle vara i jämvikt och det var lite krångligt. Många ville ta hem sina byggen men ni får ha det som påsklovs aktivitet, sugrör, gem och papperslappar är allt som behövs. Det finns ett bildspel på bloggen att titta på.

På SO-lektionerna pratade vi om vad olika varor kan kosta. Eleverna fick även klippa ut valfria varor ur reklamblad och klistra upp dem på ett papper samt skriva ut priset.

På matematiklektionerna har vi tränat på likhetstecknets betydelse. Att det måste vara lika mycket på båda sidor om = tecknet. Vi tränade på uppgifter där svaret finns men ett tal saknas som till exempel 10= _+6 eller 5+_=9. Vi har också tränat på att göra stapeldiagram. Vi undersökte vad alla hade för mönster på strumporna och målade staplar. De enfärgade strumporna vann.

I torsdags rockade vi sockorna genom att ha olika strumpor på våra fötter. Vi målade strumpor och tittade på elevrådet.se där det fanns filmer om Simpan som är Gunillas barns kusin och som har Down syndrom. Vi tittade även på musikvideos som Karin, Nisses bonusbarn har spelat in, även hon med Down syndrom.

Vi delar inte ut någon ny läxa idag utan ni får hem ett påsklovsbingo där det finns olika uppdrag att utföra. Gå gärna in på polylino och läs/lyssna på några böcker.

Gruppkoden är MYFVBS

Lösenordet är skola123

Tack alla ni som tog er tid att komma på öppet hus. Vet att era barn är stolta över att få visa upp sina arbeten och så duktiga de är på att sjunga.

Datum att boka in Vänstay torsdag den 25/4, då vi sjunger med El Sistema och fikar efteråt. Mer info kommer.

Nästa vecka:

Det är påsklov och ledigt från skolan. Fritids är öppet för de som meddelat närvaro.

Vecka 14:

Måndag: Helgdag och då är skolan stängd.

Tisdag: Skola som vanligt.

Onsdag: Lämna in påsklovsbingot.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 1c går på sagovandring.

Fredag: Ny läxa lämnas ut.

Trevlig Helg & Glad Påsk

Louise, Kashma & Jenny

***********************************************************

Hej!                                                       vecka 11   

På NO´n fortsätter vi lära oss om djur som finns i Sverige. Nu var det kungsörnen som vi samlade fakta om. Vi pratade också om hur man kan få jämnvikt på en gungbräda. Vi testade sedan att balansera klossar på en balansbräda som låg på en smal stödkloss. Vi flyttade runt olika antal klossar för att hitta balans och vi testade att flyttade stödklossen.  

Vi har börjat arbeta med våra pengar på SO-lektionerna. Vi tittade på hur våra sedlar och mynt ser ut och pratade om att vi också kan betala med swish och med kort.  

Matematiken har denna vecka gått bättre. Vi räknade subtraktion, minus, och använde då hundrarutan igen där vi nu kryssade rutor för att ta bort. Vi backade också tioskutt på tallinjen. Eleverna hittade också på egna matteproblem och visade hur man kan lösa dem. 

I Sagoskogen har en gris flyttat in och vi har tränat på att skriva meningar till en bild. Vi tränar på att ha stor bokstav först, mellanrum mellan orden och en punkt i slutet vilket inte alltid är så lätt att komma ihåg.  

Nästa vecka är det andra halvan av 1b som ska gå på sagovandring med kulturskolan. Tänk på kläder efter väder. De som var på sagovandring denna vecka tyckte det var spännande och roligt.  

Den 21 mars är det även “rocka sockorna” då vi uppmärksammar att olika är bra genom att ha olika strumpor på oss. Så glöm inte olika strumpor denna dag. 

Torsdag den 21 mars är det öppet hus på skolan mellan kl. 17.30 – 19.00. Ni är då välkomna att se vad vi arbetar med i klasserna och vi kommer att ha en del lektionsuppdrag som ni kan genomföra med ert barn. Era barn kommer även att uppträda med sång tillsammans med El Sistema så de behöver vara på skolan 17:45. 

Nästa fredag, den 22/3, tänkte vi påskpyssla och de som vill klä ut sig till påskkärring, påskgubbe eller något annat trevligt får gärna göra det. Veckan efter är det påsklov och alla är lediga från skolan. Det är skola igen tisdag den 2/4 eftersom måndagen är en helgdag. Vi delar inte ut någon ny läxa över lovet utan ni kan läsa lite extra tillsammans under påskveckan. 

Nästa vecka: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Onsdag: Lämna in läxan.  

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. Rocka sockorna. ÖPPET HUS! 

Fredag: Ingen läxa lämnas ut 

Vecka 13: 

Det är påsklov och ledigt från skolan. Fritids är öppet för de som meddelat närvaro. 

Trevlig Helg  

           Louise, Kashma & Jenny 

**********************************************************************************

Hej!                                                       vecka 10    

Vårmånad men ändå kallt. Vi kämpar nu med att eleverna ska fortsätta att ta på sig ytterbyxor, mössa och vantar. Prata gärna hemma om att det fortfarande är kallt och att man fortfarande behöver ta på sig ordentligt. Möjligtvis är det dags att skicka med tunnare överdragsbyxor. Glöm inte att skicka med extra kläder. 

På NO har vi läst om ormar som finns i Sverige och på NTA använde vi kroppen för att göra olika övningar. Vi pratade om stödytan och vad som händer när vår tyngdpunkt hamnar utanför den och att vi då tappar balansen.  

Vi har denna vecka arbetat med känslor på SO. Alla fick skriva vad som väckte olika känslor hos oss. Vi arbetade då i grupper.  

Matematiken har denna vecka varit lite svår. Vi har nämligen arbetat med addition med tiotal. Vi har haft talkör då vi hoppat tioskutt från ex. 11, 15, 23 osv. Sen fick eleverna uppgifter med addition 68+30, 49+20. Nu gällde det att kunna hoppa tioskutt för att räkna ut det och då använda en tallinje som stöd.  

I svenskan flyttade björnen Beda in i Sagoskogen och vi har fortsatt vårt arbete med att skriva sagor med en början – problem-lösning och avslut.  

Det är flera sjuka i våra klasser och även Kashma har varit sjuk hela veckan. Olika vikarier och vår resurs Manal har varit i klassen.  

Nästa vecka är det 1b´s tur att gå på sagovandring med kulturskolan. På torsdag så kommer halva klassen att vara ute hela förmiddagen fram till lunch så tänk på kläder efter väder. Nästa torsdag så är det andra halvan som har sagovandring. 

Torsdag den 21 mars är det öppet hus på skolan mellan kl. 17.30 – 19.00. Ni är då välkomna att se vad vi arbetar med i klasserna och vi kommer att ha en del lektionsuppdrag som ni kan genomföra med ert barn. Era barn kommer även att uppträda med sång tillsammans med El Sistema. 

Nästa vecka: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Onsdag: Lämna in läxan.  

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Fredag: Ny läxa lämnas ut 

Trevlig Helg  

           Louise, Kashma & Jenny 

************************************************************************

Hej!                                                                                                 vecka 9

Så kul det var att träffa alla igen efter sportlovet. Vi har hunnit med en hel del. Det är lite sjukdomar i klasserna men vi hoppas att alla snart är friska igen. Vi påminner om att ha extra kläder i skolan då många kommer in blöta efter rasterna. Leriga och blöta vantar, overaller och skor har nu också börjat lukta illa. Det är bra om ni tittar över ert barns kläder ifall ni behöver ta hem och tvätta.

På NO har vi avslutat arbetet med fåglar som stannat i Sverige under vintern genom att måla en valfri fågel. De blev verkligen fina, gå in på bloggen och titta på bilderna under skolarbete – NO.

Vi har också genomfört ett uppdrag i NTA då vi med hjälp av en lod hittade stödpunkten på den fjäril som vi använde förra gången. Vi har även läst om jordens tyngdkraft som gör att saker inte svävar ut i rymden. Vi nämnde Isaac Newton som kom på jordens gravitation.

Veckans bokstav var Ää och en älg flyttade in i Sagoskogen. Vi fortsätter även vårt jobb med att titta på hur sagor är uppbyggda och vi kommer att skriva sagor. Först tillsammans och sen i par för att slutligen skriva en på egen hand.

I matematiken har vi hoppat tioskutt upp till 100 och tillsammans skapat en tallinje från 0 till 100. Vi studerade hur en tallinje är uppbyggd med ökning på tiotalen och entalen i ett mönster.

Nu har alla i 1a genomfört sagovandringen och vecka 11 och 12 är det 1bs tur. Det är en uppskattad aktivitet som är utomhus i Hembygdsgården.

Barham och Alice som jobbar på fritids kommer att vara med oss i ettan som resurser vid vissa tillfällen främst i 1b.

Vi har fått en ny elev till oss och hälsar Dalal välkommen till 1c.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

*************************************************************

Hej!                                                                                             vecka 7

Sista veckan innan lovet och vi har haft läsvecka på skolan. Det innebär att vi har haft läsning ibland flera gånger varje dag. Eleverna har haft med sig filtar, kuddar och gosedjur som vi har haft under läsningen. Vi fick även besök av bibliotekarien Sofia som gav oss några boktips.

Vi har avlutat vår läsning av böcker av H.C. Andersen. Vi återberättar böckerna i vad hände först -sen- sist. Det är även på det sättet vi börjar att skriva berättelser. Denna vecka har vi skrivit berättelser med hjälp av en bildserie två och två. Titta på bloggen för en del texter.

Denna vecka har vi också haft de sista besöken av er föräldrar. Det har varit roligt att det var så många som kunde komma. Vi kände dock att det var svårt att få eleverna fokuserade en längre stund. Vi tror ändå att många har fått en positiv upplevelse av era besök.

På No-lektionerna har vi denna vecka startat upp ett nytt tema, balansera och väga. Vi började med att försöka balansera en pappersfjäril på en ovässad penna. Vi testade även att balansera fjärilen när den fått en tyngd på sig. Vi satte på ett gem och försökte sedan hitta den nya tyngdpunkten. Bilder finns på bloggen.

Vi har även skrivit mattesagor och ritat bilder till. Eleverna var så påhittiga. Vi fortsatte också vår träning på ental och tiotal och övade det genom att spela olika mattespel.

Tyvärr så blev sagovandringen inställd i torsdags pga sjukdom men vi i 1a får en ny chans vecka 9.

Vi påminner er om att ta er tid och fylla i enkäten från kommunen.

www.hallsberg.se finns nu information om en ABC-kurs för föräldrar. Gå in och titta om intresse för att delta finns. Var med i en föräldragrupp som tar upp familjeliv, hur du kan stödja ditt barns utveckling och hantera utmaningar.”

På Hallsbergs hemsida finns även sportlovsprogrammet som ni också fick på Haldor under förra veckan.

Nästa vecka:
Det är sportlov och ingen skola.

Vecka 9:
Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa

 

Trevlig Helg och ha ett skönt lov.

Louise, Kashma & Jenny

******************************************************

Hej! vecka 6 

Då fick vi vinter igen och varmare kläder behövs igen. Glöm inte extra kläder. Kläder utan namn växer i våra kapprum och vi behöver snart rensa. Ta er en titt under nästa vecka. Kläder utan namn plockar vi bort på sportlovet.  

Denna vecka har Louise varit hemma och Isabell och Anel har varit i klassen. Louise är tillbaka till oss på måndag. 

Vi har haft flera besök av föräldrar denna vecka och vi kommer även få besök under nästa vecka sen är det dags att avsluta arbetet med yrken. 

I matematiken har vi fortsatt med tiotal och ental. Vi har i vår talkör hoppat 10 skutt uppåt och bakåt samt från olika tal. Eleverna har fått tal att sätta ut på tallinje med endast 10 tal, tanken är att eleverna ska använda ex. 40 som stödtal om man ska hitta 39 på tallinjen. De får även måla talet i en hundraruta och en tiobasmatta. Hoppa gärna tioskutt hemma. 

I svenskan har vi arbetat med bokstaven Hh och en häst har flyttat in till sagoskogen. 

Vi fortsätter vårt arbete med att läsa olika H.C. Andersen böcker. Vi tränar på att sammanfatta böckerna, vad hände först – sedan och sist.  

Vi får nu delta i Kulturskolans projekt mot år ett: en sagovandring. Den är utomhus och på torsdag fm. 1a och 1b delar upp klassen i två grupper 1c går alla tillsammans. Under vecka 6 och 7 är det 1a som ska ut och träffa olika sagokaraktärer. V. 9 1c och vecka 11 och 12 1b. Det innebär att de som går på sagovandring inte kommer att ha idrott. 

Vi har även skickat hem en enkät från Skolinspektionen som ni vårdnadshavare ska genomföra hemma. På lappen står det hur ni genomför enkäten och med vilka uppgifter ni ska logga in. Den ska vara genomförd senast 18/02. Det är ett inlogg per elev så ni som har dubbla boende får komma överens om hur ni fyller i den.  

Nästa vecka har vi läsvecka på skolan. Eleverna får ta med sig en “gosesak”, djur, kudde, filt att ha när vi läser. En del ville ta med sig en favoritbok hemifrån och det går också bra. Tänk på att namnmärka sakerna. På fredagen har vi maskeraddag på skolan och man får klä ut sig om man vill till en sagofigur. 

 

Vecka 7: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Onsdag: Lämna in läxan.  

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 1a –halvklass på sagovandring. 

Fredag: Ingen ny läxa innan lovet. Maskeraddag – sagotema 

Vecka 8 är det sportlov och ingen skola.  

Trevlig Helg  

           Louise, Kashma & Jenny 

*********************************************************************************

Hej!                                                                                   vecka 5 

Skönt att denna vecka inte varit riktigt lika blöt som förra. Eleverna har varit bättre på att inte blöta ner sig helt och hållet.  

Idag, fredag har vi firat att vi gått 100 dagar i skolan och att eleverna nu är 100 dagar smartare. Vi har fikat med kakor som bildar talet 100. Vi har testat hur mycket vi hinner på 100 sekunder, pysslat samt haft filmmys med popcorn och saft. Vi tittade på en film av H.C. Andersen som är den författare vi nu läser böcker av. Det kommer en Imovie på bloggen under nästa vecka.  

Veckans bokstav var Uu och en uggla har flyttat in i Sagoskogen. 

I matematik har vi börjat träna på vad siffrorna är värda. Att siffran längst till höger är ental och den andra är tiotal. Vi har även använt en hundraruta för att se olika tal. Vi kan då se att 27 har 7 ental och 2 tiotal. 

Vi har denna vecka haft besök av en brandman, två undersköterskor och en läkare. Titta på bloggen för bilder från besöket. Av brandmannen fick alla elever en tidning, reflex och klistermärken.  

På NO har vi läst mer om blåmesen och tittat hur spår efter djur ser ut i snön.  

Vi kommer under fem olika veckor få vara med på sagovandring med kulturskolan. Alla elever får vara med under ett tillfälle då 1a och 1b delas upp i två olika grupper. Denna vandring är utomhus på torsdagmornarna och som alltid är det viktigt att man har kläder efter väderleken.  

Om det är så att ni har böcker från biblioteket hemma så ta med dem till skolan. 

I våra kapprum finns det kläder utan namn och som vi har samlat ihop, ni får gärna ta en titt när ni lämnar/hämtar era barn. Vi kommer att rensa bort allt innan sportlovet v.8. Vi uppmanar er ännu en gång att märka era barns kläder.  

Idag fredag gick brandalarmet precis när vi skulle avsluta. Eleverna var väldigt duktiga på att ta sig ut snabbt men ändå ta på sig skor och jacka. Några tycket det var otäckt och blev ledsna. Även igår gick brandalarmet för de elever som var kvar på fritids. I båda fall var det andra elever som tryckte på larmknappen. Vi har pratat om allvaret att trycka på larmet i onödan.  

Vecka 6: 

Måndag: Både skolan och fritids stängt. 

Onsdag: Lämna in läxan.  

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.  

Fredag: Ny läxa lämnas ut 

Trevlig Helg  

           Louise, Kashma & Jenny 

***********************************************************************************

Hej!                                                                                   vecka 4

Oj, vad blött det har varit ute denna vecka. Extra kläder är ett måste i detta väder. Visst är det kul med vatten men vi skulle önska att ni pratar med era barn om vattenlek. I 1a och 1b lekte man så att vi fick tömma ur stövlarna, vrida ur vantar och byxor och byta kläder in på bara kroppen. Det är inte ok, vattenlek i lagom mängd är roligast. Varken stövlar eller byxor torkar mellan rasterna.

Vi har denna vecka fortsatt att prata om de småfåglar som stannar i Sverige under vintern. Domherre, pilfink, blåmes och talgoxe vill vi att era barn känner igen och kan namnge när arbetsområdet är färdigt.

Veckans bokstav var Jj och eleverna har fått en ny bok i svenskan som vi arbetar med bokstäver i.

I matematik har vi börjat med TRR igen och vi har räknat ett stort antal föremål genom att först lägga dem i tiohögar och sedan hoppa tioskutt i räkningen.

Vi har denna vecka haft besök av ett butiksbiträde och en miljöinspektör, mycket trevligt och intressant.

Nästa fredag har vi gått 100 dagar i skolan och det ska vi fira med en fest. Eleverna har önskat att få ta med sig gosedjur denna dag och om man vill kan man ta på sig något extra festligt. Vi kommer att ha schemabrytande aktiviteter med extra mys och trevligheter. Tack vare försäljning av fika på föräldramötet kan vi köpa in lite gott att äta också.

Kom ihåg att göra frånvaroanmälningar för era barn i Haldor. Ladda ner appen eller gå in via hallsberg.se. Om era barn har fritids efter skolan behöver ni även rapportera deras närvaro och frånvaro på Edlevo.

Måndag den 5/2 är både skolan och fritids stängt.

Extra idrotten på måndag är inställd. Gäller bara en del av er.

Vecka 5:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

*******************************************

Hej!                                                          vecka 3

Vad kul att vi på skolan nu har en is att åka skridskor på. Alla barn var så duktiga på att prova på att åka skridskor och de lärde sig så snabbt. Alla tyckte det var roligt och ville åka mera. Om isen får vara kvar nästa vecka kommer vi passa på att åka igen. Stort tack till de föräldrar som kunde vara med och hjälpa till på och runt isen.

Eleverna har fått göra ett matematiktest där de testas på sin taluppfattning. Det är bra för oss att se vad barnen kan just nu. De kommer sedan göra samma test i 2:an och 3:an för att vi ska se hur de utvecklas. Vi tränade sedan på att mäta med linjalen. I Sagoskogen flyttade en polis in och vi har tränat på bokstaven Pp.

Vi har arbetat vidare med yrken inom SO. Kul att flera av er vill komma och berätta om ert yrke. Vi kommer att höra av oss för att se när det kan passa.

Vi fortsätter även vårt arbete om hur man löser konflikter och denna vecka har vi pratat om olika känslor. På No-lektionerna arbetar vi vidare med årstiden vinter och så lär vi oss om fåglar som stannar kvar här i Sverige under vintern. Denna vecka lärde vi oss om domherren.

 

Vecka 4:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

*********************************************

Hej!                                                          vecka 2

Då är vi i gång igen efter ett jullov. Vi har riktigt härligt vinterväder och många raster spenderas på och runt alla roliga snöhögar som vi har på skolgården. Nästa vecka ska det bli riktigt kallt igen så glöm inte varma kläder, mössa och vantar. Det är också bra med extra kläder om man skulle behöva byta om.

På tal om att byta om så upplever vi att det är flera som fortfarande inte har idrottskläder med sig måndagar och torsdagar.  En del har kläder men ingen handduk och vi uppmanar till att duscha så att det blir ett naturligt inslag efter träning. Om man börjar med vanor i tidig ålder är det lättare att fortsätta med dem.

Dessa tre dagar har vi berättat att vi ska börja läsa böcker av författaren H.C. Andersen, vi har arbetat med tallinjen och talföljder. Det kan vara riktigt klurigt att fundera ut vilka tal som kommer efter 3-6-9….? Eller 2-4-6….?

Vi har börjat med vårt nya arbetsområde yrken inom SO. Vi skulle bli så glada om någon av er eller någon ni känner vill komma och berätta kort om vilket jobb ni har, vad man gör på jobbet och hur man får det jobbet. Vi skickar med en lapp som ni kan fylla i och lämna tillbaka om ni har möjlighet att komma.

Vi har också pysslat och gjort snögubbar av tre cirklar.

I fredags hade vi julgransplundring och vi dansade ut granen tillsammans med alla elever i F-3.

Barnen har idag fått med sig hem svenska läsläxan och matteläxan som ska tillbaka till skolan senast onsdag.

Vecka 3:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

****************************************

Hej!                                            vecka 50

Sista veckobrevet för denna termin! Terminen har verkligen susat fram. Det har varit så roligt att följa era barn. Vi kan verkligen se en utveckling hos alla individuellt men också i grupperna då alla rutiner nu sitter och eleverna vet vad de ska göra och har ett eget driv. Det är underbart att kunna sätta igång arbeten och se hur alla jobbar på och är säkra på hur man ska göra.

Den här veckan har vi fått njuta av treornas Luciatåg på Luciadagen. Vi har också träffat våra faddrar både under jullunchen och i en lektion med julpyssel. Dessutom har vi haft den första storsamlingen tillsammans med eleverna på Ekängen, årskurserna F till 3. Vi träffades i idrottssalen där vi sjöng och dansade tillsammans. Tomten och granen kom på besök till allas glädje. Kolla in bloggen för bilder.

I matematik har vi fortsatt med att lära oss geometriska figurer. Vi har provat att arbeta i NE – appen där vi har olika digitala böcker att arbeta i. Även här märks det att eleverna börjar bli säkrare på hur man ska logga in och sedan välja de uppdrag som vi skapat till klassen.

Sista bokstaven för i år var bokstaven Ö och en ödla flyttade in i Sagoskogen.

Vi vill uppmana er att läsa extra under jullovet och alla kommer att få med sig en läsbingo hem. Om ert barn inte läser själv går det bra att kryssa när ni har högläsning tillsammans. Alla kommer få med sig inloggningen till polylino som ni hittar på www.polylino.se. Det är ett digitalt bibliotek där man kan läsa men även lyssna på böcker.

Vi skickar även med inloggningen till vår sida på www.skolplus.se där kan man träna på svenska, matematik och engelska på ett lustfyllt sätt. Användarnamn: stocksätter och lösenord: matte. Gå in och titta och välj uppgifter som passar ert barn.

Vi hoppas att ni alla har läst att vi nästa vecka går till simhallen på idrotten tillsammans med Gabi och Jasminka. Vi går direkt på morgonen så kom i tid. Eleverna kommer tillbaka lagom till lunch. Se nedan vilken dag ditt barn ska gå och ta då med badkläder och handduk.

På torsdag nästa vecka är det julavslutning och vi träffas som vanligt i klassrummet. Skolan slutar redan 10:00 den dagen. De som har anmält fritids den dagen går då till fritids. De elever som har anmält att de vill stanna på lunch kommer vara kvar i 1B´s klassrum och de slutar sedan 11:00, efter lunchen.

Nästa vecka:

Måndag: 1c går till badhuset. Ingen idrott.

Tisdag: 1b går till badhuset

Onsdag: 1a går till badhuset.  Lämna in läxan.

Torsdag: Julavslutning kl. 8-10. Vi träffas i klassrummet som vanligt.

 

Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

****************************************************’

Hej!                                                      vecka 49 

Ännu en härlig vecka med snö. På rasterna är det full fart med vintriga lekar som pulkaåkning och så byggs det med snön och en hel del har gjort snöänglar. Vi har även tänt det första ljuset i adventsljusstaken och läser tillsammans varje morgon i boken “Jul i stora skogen”. Varje dag lottar vi även någon som får öppna en lucka i chokladkalendern. 

I NO har vi pratat om årstiden vinter. Vi pratade om att det är kallare och mörkare här då jorden lutar bort från solen. Vi såg på film och lärde oss att vissa djur sover på vintern och att vissa av de djur som är vakna kan ändra färg på sin päls till vit.  

Veckans bokstav är Kk och en ko flyttade in i Sagoskogen. Eleverna arbetar vidare med veckans ordbok och vi tränar vidare på att skriva och läsa. 

I matematik arbetar vi nu med geometriska former. Vi har arbetat med fyra former; kvadrat, rektangel, cirkel och triangel. Vi har diskuterat vilka egenskaper varje form har sedan har eleverna fått ett häfte där de dels fått måla de olika formerna och skriva dess namn.  

På SO:n har vi fortsatt att arbeta med samhället. Eleverna har fått bygga olika byggnader med mjölkkartonger, papper, lim osv. Se på bloggen, www.stocksätter09.se  för bilder. Eleverna har byggt olika matbutiker, sjukhus, brandstationer, polisstationer, lägenheter, hus och massa mer.  

Sista skolveckan kommer ettorna få gå till simhallen igen. Denna gång är det istället för idrotten och Gabi kommer följa med tillsammans med Jasminka. Klasserna går dit och hem och kommer vara tillbaka till lunch. Se nedan vilken dag ditt barn ska ta med handduk och badkläder. 

En del av er har fått en lapp från biblioteket om att ni har låneböcker hemma. Leta lite extra och skicka med böckerna så fort ni kan. 

Vecka 50: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Onsdag: Lämna in läxan.  

Torsdag: Ingen idrott. 

Fredag: Ny läxa lämnas ut. Sista för denna termin. 

 

Vecka 51: 

Måndag: 1c går till badhuset, ingen idrott. 

Tisdag: 1b går till badhuset 

Onsdag: 1a går till badhuset. Lämna in läxan.  

Torsdag: Julavslutning kl. 8-10. Vi träffas i klassrummet som vanligt. 

 

Trevlig Helg  

           Louise, Kashma & Jenny 

 

****************************************************************************************

Hej!                                                      vecka 48 

Snö, snö, snö vad det är roligt när den första snön kommer. På rasterna har vi tagit fram våra madrasser att åka på. Vi har även hjälmar att låna men det kan vara bra att ha med sig en egen. Det är dock många blöta kläder efter rasterna så det är viktigt att alla har extra kläder med sig. Glöm inte att namnmärka kläderna så de hamnar på rätt ställe efter att de torkat i torkskåpet. Vi har många kvarglömda kläder utan namn i kapprummen som ni behöver titta på om det är något som ni saknar. 

Vi passade idag på att ha lite extra roligt i snön. Vi gick till Werners backe och åkte pulka. Oj vad roligt det var. Det blev många turer ner och upp för backen. Titta på bloggen för härliga snö bilder. 

Vi har denna vecka börjat att arbeta med ett material som heter “Bråka smartare”. Där kommer vi att prata om hur man kan göra när man hamnar i konflikt.  

I NO har vi läst om ekorren och tränat på våra träd. Nästa vecka är det ett litet test om träden. På bloggen, www.stocksätter09.se under nyckelord finns bilder och trädens namn som eleverna ska kunna.  

Veckans bokstav är Dd och en drake flyttade in i Sagoskogen.  

I matematik arbetar vi nu med fler och färre. Vi utgår från en situation där haren och sköldpaddan plockar hallon. Hur många fler har haren plockat? Hur många färre har sköldpaddan plockat? Vi räknar också ut hur många hallon de har tillsammans. 

I torsdags hade vi Vänstay på kvällen i matsalen. Era duktiga barn sjöng så fint för oss alla som var där. Kul att så många kunde komma.  

I läxmappen har ni fått med information om avslutningsdagen den 21 december. Vi startar som vanligt 8:00 och slutar redan 10:00. Fyll i om ditt barn vill vara kvar och äta lunch den dagen och de slutar sedan efter lunchen. De elever som ska vara på fritids går dit efter skoldagen och får lunch som vanligt. Lämna in lappen senast 6 december. 

Vi påminner om att ta med urtvättade mjölkkartonger så att vi nästa vecka kan börja bygga vår stad. Om ni har låneböcker kvar hemma så måste de lämnas tillbaka snarast.  

Vecka 49: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Onsdag: Lämna in läxan.  

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Fredag: Ny läxa lämnas ut 

Trevlig Helg  

           Louise, Kashma & Jenny 

 

 

***********************************************************************

 

Hej!                                            vecka 47 

Höjdpunkten denna vecka var badet i Alehallen. De flesta barnen har längtat och väntat på att vi skulle gå till simhallen. I en hel timme var vi i badet och de fick visa om de kunde simma, det övades på bentag, att flyta samt att doppa huvudet med mera. Självklart var det lite lek i vattnet också.  

På NO har vi testat vilka ämnen som leder ström. Vi testade fasta ämnen som plast, kork, trä och olika metaller samt flytande vätskor som schampo, lim, olja och vatten. Eleverna gissade innan och sedan testade vi lärare och vi fick en lampa att lysa om ämnet ledde ström. Vi kom fram till att metallerna, vatten och schampo ledde ström.  

I matematiken har vi fortsatt att arbeta med 10-kompisarna och likhetstecknets betydelse. Vi har tränat på att det måste vara lika mycket på båda sidor om likhetstecknet som exempel 8+2=7+3. Det är tio på båda sidor och det är lika mycket. Vi har även börjat träna på matteorden fler och färre.  

Vi jobbar med bokstaven Nn denna vecka. En nyckelpiga flyttade in i Sagoskogen. Vi tränar på att läsa ord och meningar samt skriva att skriva ord och meningar. 

Samhällsviktiga funktioner som polisen, räddningstjänsten och sjukvården har vi börjat prata om på So-lektionerna. Vi pratar också om vad ett samhälle är och vad som brukar finnas där. Vi har även sett på en film och pratat om hur viktigt det är att vi tar hand om vårt skräp på rätt sätt så inte naturen skadas. 

På torsdagen den 30 november klockan 17:00 är det dags för Vänstay. Era barn kommer då sjunga för er här på skolan och de äldre barnen i orkestern kommer att spela. Efteråt tänkte vi fika tillsammans så ta gärna med eget fika. Lämna in lappen om ni kommer heller ej så fort ni kan.  

Om ni har kvar låneböckerna så är det dags att lämna tillbaka dem. 

Vi kommer att börja göra en stad tillsammans, både i skolan och på fritids. Till det behöver vi mjölkkartonger och andra kartonger som kan bli byggnader. Tvätta ur dem och ta med torra till skolan. 

Vecka 48: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Onsdag: Lämna in läxan.  

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. Vänstay 17:00 

Fredag: Ny läxa lämnas ut 

Trevlig Helg  

           Louise, Kashma & Jenny 

*****************************************************************************************************

Hej                                            vecka 46

Den här veckan har vi avslutat arbetet med trafiken. Vi pratade om reflexer och hur viktigt det är att ha på sig det när det är mörkt ute. Vi skapade en gubbe med reflexer, titta in bilder på bloggen.

På NO har vi blandat vatten med de andra vätskorna. Vi upptäckte att lim och schampo blandades med vattnet när man rörde om. Oljan däremot la sig på ytan och blandades inte med vattnet. Vi läste om hur olja i våra sjöar och hav kan skada fåglar som får det på sina fjädrar.

I matematiken har vi fortsatt att arbeta med 10-kompisarna. Dessa är grunden för fortsatt räknande och något av det viktigaste för eleverna att kunna.

Veckans bokstav var Åå och en åsna flyttade in i Sagoskogen.

OBS! Flera av era barn har med sig Primeflaskor med vatten i. Vi vet att det är en populär dryck men vi tycker inte energidryck hör hemma i skolan. Tyvärr känner vi att det leder till konflikt mellan eleverna som har och inte har dessa flaskor. Så vi skulle önska att ni skickar med “vanliga” vattenflaskor om era barn behöver det och låter Primeflaskorna vara hemma.

Nästa vecka ska vi gå till Alehallen och barnen ska få visa om de kan simma. Ni har fått information om att 1A går redan 8:00 på tisdag så det är bra om alla är på skolan innan och väntar utanför ytterdörren. 1C ska också simma på tisdag men går lite senare så de träffas som vanligt i klassrummet. 1B ska simma på onsdag och ska gå redan 8:00. Tänk på att vara i tid och att stå utanför ytterdörren. Om ert barn blir sjuk någon av dessa dagar så anmäl det i god tid på Haldor. Det är bra om barnen har badkläder och handduk i en ryggsäck för då blir det lättare för dem att bära när vi går fram och tillbaka.

Det är dags att lämna tillbaka låneböckerna som ni fick med hem innan höstlovet. Ta med böckerna till skolan nästa vecka om du inte redan gjort det.

Ni behöver boka in torsdagen den 30 november klockan 17:00 för då är det dags för Vänstay. Era barn kommer då sjunga för er här på skolan och de äldre barnen i orkestern kommer att spela.

Vecka 47:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Tisdag: 1A + 1C ska simma, ta med badkläder och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan. 1B ska simma, ta med badkläder och handduk.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

***********************************************************

Hej!                                                Vecka 45

Oj vad det regnat denna vecka och vad blött det varit ute på skolgården. Vi har haft många blöta och leriga barn. Vi behöver hjälp med att ni pratar med era barn om vikten att ta på sig överdragsbyxor. Ni behöver också skicka med extra kläder som kan hänga i en påse på barnens hylla i kapprummet. Kolla gärna på alla kvarglömda kläder som ligger i kapprummen om det är något som ni saknar. Torkskåpet kan också vara bra att kolla ibland. Det är svårt för oss att veta vems kläderna är om det inte finns namn i.

I Matematiken har vi denna vecka arbetat i mattehäftet där eleverna tränar på addition, likhets tecknets betydelse samt subtraktion. Vi har startat upp vårt arbete med tiokompisar. Vi har tittat på film samt byggt med multikuberna för att eleverna ska förstå och se vad tiokompisar är.

Vi lär oss om träd på NO-lektionerna och denna vecka har vi lärt oss mer om Lönnen. Vi testade också vilken av vätskorna lim, vatten, schampo och olja som rinner snabbast. Eleverna genomförde ett dropprace där de testade två vätskor i taget för att se vilken som rann snabbast. Se bilder under NO på bloggen.

Veckans bokstav var Tt och en tupp flyttade in i Sagoskogen.

På SO-lektionerna har vi fortsatt vårt arbete med trafik. Vi har sett på film och diskuterat vad man ska tänka på när man åker tåg samt när man ska korsa spåren. Vi har även varit ute på trafikpromenad där vi spanade efter olika skyltar och pratade om vad de betyder. Vi gjorde även en undersökning där vi tittade på vilken färg som var vanligast på bilarna som åkte förbi oss på vägen.

Vi har idag delat ut läxorna som vanligt igen. En läsläxa och en matteläxa som ska lämnas in senast på onsdag.

Nu genomför vi utvecklingssamtal och om ni ännu inte bokat tid gå in på Haldor och gör det. Prata med oss om ni behöver hjälp med det.

Vecka 46:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

                                     Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

*******************************************

Hej!                                                Vecka 43

Vilken händelserik vecka det har varit! Världens barns konsert, prova på lera, öppet hus och halloween med utklädning. Det finns massor av bilder på bloggen.

Vi har denna vecka haft besök av Malin som är konstnär. Hon hade med sig lera och alla elever fick prova att göra olika saker av lera. Malin ska bränna alla skapelser och sedan ska vi få tillbaka dem. Jasminka var med när halva klassen hade lera så det ska bli spännande att få se allt som eleverna gjort.

I Matematiken har vi arbetat med talrelationer och tränat på att ett tal kan vara både en del och en helhet. I 7+2=9 är talet 7 en del. I 2+5=7 så är talet 7 helheten. Vi bygger med kuber, ritar och pratar mycket för att eleverna ska få förståelse för talrelationerna. Eleverna har fått en liten matematikbok där de nu tränat på att räkna addition.

På NO har vi lärt oss om Rönnen och på NTA undersökte vi fyra olika vätskor. Lim, vatten, matolja och schampo. Vi kom fram till att schampo och lim hade en hög viskositet, var trögflytande och att vatten och olja hade låg viskositet, var lätt flytande. Det är roligt att se hur eleverna tar sig an uppgifterna med största koncentration.

Veckans bokstav var Vv och vi har hälsat vargen välkommen till vår sagoskog. Vi har även skrivit till bilder och på SO skrev vi på ipaden i en app som heter skolstil där bokstavsljudet och texten man skriver läses upp.

På SO har vi skrivit och läst om barnkonventionen, ni som kom till öppet hus kunde se det fina resultatet.

I fredags firade vi Halloween.

Tack alla ni som kom till Världens barn konserten, ni måste vara stolta så bra som era barn sjöng. Tack även till er som besökte oss på skolan i torsdags. Visst har era barn gjort fina saker som de visade er.

Ni kommer under nästa vecka kunna gå in på Haldor och boka utvecklingssamtal som vi tänkte starta med under vecka 45.

Nästa vecka så är skolan stängd och era barn är lediga. Fritids är öppet för de som anmält att de ska vara där. Vi delar inte ut någon läxa över lovet utan ni får i läxa att läsa lite extra, ett läsbingo. Ni kan läsa tillsammans och era barn kan läsa lite efter sin förmåga.

Nästa vecka:

Höstlov

Vecka 45:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läsbingo.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

********************************************

Hej!                                          Vecka 42

Tiden går fort när man har roligt och nu är vi snart framme vid höstlovet. Nästa vecka är det skola som vanligt men veckan efter, vecka 44, är det höstlov och alla barn är då lediga från skolan.

Vi vill påminna om att alla elever behöver ha kläder efter väder. Vi har sett att några inte har vantar eller mössa, det är väldigt bra om alla har det då de fryser utan.

På matematiken denna vecka har vi arbetat med addition på tallinjen. Där eleverna fått titta på haren som hoppat på tallinjen för att se vart den hamnar. Sedan har de fått öva på att skriva det som händer med matematiska uttryck som “3+2=5”. Kika i matematik filen för att se bilder.

På svenskan har vi arbetat med bokstaven Ii. En igelkott har flyttat in i sagoskogen som vi tillsammans med eleverna i klasserna skrivit en saga om. Eleverna har även fått öva på vilka ord som innehåller bokstaven i och tränat på att skriva meningar. De har även fortsatt arbeta i deras svenska ordböcker (se skolarbete –> svenska, för att se en bit av bokens innehåll).

På SO-lektionerna har vi fortsatt att arbeta med FN:s barnkonvention. Eleverna har även fått göra ett superhjälte-pyssel där de fick tillverka en egen superhjälte. De fick namnge sin superhjälte och även förklara samt skriva vad deras superhjälte ska kämpa för. Elevernas text tillsammans med superhjälten kommer att visas på öppet hus, så kom gärna och kika på dem! Ni kan komma till skolan när ni vill mellan 17:30 och 19:00. Ni får gå runt i hela skolan tillsammans med ert barn. Det kommer finnas fika att köpa och en tipspromenad där ni kan vinna olika priser. Vi i ettan ska sjunga på Ängen 18:30 så 18:20 samlas vi i klassrummet.

Tillsammans med el-sistema har eleverna haft ett genrep inför nästa veckas konsert på tisdag. Eleverna fick sjunga i ljusgården framför alla i förskoleklassen som var publik. Hoppas vi ses på konserten på tisdagen! Vi samlas vid kyrkan 17:30. Publiken får gå in strax innan 18:00.

Vi skickar inte med någon ny läxa näst fredag utan gör ett uppehåll över lovet. I stället vill vi att ni läser lite extra den veckan. Ni kommer få ett läsbingo med hem som ni kommer få fylla i.

På fredag tänker vi ha Halloweenfest. Barnen får gärna klä ut sig men inte ha heltäckande mask för ansiktet. Vi kommer att ha olika former av halloweenpyssel som vi kommer att göra tillsammans med elevernas faddrar i åk 4.

Vi kommer även att ha skapande skola nästa vecka där eleverna får testa att arbeta med lera. 1a har på måndag, 1b på tisdag och 1c på onsdag. Det gör att 1a inte kommer att ha idrott på måndag morgon. Vi ses i stället i klassrummet.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 1a, Jennys klass, har ingen idrott.

Tisdag: Konsert för Världens barn

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. Öppet hus mellan 17:30-18:00

Fredag: Halloweenfirande och disco på kvällen.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

**********************************************

Hej                                          Vecka 41

Hösten har äntligen kommit och vi har på NO gått en promenad. Vi tittade och pratade om vad som händer i naturen på hösten. Vi plockade även in löv som vi idag höstpysslat med.

På matematiken har vi arbetat med tallinjen och tränat på att sätta ut tal på rätt plats. Vi arbetar med talen mellan 0–10 just nu. Vi har även arbetat med dubbelt och hälften. Kolla gärna om ditt barn kommer ihåg vad dubbelt och hälften är. Det brukar vara svårt att komma ihåg så vi kommer repetera det men prata gärna om det hemma också.

Vi har börjat prata om FN:s barnkonvention på SO-lektionerna. Vi har sett på filmer och pratar om vilka rättigheter barn har som tex att alla barn har rätt att gå i skola och att alla barn har rätt att leka.

En elefant har flyttat in i Sagoskogen så vi har jobbat med Ee denna vecka. Vi har skrivit ord med e i och de som kan skriva lite mer skriver enkla meningar. Alla i ettan har nu varit och lånat böcker i vårt skolbibliotek. De fick låna en bok som de läser här i skolan.

I läxmappen finns nu nya läxor och en inbjudan till en Konsert för Världens barn den 24 oktober. Alla barn i ettan ska vara med och sjunga så vi hoppas att så många som möjligt kan då. Fyll i lappen, klipp av den och lämna tillbaka den till oss.

Torsdagen den 26/10 har vi Öppet hus på skolan mellan 17:30 och 19:00. Hela skolan arbetar just nu med FN och barnens rättigheter och vi kommer då visa upp vårt arbete. Ni får då gå runt på hela skolan tillsammans med ert barn och titta i alla klassrum. Alla barn i ettan kommer sjunga på Ängen kl. 18:30 och ni behöver vara på plats i våra klassrum senast 18:20. Deras uppträdande tar cirka 15 minuter.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

*******************************************

Hej!                                                          Vecka 40

En vecka med regn vissa dagar. Vi märkte då att alla inte hade regnkläder och stövlar. Det är bra om det finns med när det är risk för regn och att ni har extra kläder för de var många blöta barn efter rasterna.

Vi har denna vecka fortsatt med bedömningsstödet i matematik. Det är verkligen kul att få en stund enskilt med era barn för att se vad de kan och hur de tänker. Erik är då inne i våra klasser och tar hand om lektionerna. Vi hoppas bli klara snart så att vi kan bjuda in er till utvecklingssamtal om några veckor.

På NO har vi undersökt vilka av våra 20 föremål som var magnetiska. Vi kom fram till att de som var gjorda av metall och innehöll ämnet järn var magnetiska. Eleverna fick sedan prova vad de kunde hitta i klassrummet som var magnetiska. Titta på bloggen – NO för bilder. Vi har också börjat att prata och lära oss om hösten. Vad händer i naturen och hur vet man att det är höst?

Veckans bokstav är Mm och myran Mia har flyttat in i Sagoskogen. Vi pratar om vilka ord som det finns m i. Vi lyssnar efter var i ordet vi hör m. Eleverna får säga om det hörs först, mitten eller i slutet av ordet. Vi har också arbetat vidare med att läsa och skriva ord i våra nya arbetsböcker.

Vi har fortsatt att arbeta med trafiken på SO-lektionerna. Vi har pratat om att cykla i trafiken och att det är viktigt att ha cykelhjälm. Alla ska ha hjälm tills man fyller 15år. Eleverna har målat en egen cykelhjälm.

Läxan som kommer hem idag har utökats lite. Det är nu ett matte-papper och ett svenska-papper. Alla har samma matteläxa men svenskaläxan finns nu i tre nivåer beroende hur långt eleven har kommit i sin språkutveckling. Ni som har fått en läsläxa ska läsa texten flera gånger så att man får upp ett flyt i läsningen.

Kom ihåg att ni nu gör frånvaroanmälningar för era barn i Haldor. Ladda ner appen eller gå in via hallsberg.se. Om era barn har fritids efter skolan behöver ni även rapportera deras närvaro och frånvaro på Edlevo.

Datum att minnas: 24/10 Vänstay och konsert med El Sistema. 26/10 Öppet hus på skolan.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

***********************************************

Hej!                                                       vecka 39

Sista veckan i september, vi tycker att veckorna rullar på för snabbt. Den här veckan har vi haft rörelsevecka på skolan med final i fredags och idrottens dag. Då fick vi testa på handboll, lekar, dans och konstsim på land.

Under veckan som gått har vi börjat med bedömningsstödet från Skolverket. Eric har då hjälpt till i klasserna. Vi sitter med varje elev och gör uppgifter för att se vad eleven kan i svenska och matematik.

Veckans bokstav var Rr och vi har förutom att arbeta med bokstaven gjort rävar av tallrikar. Vi övar också på att skriva och ljuda ihop ord och de som vill läser ur enkla böcker.

Inom matematiken har vi arbetat med femmönster och femkompisarna, vilka två tal blir tillsammans 5? 2+3, 4+1 ,5+0. Vi har pratat om + och = tecknet och vad de betyder. Vi använde linjalen för att mäta olika sträckor och tog då reda på hur långa de var i hela centimeter.

I NO har vi på NTA undersökt vilka av de 20 föremålen som sjönk och vilka som flöt. Det blev en rolig stund men med vatten lite här och där. Vi har också lärt oss om rådjuret som är vårt minsta hjortdjur. Eleverna fick titta och känna på rådjurshorn som Jenny tagit med.

Vi har fortsatt att arbeta med trafiken. Hur gör man när man ska gå över gatan. Eleverna har fått rita sin väg till skolan och även målat trafikmärken. Några av oss har och några ska få titta på klippet, “life vest inside” Life Vest Inside – Kindness Boomerang – “One Day” . Eleverna var med på att snällhet skickas vidare och vi kan få en bättre dag tillsammans. Titta gärna på den med era barn.

Från och med den 1 oktober kommer Stocksätterskolan att använda Haldor för att registrera frånvaroanmälningar för era barn. Om era barn har fritids efter skolan, kommer ni fortsättningsvis även att behöva rapportera deras närvaro och frånvaro för fritids på Edlevo. För mer information läs brevet från vår rektor på Haldor. Kom ihåg att Ni behöver registrera frånvaro för varje dag som era barn är sjuka och gärna innan 7:45.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Datum att minnas: 24/10 Vänstay och konsert med El Sistema. 26/10 Öppet hus på skolan.

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

 

 

***************************************************’

Hej!                                     vecka 38

Vi har startat upp vårt arbete om trafik denna vecka. Vi har pratat om elevernas väg till skolan samt sett på en film där de bland annat tog upp hur man kan korsa en gata på säkraste sätt.

På No-lektionerna har vi gjort ett uppdrag där vi undersökte om olika saker kunde rulla, staplas på varandra eller om de kunde både staplas och rulla. Vi lärde oss också mer om skogens konung, älgen. Titta på bloggen för att se bilder.

En apa flyttade in i sagoskogen denna vecka så vi har hittat på en berättelse om det tillsammans. Vi har tränat på hur Aa ser ut och ringat in alla Aa vi hittar i en text. Eleverna fick nya arbetsböcker som heter veckans ord. I böckerna tränar eleverna på att läsa och skriva enkla ord. Vi lärare har börjat lyssna på era barn för att se vilka bokstävers namn och ljud som de kan nu. Vi kollar även om barnen har kommit i gång med ljudning och läsning av ord och meningar.

I matematik har vi varit på mönsterjakt. Eleverna har fått leta efter mönster som upprepas i klassrummet, hallen, ljusgården och ute på gården. De var duktiga och hittade mönster i tegelväggen, på dörrmattan, kompisarnas kläder samt i taket. Vi har också tränat på klockan. Vi har börjat med hela timmar och pratat om den korta timvisararen och den långa minutvisaren.

Nästa vecka kommer skolan ha lite extra fokus på rörelse. Det kommer vara extra aktiviteter på vissa raster, tipspromenad med faddrarna på tisdag samt idrottens dag på fredag. På fredag kommer vi få prova på olika aktiviteter på skolan innan lunchen. Tänk på att ta på kläder som passar för rörelse.

Vi har nu delat ut den första läxan. Läxan ska vara inlämnad senast onsdagen den 27/9.

Vi vill redan nu informera om att på FN-dagen 24/10 kommer eleverna ha konsert med El Sistema på kvällen. Torsdag den 26/10 kommer vi ha öppet hus på skolan. Så boka in dessa kvällar redan nu.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem. Idrottens dag.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

*********************************************************

Hej!                                     vecka 37

En kortare vecka med bara 4 dagar. Vi har ändå hunnit med en hel del. I torsdags var det skoljoggen för hela skolan. Alla elever var så duktiga och kämpade på i spåret. De gick och sprang hela eller halva spåret flera varv.

Denna vecka har vi haft El Sistema både tisdag och torsdag så eleverna fick spela fiol för första gången. Det jobbigaste var att man skulle stå under lektionen. När vi har El Sistema har vi delat in klasserna i 3 olika grupper med blandade elever från alla klasserna.  Eleverna varvar med att ha musik, svenska och matematik.

På skolan har vi NTA-lådor. Det är lådor med material som vi använder i NO undervisningen. NTA står för Naturvetenskap och Teknik för Alla. Terminens låda heter fasta ämnen och vätskor. Vi kommer att få olika uppdrag då vi undersöker fasta ämnen och deras egenskaper. Första lektionen gick ut på att sortera föremålen efter färg och form. Titta på bloggen under skolarbeten- NO för bilder.

Leo lejon flyttade in i sagoskogen denna vecka. Vi har tränat på hur Ll låter, hur man skriver bokstaven och ord där man kan höra Ll. Vi tränar mycket på hur bokstäver låter och försöker ljuda ihop bokstäver till ord. Vi har även börjat skriva enkla meningar.

I matematik har vi fortsatt med TRR och gjort mönster. Vi har tittat på vilken del som återkommer i mönstret och tränat på att det heter mönsterdel. Vi har även jämfört mönster och sett om de har samma struktur. Vi började även med lätt addition. Vi pratade om att addera 2(plussa 2, +2) är samma sak som att hoppa två steg framåt på tallinjen. Titta på bloggen under skolarbeten- matematik för bilder.

Vi saknar tyvärr en hel del lappar angående samtycke för publicering av foton med mera. En del av er har fyllt i den redan i förskoleklass men flera behöver göra det nu. Vi skickar med lappar hem nästa vecka och ni lämnar tillbaka dem så fort ni kan.

Vi kommer nu att starta med läxorna. Vi startar med en sida matte där eleverna ska träna på att skriva fina siffror, lite addition och hela timmar på klockan. Den andra sidan är träning av bokstaven Aa där eleven ska skriva fint samt ljuda ihop några ord med a i. Det är bra om barnen säger orden högt och sakta för att kunna höra ljuden. Läxan ska vara inlämnad senast onsdagen den 27/9.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

*********************************************

Hej!               Vecka 36

Vad kul det var att så många kunde komma på föräldramötet igår. Ni som missade det kommer att kunna läsa om vad vi tog upp i minnesanteckningar som vi publicerar snart.

Vi har denna vecka börjat att arbeta med TRR, tänka, räkna och resonera, i matematiken. Hallsbergs kommun är med i detta arbete och det innebär att vi inte arbetar i matematikböcker. På våra matematiklektioner kommer vi att ha en genomgång med praktiskt material i helklass. Sen arbetar eleverna i mattepar och vi resonerar runt de olika lösningarna och slutligen genomför varje enskild en uppgift. Den första cykeln handlar om mönster där eleven ska skapa mönster och kunna se mönster på olika sätt.

I NO har vi nu skrivit om björnen och vargen och vi har även lärt oss om räven. Det är så kul att se elevernas intresse för djuren i våra skogar. De flesta är aktiva och deltar ivrigt på lektionerna.

Under våra lektioner i SO pratar vi mycket om värdegrund, om hur man är en bra kompis och hur vi ska vara mot varandra. Vi brukar se på ett avsnitt från “Djuren på Djuris” med olika dilemman som vi sedan diskuterar. Vi har även haft vårt första klassråd.

På torsdag nästa vecka är det skoljoggen. Skoljoggen genomförs i hela Sverige. Under en timme går/lunkar/springer vi runt vårt elljusspår. Eleverna kan komma i sina träningskläder och byter om efter. Vi i ettan brukar hinna med två varv. Samtidigt samlar man in springslanten i tanken många bäckar små. Eleverna kan swisha eller lämna in en peng som går till skolidrotten i Ukraina. Om alla lämnar 10 kr blir det snabbt en större summa tillsammans.

I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in bland deltagande elever, skolpersonal, föräldrar och andra. Samtidigt som elever rör på sig gör de också gott för andra barn och unga. Insamlingen Springslanten 2023 kommer att användas för att stötta skolidrotten i Ukraina. De insamlade pengarna skänks för att ge barn och unga inom skolidrotten i Ukraina möjlighet att delta i internationella idrottsarrangemang, via International Sports Federation ISF WE ARE SCHOOL SPORT | International School Sport Federation (isfsports.org) .

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Torsdag: Skoljoggen

Fredag: Stängt på skolan och på fritids.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

****************************************************

Hej!                                                          vecka 35 

Vi arbetar vidare med att följa våra nya rutiner i ettan. Vi pratar om hur viktigt det är att lyssna under genomgångar, att ha arbetsro under arbetsstunderna och att vi arbetar för att lära oss.  

Vi skulle önska att ni pratar med era barn om vikten av att smaka på mat och prova att äta lite från sallad – kött och potatis/pasta. Vi upplever att många har väldigt svårt att äta det som serveras i matsalen.   

Vi har börjat arbeta med Sagoskogen på våra svensklektioner. Varje vecka kommer det flytta in någon i skogen och denna vecka flyttade sälen Siv in. Vi hittar på en berättelse om den som flyttar in som vi sedan använder i lästräningen. Vi tränar extra på den bokstaven som den som flyttar in börjar på. Så denna vecka har vi tränat på Ss. 

I matematiken denna vecka har vi arbetat med tallinjen och lärt oss om begreppen före och efter och fler än och färre än. Vi har också spelat en del spel för att träna matematik. 

På NO-lektionerna har vi arbetat med vargen. Vi har lärt oss om vargen genom att titta på olika filmer. Sedan har vi skrivit en faktatext tillsammans om vargen och alla målade en bild till. Det blev riktigt fina arbeten. 

Vi fortsätter med att arbeta med värdegrund och vi har kommit överens om vilka regler vi ska ha i klassrummet. Vi har även valt representanter till våra olika råd på skolan. Vi har fyra olika råd där eleverna får vara med och påverka hur vi får en så bra skola som möjligt. De fyra råden är: elevrådet, miljörådet, måltidsrådet och trivselgruppen som fixar det lilla extra på skolan under terminens gång. 

Vi påminner igen om att det är bra med inneskor speciellt i matsalen. Ta med inneskor och märk med namn. Ta även med ett ombyte och lägg i en påse/tygpåse så det finns om man behöver byta kläder. 

Ni som inte lämnat in kontaktuppgifter gör det så fort ni kan. Lämna även in lappen om föräldramötet som är på torsdag 17:00. Kom till klassrummen. 

Ni är alltid välkomna att vara med i skolan och om ni har frågor hör av er. 

Nästa vecka: 

Måndag och torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk för dusch. 

Torsdag: föräldramöte 17:00 

Fredag: skolfotografering.  

Trevlig helg 

Jenny, Louise & Kashma 

**************************************************************************************************

Hej                                                           vecka 34 

Tänk att det redan har gått en vecka i skolan. Eleverna jobbar på bra och börjar att hitta rutiner. Vi arbetar mycket med att skapa arbetsro och att kunna hålla ut och arbeta klart de olika arbetsbladen. 

I matematik repeterar vi de olika siffrorna, hur de ser ut och hur man skriver dem. Vi var ute i torsdags och plockade olika föremål som man sen skulle sortera på något sätt. Alla kämpade på så gott de kunde. Titta på vår blogg för lite bilder, www.stocksätter09.se 

Vi har börjat med NO där vi kommer att lära oss om djur i våra skogar. Vi har tittat på våra fyra stora rovdjur: varg, björn, lodjur och järv och vi hann med att studera vargen lite extra. 

Vi arbetar mycket med att lära känna varandra och komma fram till vilka regler vi ska ha i klassrummet så att vi alla kan må bra. Vi har gått en skolgårdpromenad och tittat på vilka gränser vi har och vi har bestämt att vi inte leker i skogen nu utan stannar kvar på gården under rasterna.  

Vi påminner om att ta med inneskor och häng gärna kvar ett ombyte i ex. en gympapåse/tygpåse så det finns om man behöver byta kläder. 

Ni som inte lämnat in kontaktuppgifter gör det så fort ni kan. 

Ni är alltid välkomna att vara med i skolan och om ni har frågor hör av er. 

Nästa vecka: 

Måndag och torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk för dusch. 

Inbjudan till föräldramöte kommer under nästa vecka. Vi kommer att träffas torsdag den 7/9 kl. 17-18.

Trevlig helg 

Jenny, Louise & Kashma