Veckobrev

Hej                                                                                  Vecka 38 

Härligt höstväder vi har haft denna vecka. Lite svalare i slutet av veckan.  

I onsdags sprang vi alla skoljoggen. Titta in filmen på bloggen. Vi sprang närmare 80 varv tillsammans, Ritaj sprang 4 varv och Majd sprang 5 varv! Väldigt bra kämpat. 

I vår sagoskog har ormen Ola flyttat in. Han träffade sälen Siv direkt och de tog en simtur tillsammans.  

I matematik har vi fortsatt med att göra mönster med femman. Hur kan man på olika sätt visa talet 5? När vi hade utematte fick eleverna två och två leta upp material och visa de olika femkompisarna.   

På NO har vi skrivit klart om sommaren. På NTA undersökte vi vilka av de fasta materialen som rullade och vilka man kunde stapla med. Titta in under fliken skolarbeten och NO så hittar ni fina bilder från lektionen.  

I SO har vi börjat att prata om trafik. Eleverna har fått ritat sin väg till skolan och vi har tittat på olika vägmärken.  

Denna vecka har Louise varit sjuk och Ronya, vår vikarie, har arbetat istället för henne. 

Ledningen har beslutat att vi inte kommer att genomföra något föräldramöte i dessa tider. Vi kommer däremot att kalla till ett utvecklingssamtal under veckorna 40 – 42, främst under dagtid. Hur mötet sker blir individuellt.  

I Jennys klass 1a fick de som inte lämnat in kontaktuppgifter en ny lapp. Fyll i den och lämna tillbaka den snarast.   

Vi kan tyvärr inte använda de plastbackar som vi hade förra året för extra kläder eftersom vi inte får plats på hyllorna. Vi undersöker andra möjligheter men innan dess kan ni gärna ta med en extra gympapåse att lägga extra kläder i. Brukar finnas billiga på Dollarstore. Glöm inte att namnmärka kläderna. Det ligger redan kläder som ingen känner igen. 

Vi vill påminna om att skicka med inneskor som eleverna kan använda, kanske har ni ett par gamla sommarskor som kan bli inneskor? 

Vi vill också påminna om att vid sjukfrånvaro anmäla i Tieto appen VARJE dag eller smsa/ringa och meddela en längre frånvaro som vi som lärare kan lägga in.  

Trevlig helg  

Jenny & Ronya

*********************************************************************************************************************

Hej!                                                                                                                       vecka 37 

Vi jobbar nu med Sagoskogen på svenskanVi har en stor plansch på en skog i klassrummet. Varje vecka kommer någon att flytta in i skogen och samband med det arbetar vi med en ny bokstav. Denna vecka flyttade sälen Siv in och vi har arbetat med bokstaven SsVarje vecka kommer vi även skapa en text som handlar om den som flyttar in. Det gör vi tillsammans med hjälp av barnens fantasi. 

På SO-lektionerna pratar vi om regler, varför vi har dem och vilka som finns för hela skolanBarnen har tillsammans kommit på regler som de vill ha i klassrummet. Vhar även pratat om hur en bra kompis är och vi har tränat på att samarbeta. 

Under matematiklektionerna har vi arbetat med mönster som vi hittar runt omkring oss, ute eller inne. Eleverna gick på mönsterjakt och hittade många mönster i tegelväggen, på golvet och på gardinerna. De har sedan ritat av ett mönster och vi har sedan sorterat dem efter deras struktur, hur de är uppbyggda.  

I NO har vi börjat med NTA och en låda som heter “Fast eller flytande. Där kommer eleverna att bekanta sig och undersöka 20 fasta föremål och undersöka flytande vätskor. Det brukar vara uppskattat. Uppdrag ett var att sortera föremålen efter färg och form. 

Vi har denna vecka blivit fotograferade av Collagefoto. För de barn som var sjuka och missade fotograferingen så kommer en ny chans måndagen den 21 septemberNi kommer i höst bli kontaktade av Collagefoto och få en kod. Då kommer ni kunna logga in och se era bilder. Om det blir något fel så kontakta Collagefoto på telefon 019-6111030 så hjälper de er. 

Som ni redan vet så fortsätter vi att använda Skolverkets bedömningsstöd i svenska och matematik för att se hur eleverna ligger till kunskapsmässigt.  

I onsdags så var det riktigt regnigt när vi hade rast och många barn saknade stövlar, regnkläder och ombyteskläder. Vi är ute på rast varje dag så eleverna behöver kläder efter väder och kläder som de kan byta till om det behövs. Det går bra att lägga extrakläder på hyllan eller att det ligger i en väska som hänger vid deras hylla. 

 

Nästa vecka: 

Skoljogg på onsdag. Barnen går/springer i spåret. Tänk på att ta på mjuka kläder och bra springskor. 

Idrott på fredag 

Trevlig helg

Jenny & Louise

 

************************************************************************************************

Hej                                                     Vecka 36

En kort vecka har vi haft.

Vi har fortsatt med bedömningsstöden i matematik. Då har Tina och Maria som är våra speciallärare hjälpt till i klasserna.

I matematik har vi byggt flera mönster och denna gång med olika material men med samma struktur. I svenska har eleverna fått en ny bok som heter ”Veckans ord”. Det var spännande och lite svårt tyckte en del.

På idrotten var Gabi sjuk men Louise och Daniel var ute och lekte med alla tillsammans.

Nästa vecka är det fotografering på onsdagen.

Vi vill påminna er om inneskor och lappen med kontaktuppgifter som ni fick hemskickat i somras.

Trevlig långhelg

Louise & Jenny

********************************************************************************************’

Hej                                                                                                                        vecka 35

 Ännu en vecka har passerat. Vi jobbar på med att träna in olika rutiner. Det är mycket att tänka på och mycket som är annorlunda från förskoleklass.  

I svenska läser vi böcker av Astrid Lindgren och tränar på att skriva på egenhand. Eleverna har även testat på att skriva en kort saga. Vi hoppas kunna dela ut läseböcker till de som behöver det under nästa vecka.  

På NO-lektionerna pratar vi om årstider, varför vi har dem och med extra fokus på sommaren.  Vi kommer snart att gå över till hösten och vad som händer i naturen runtomkring oss då. 

Vi har gjort ytterligare ett mattepapper som hör ihop med vårt matematikprojekt. Eleverna kommer att få göra samma papper i år 2 och år 3. Vilket gör att en del uppgifter är svåra.  

Några veckor framöver kommer vi att använda Skolverkets bedömningsstöd i svenska och matematik för att se hur eleverna ligger till kunskapsmässigt.  

Vi vill påminna alla om att ta med stencilen med kontaktuppgifter som ni fick hemskickat innan skolstarten. Det är också bra med inneskor och extra kläder till ett ombyte 

Nästa vecka: 

Idrott på onsdag 

Torsdag – fredag skolan stängt. Fritids endast öppet torsdagen. 

Trevlig helg

Jenny & Louise 

***********************************************************************************************************************

Hej!                                                         V. 34

Nu har vi gått 4 dagar i skolan. Varje dag kryssar vi på en hundraruta för att se när vi har gått 100 dagar i skolan! Hundra dagar smartare måste ju firas!

Denna vecka har vi pysslat i klassrummet, varit ute en hel del och försökt komma in i de olika rutiner som vi har. Det är fortfarande saker som inte är helt klart i schemat men sakta kommer allt att falla på plats.

Det vi vet att är att en period framöver kommer Tina och Maria som är våra speciallärare stötta upp vissa lektioner. De kommer att arbeta i mindre grupper, vara med i helklass. Den första perioden kommer vi att genomföra skolverkets bedömningsstöd i matematik och svenska och då kommer Tina och Maria ta resten av klassen.

I den matematiksatsningen som kommunen deltar i ingår att eleverna ska genomföra en del mattepapper. Detta sker ändå upp till år 3 och det är samma uppgifter, vilket innebär att i år 1 är många uppgifter svåra att lösa.

Vi vill påminna er om att det är bra med inneskor för era barn i skolan och speciellt i matsalen då det ofta spills mat och vatten på golvet. Kom även ihåg att lämna leksaker hemma då de ofta stör skolarbetet.

Trevlig Helg
Jenny & Louise

 

***************************************************************************************************************************

Hej!                                                         Vecka 23

Här kommer terminens sista veckobrev. Nästa vecka kommer ni få ett sommarbrev där ni får lite tips på vad ert barn kan träna på under sommarlovet. Det är viktigt att träna lite ibland under sommarlovet på svenska och matte så att era barn inte glömmer bort det som de tränat på och lärt sig i förskoleklassen.

Denna vecka har vi tränat på vår avslutningssång och vi har blivit filmade när vi sjunger. Som ni vet så kommer vi att på skolavslutningen se på alla klassers bidrag i klassrummen. Ni föräldrar kan sedan gå in på skolans hemsida och se på skolavslutningsfilmen.  -> stocksätterskolan.se

Barnen har under veckan arbetat klart i sina ABC-böcker och börjat städa ur sina lådor. Vi har tränat matte och svenska på Ipaden. Vi har även pysslat denna vecka med sugrör och vattenfärg. Barnen har blåst ut färg på ett papper så att det blev håret på ett ansikte.

I onsdags så ordnade eleverna i sexan en olympiad för övriga skolan. Vi var ute nästan hela dagen och fick olika uppdrag runt om skolan. Barnen fick kasta prick, spika i spik, köra hinderbana, spela fotboll och samarbeta i en vattenstafett. Det var roligt!

Ängens mobil har varit försvunnen men är nu upphittad. Någon av barnen har tagit den och gömt den bland doktorsleksakerna. Det är viktigt att barnen lär sig att inte röra vuxnas eller kompisar saker. Prata med era barn om detta hemma.

Information till er som kommer ha ert barn på Ängens fritids nästa termin. Marika kommer inte att vara kvar på Ängens fritids. Det är inte klart än vem som kommer istället. Det vi vet nu är att Annalena kommer att vara kvar.

Nästa vecka är sista skolveckan. Vi kommer att städa ur våra lådor och barnen kommer ta hem färdiga arbeten. Hyllorna ska även tömmas på alla extrakläder och skor så tänk på att ta med en väska eller påse som vi kan packa ner allt i. Vi kommer ta hem lite varje dag nästa vecka och det sista tas hem på onsdagen om man inte har sommarfritids. På tisdag kommer vi att låna böcker inför sommarlovet. Alla kommer att få låna med en bok hem att läsa under sommarlovet. Den lämnas tillbaka när skolan startar igen.

Sista skoldagen är torsdagen den 11 juni. Då har vi skolavslutning. Barnen börjar 08:15 som vanligt men slutar skolan redan 10:00. Fritids är öppet för er som anmält att ert barn behöver fritids.

Fredagen den 12/6 är det fritids för er som anmält behov. Måndagen den 15/6 är fritids stängt.

Trevlig helg

Louise, Carina, Annalena & Jenny

*******************************************************************

Hej!                                                                                  Vecka 22

Äntligen lite riktig vårvärme. Nu är det verkligen härligt att vara ute. Det börjar därför bli dags att se över era barns hyllor i hallen. Ta hem vinterkläder och varma stövlar.

Vi räknar ner till sommarlovet och nu är det bara 8 dagar kvar innan det är skolavslutning torsdag den 11 juni. Eftersom situationen är som den är med Covid-19 kommer vi inte kunna fira i hembygdsgården tillsammans med er. Istället ska vi få se en skolavslutning på film i våra klassrum. Alla klasser kommer att lämna ett bidrag till filmen och på måndag ska vi spela in vårt bidrag. På avslutningsdagen slutar vi dagen kl. 10.00. Mer information kommer.

Vi träffas varje morgon i Blåklockor och Prästkragar och har en stund tillsammans. Vi avslutar också dagen tillsammans. Vi tycker att det går väldigt bra och det känns viktigt att grupperna jobbas ihop innan år 1.

Denna vecka har vi gjort massor med skoj. I onsdags var det fotbollsturnering för de som ville. Alla kämpade på bra och glädjen var hög. Ni har väl tittat på vår film?

I torsdags hade vi pysseldag där vi målade med oljekritor och sedan målade över med vattenfärg. Det är spännande att se hur vattenfärgen glider undan från oljekritans bild. Vi målade och vek även fjärilar som nu pryder våra fönster.

Inom matematik har vi fortsatt med 10-kompisarna. Vi har byggt dem, ritat dem och pratat om dem.

Vi har även skrivit en hel del denna vecka. Dels korsord men även att skriva till en bild. Det är så roligt att se hur alla nu kan ljuda ihop enkla ord och alla skriver efter sin förmåga.

Nästa vecka ska skolan har den traditionella olympiaden. År 6 planerar och håller i olika stationer allt från vattenstafett, stövelkastning, säckhoppning och slå i spik. Vi kommer att vara ute hela dagen så se till att era barn har kläder som det går att leka i, typ gympakläder. Kan vara bra med en vattenflaska men GLÖM INTE ATT MÄRKA DEN, brukar ligga ett gäng flaskor utan namn när allt är klart…

Nästa vecka:

Onsdag: Olympiaden – ta med en märkt vattenflaska

Fredag: Lovdag – skolan är stängd och fritids är öppet för er som anmält behov  av fritids den dagen.

Trevlig helg

Louise, Carina, Annalena & Jenny

***********************************************************

Hej!                                                                 vecka 21

Vi har denna vecka arbetat med vårt sista uppdrag i vårt arbete med NTA för den här terminen. Barnen tillverkade en mätsticka i papper som var lika lång som tio kuber som vi mätte med förra veckan. Sedan valde de fyra saker som de mätte med sin och kompisens mätsticka. Vi tränade då på att mäta från startpunkten till slutpunkten och på att räkna med tiohopp (10, 20, 30, 40 o.s.v.)

Eftersom denna vecka var kort så tar vi arbetet med bokstaven Ö nästa vecka. Vi har istället skrivit i våra skrivböcker och arbetat klart med olika saker. I dag har vi tittat på talangjakten och röstat på två favoriter. Vi hade även turen att få smaska på rabarberpaj och glass. Efter det så hade vi dansfest och dansade en arabisk dans som Gazal lärt oss. Gazal som gör praktik hos oss har övat med barnen och vi har även testat på andra kulturers danser.

Vi påminner er föräldrar att komma in och kolla över era barns hyllor och lådorna i hallen. Det hänger mycket kläder där. Våra tunnor där vi har upphittade kläder börjar också bli fulla. Ta en titt för sedan skänker vi kläderna vidare.

Nästa vecka:

På onsdag blir det fotbollscup istället för idrott för de som vill vara med. Ta på bra idrottsskor och ta med en vattenflaska.

 

Trevlig helg

Jenny, Louise, Carina & Annalena

 

*****************************************************************

Hej                                                                 vecka 20 

Den här veckan har vi fortsatt med NTA. Första uppdraget var att mäta olika föremål med olika material så som pennor, tandpetare, skedar, trådrullar. Eleverna jobbade på bra 2 och 2. I det andra uppdraget fick vi fortsätta att mäta men denna gång med kuber och då var det lättare att mäta längre föremål. 

I matematik har vi fortsatt att träna på 10-kompisarna på olika sätt. Att lära sig dessa underlättar i matematiken i framtiden.  

I svenska har vi gått igenom bokstaven Ä ä och letat efter ord som börjar och har den bokstaven i sig. Vi fortsätter också med att ta bort eller sätta dit första bokstaven och på så sätt få nya ord. Ex. Tand –T = and.  

VI har också hunnit med att träna på att skriva på ipaden, det är inte så lätt att hitta alla bokstäver på tangentbordet.  

I onsdags började vi med att samlas i de nya klasserna Blåklockorna och Prästkragarna. Det kändes lite ovant och vi var ju flera än vi är vana vid men det fungerade bra. Vi kommer nu de sista veckorna att samlas i de nya grupperna på morgonen. Då har vi en samling och ett arbetspass. Oftast går vi sedan ut för att leka på gården och då ses alla igen.  

På utedagen gick vi till parken och letade efter 10 – kompisar. Sedan lekte vi för fullt.  

Vi vill be er föräldrar att komma in och kolla över era barns hyllor och lådorna i hallen. Det hänger mycket kläder där. Våra tunnor där vi har upphittade kläder börjar också bli fulla. Ta en titt för sedan skänker vi kläderna vidare.  

Nästa vecka: 

Talangjakten på film under onsdagen så då blir det ingen idrott. 

torsdag och fredag är skolan stängd.  

Trevlig helg 

Jenny, Louise, Carina & Annalena 

***********************************************************

Hej!                                                         Vecka 19

Härligt att lite värme kom tillbaka denna vecka då vi är ute och leker mycket. Era barn är påhittiga när de leker ute så det har varit full fart på cyklarna, några har spelat fotboll, gungat, olika lekar leks och skolgården har sopats.

Hoppas att ni alla fått informationen om att det blir två klasser till hösten. Funderar ni över något så hör av er till oss. Lappen om utvecklingssamtal och ert barns trivsel saknar vi från några barn och vi vill att ni lämnar in den snarast. Vi vill också ännu en gång påminna om vårdnadshavarenkäten som ni fick för ett par veckor sedan. Har ni tappat bort den kan vi hjälpa till att fixa fram koden igen.

Under veckan har vi arbetat med Åå samtidigt som vi fortsätter att sätta ihop bokstavsljud till ord både muntligt och skriftligt. Vi har börjat att träna på 10-kompisarna på olika sätt. Vi tittar då på hur kan man dela upp tio saker i två högar. Även fingrarna använder vi och ser hur de kan bli tio tillsammans.

När vi jobbat med NTA denna vecka så har vi hoppat med leksaksgrodor och jämfört hur långt de hoppade. Vi har också tränat på att mäta. Varje barn fick mätt upp fem fötter på en pappersremsa som vi sedan jämförde i ett diagram. Barnen lärde sig att resultatet blev olika för fötterna är olika stora.

På vår utedag idag så träffade vi våra faddrar i trean. Tillsammans i mindre grupper så fick barnen fyra bokstavskort.  De fick sedan leta efter saker i naturen som innehöll de bokstavsljuden. Sedan lekte vi tillsammans en stund på skolgården.

Nästa vecka på onsdagen kommer vi att gå spåret på idrotten. Då kommer vi också börja arbeta i våra kommande klasser som vi nu kallar blåklockorna och prästkragarna.

Vänliga hälsningar

Louise, Jenny, Carina & Annalena

 

*******************************************************************************

Hej                                                                                       vecka 18 

Lite kortare vecka med endast fyra dagar. Vädret har inte varit lika varmt men vi är ändå ute en hel del så det är viktigt att ni har kläder efter väder med till skolan.  

Vi har gjort ytterligare ett uppdrag i NTA och denna gång skulle vi mäta våra armar och ben och jämföra dem med varandra. Eleverna jobbar på bra trots att det blir en lektion som är lite rörig med att mäta, klippa och jämföra.  

Vi har också pratat om Valborgsmässoafton, gjort majbrasor av pinnar och silkespapper, fantastiska konstverk.  

I torsdags delade vi in oss i grupper tillsammans med år 1 till 3. Vi gick till spontan och genomförde olika lekstationer som en minifriluftsdag. Det var roligt men kallt. Många hade glömt vantar och mössor hemma. 

Ni har denna vecka fått hem en lapp om utvecklingssamtal. Fyll i den och lämna tillbaka den måndag nästa vecka.  

Vi vill också ännu en gång påminna om vårdnadshavarenkäten som ni fick för ett par veckor sedan. Endast nio av er har fyllt i denKommunen har därför förlängt slutdatum och vi vore tacksamma om ni tog er tid och fyllde i den. Har ni tappat bort den kan vi hjälpa till att fixa fram koden igen.  

Nästa vecka kommer ni också få information om tankar inför år 1.  

Nästa vecka: Uteidrott som vanligt på onsdag, ta gärna med vattenflaska 

 

Trevlig Valborg och första maj 

Jenny, Louise, Annalena & Carina 

********************************************************************************************

Hej                                                                                          Vecka 17 

 Vilken härlig vecka vi haft! Det har varit så skönt att vara ute och leka i sommarvärmen. 

I svenska arbetar vi denna vecka med bokstaven Y yVi har lyssnat efter första bokstavsljudet i olika ord och färglagt de ord som börjar på samma ljud. 

Vi har arbetat med vårt NTA-arbete, som står för Naturkunskap och Teknik för Alla, där vi tränar på att Jämföra och mäta. Denna vecka har barnen fått tittat efter likheter och olikheter hos varandra och ritat resultatet på ett arbetsblad. 

Barnen har även mätt varandra med hjälp av en pappersremsa. Pappersremsorna satte vi sedan upp på väggen och bildade ett diagramSedan jämförde vi våra längder och såg att många barn var ungefär lika långa. Kolla in bloggen för lite bilder.  

Vi fortsätter med idrott utomhus på onsdagarna om vädret tillåter. Då är det bra att skicka med en vattenflaska och en tunnare jacka samt bra skor att springa i.  

Vi vill påminna er att svara på enkäten som ni fick hem information om förra fredagen. Svara på enkäten innan torsdag den 30 april. 

Nästa vecka kommer ni att få en lapp om kommande utvecklingssamtal. 

Nästa vecka går eleverna i skolan bara fyra dagar då fredagen är en helgdag och skolan är då stängd.  

Trevlig Helg! 

Carina, Louise, Jenny & Annalena 

 

************************************************************************************

Hej                                                                       vecka 16 

Hurra nu är våren kommen! Och med den kalla mornar och varmare under dagen. Det är därför bra om man har med sig någon vårjacka så att det inte blir så varmt när vi är ute och leker. Det är ofta för varmt med vinterjacka men för kallt med bara tröja. 

Rekommendationerna är att vi är ute mycket så när vädret tillåter är vi ute en lång stund varje dag efter samling och jobbstund.  

Vårat matematikarbete med NCM är nu klart, vi kommer att använda resten av terminen till repetition och ev. något nytt. Vi kommer dock främst att rikta in oss på svenska och skapande som har fått stå åt sidan för matematiken. Vi ser dock att vi har en elevgrupp som har grundläggande kunskaper i matematik inför år 1. Vilket känns väldigt bra.   

Vi har denna vecka fortsatt vårt arbete med våren och lärt oss om vårblommor. På utedagen ska vi se om vi kan hitta några påskliljor, tulpaner och pingstliljor i trädgårdarna häromkring.  

I svenska arbetar vi denna vecka med bokstaven X x och vi fortsätter att räkna antal ljud i olika ord och även vad som händer om man lägger till en bokstav i ett ord ex. R till ordet IS och att det då blir ett nytt ord RIS.  

Vi har även denna vecka börjat med NTA som står för Naturkunskap och Teknik för Alla. Eleverna kommer att ha NTA i samtliga årskurser med olika inriktningar. I förskoleklassen möter vi lådan Jämföra och mätaVi hyr en stor blå låda med material till olika uppdrag. Vi pedagoger har fått utbildning i de lådor som vi hyr. Vi kommer att mäta våra kroppar och jämföra dem. Vi kommer också använda föremål för att mäta olika saker i vår närmiljö. I det här skedet använder vi inte linjal eller andra mätinstrument. Vi lovar att lägga upp bilder på bloggen. 

Vi har som ni redan vet idrott utomhus på onsdagarna om vädret tillåter. Då är det bra att skicka med en vattenflaska och en tunnare jacka samt bra skor att springa i.  

Under påskveckan flyttade Jood till en annan kommun. Vi kommer att sakna henne och önskar henne lycka till på sin nya skola.  

Idag fredag får ni alla med er en enkät hem från bildningsförvaltningen. Vi vore väldigt tacksamma om ni tog er tid att fylla i den digitalt. Ni har fått inloggningsuppgifter, vill ni ha hjälp att komma igåneller använda våra datorer på skolan så går det bra. Säg bara till.  

Jenny fick ont i halsen igen och var hemma torsdag – fredag. Marica och Annalena var då i elevgruppen.  

Trevlig helg 

Carina, Louise, Annalena & Jenny 

 

**************************************************************************

Hej!                                                                                                       Vecka 14  

Vi har haft en härlig vecka där vi har läst mycketvi har påskpysslat, haft fadderläsning och så har vi varit ute mycket och lekt på skolgården.  

Era barn har varit så duktiga på att läsa denna vecka. Vi har läst ord och spelat läsdomino. Barnen har läst lätta böcker ensamma eller hjälpts åt tillsammans med en kompis. För varje bok som lästs så har barnen fått sätta upp en ”kropp” till skolans läslarv som sitter ute i matsalen. Larven har blivit längre och längre för alla barn är så engagerade och vill läsa. Vi har också haft besök av våra faddrar som läste för oss i förskoleklassen. Veckans bokstav var Vv och den har vi också hunnit arbeta med. 

 Barnen har under denna vecka gjort fina kycklingar av garn som ska bo i det fina gräset som barnen odlat. Fina vårblommor har också tillverkats och fina påskbilder har målats. Vi har även gjort bokmärken som eleverna ska ha i skolan när de läser böcker. 

 På skolgården har barnen kört mycket Gagaboll och de tycker det är så roligt. Vi har fått två nya leksaker på skolgården, en stågunga och en gungbräda, som är så roliga att använda. Vi kommer även få en linbana som vi tror kommer under vecka 18. 

 Idag har vi haft mysdag och många har varit klädda i pyjamas och myst med gosedjur. 

 Nästa vecka är det påsklov och då är barnen lediga från skolan. Fritids är öppet för er som anmält att ert barn ska ha fritidsplats. Det är skola igen tisdagen den 14 april. 

Vi vill be er föräldrar att INTEinne i skolan då ni lämnar och hämtar era barn från skolan och på fritids. Stanna kapprummen och gå istället utevägen runt skolan. Hämta era barn från fritids fritidsentrén, gröna gruppens kapprum. Plinga gärna på ringklockan så uppmärksammas lärarna på att ni är där. 

 

Ha en skön påskledighet! 

Carina, Jenny, Louise & Annalena 

  

****************************************************************

Hej                                                                                                                         Vecka 13 

Vad roligt att många av era barn som varit sjuka nu är tillbaka i skolan. Denna vecka har vi nästan haft fulla grupper. Hoppas att vi alla får vara friska nu.  Vi vill påminna om att alla som är friska SKA vara i skolan. Efter sjukdom ska man vara hemma 2 extra dagar för att bli fullt frisk. Om man känner av förkylningssymptom ska man vara hemma. Glöm inte att sjukanmäla ert barn varje dag i tieto vid längre frånvaro berätta det för oss så lägger vi in det tieto. 

Vi har redan börjat med lite pyssel inför påsken då alla elever har sått gräs och börjat göra en garnkyckling.  

I matematiken har vi arbetat vidare med talraden och nu upp till 20. Vilka tal är udda och jämna? Om jag står på 5 och går 3 steg fram på vilket tal hamnar jag då? Ja övningarna runt den är många och roliga. 

Vi har nu kommit fram till bokstaven U i bokstavsboken och alla jobbar på flitigt. Vi fortsätter också att ljuda oss igenom korta ord och räknar antal bokstavsljud.  

Utedagen förra veckan gick vi på span efter vårblommor i skogen och trädgårdarna. Vi har fortsatt det arbetet och målat vitsippa, blåsippa och tussilago.  

Förra veckan fick eleverna ta med sig ett mattehäfte och lånebok från skolan. Det är bra om ni skickar tillbaka dem. Mattehäftena behöver eleverna INTE göra klart hemma. 

Det har hänt en hel del tråkiga saker på i grupperna. Några av eleverna ritar på golv, möbler, väggar, vi har haft någon som kissat på golvet på toaletten, handkrämen som vi har fått klämde någon ur en stor klick i en låda osv... Vi skulle vilja be er att prata om detta med era barn och att det är viktigt att komma och berätta om det händer tokiga saker.  

Nästa vecka är det läsvecka på skolan. Vi kommer då att fokusera på böcker och läsning. Vårt elevråd har önskat en pyjamas- och mysdag och den kommer att vara fredag den 3 april. Den dagen kan man ta på sig nattlinne/pyjamas/myskläder om man vill. Man får också gärna ta med sig ett gosedjur.  

Nästa vecka: 

Onsdag: bad för idrottsgrupp 1, se gruppindelningen under fliken “Våra grupper” alla berörda har fått lapp med sig hem. 

Fredag: pyjamas/mysdag. Ta på era barn mysiga kläder och ta med ett gosedjur. 

Vecka 15 är det påsklov. 

 Ha en skön helg 

Carina, Louise, Annalena & Jenny 

****************************************************************************************************************************

Hej!                                                                          Vecka 12 

Vi fortsätter att följa folkhälsomyndighetens riktlinjer om att det inte är någon fara att gå till skolan om man är frisk. Det är viktigt att ni anmäler era barn som är hemma genom tieto eller att ringa/smsa oss. Om man vet att det blir en längre tid kan vi lägga in frånvaron i tieto.  Vi påminner också eleverna om att en god handhygien är viktig i förkylningstider.  

Denna vecka har vi undersökt om talen 1-10 är udda eller jämna tal. Barnen har kommit fram till att de tal som det går att dela lika mellan två är jämna tal. Om det inte går att dela lika är det ett udda tal för då blir det ojämnt. Ni som är hemma ta gärna upp det med era barn och “jobba” lite hemma.  

Vi har tittat på “Ugglan och kompisproblemen” och fortsatt att arbeta med material från Bamse om hur man är en bra kompis.  

I svenskan arbetar vi denna vecka med bokstav T på olika sätt. Vi fortsätter också att lyssna efter hur många ljud som vi hör i olika ord. 

Idag firar vi “Rocka sockorna” och då firar vi att det är bra att vi alla är olika. Vi har olika strumpor på oss och vi har ritat olika strumpor. Vi har även tittat på film och pratat om varför det är ett viktigt ämne. 

Idag har vi även varit ute och letat efter vårtecken.  Vi hann även leka en stund i lekparken. På vägen tillbaka stannade vi till och fick se Hugos hundvalp Zorro. 

Nästa vecka:  

 • Idrott som vanligt på onsdag – Glöm inte kläder och handduk. 

Trevlig helg 

Jenny, Louise, Annalena & Carina 

 

************************************************************************************************************

Hej                                                                                                            Vecka 11 

 Denna vecka har många elever varit sjuka. Feber, hosta och förkylning och oron för Coronaviruset har varit stort. Vi följer folkhälsomyndighetens riktlinjer om att det inte är någon fara att gå till skolan om man är frisk.  Vi påminner också eleverna om att en god handhygien är viktig i förkylningstider.  

I och med NCM är det stor fokus på matematik och vi har denna vecka arbetet med talraden, både med och utan siffror. Hemma kan ni hjälpera barn genom att spela spel med tärningar och då gärna två tärningar så att de får träna på att summera de båda talen som tärningen visar. Vi har också börjat att prata om och undersöka udda och jämna tal.  

Vi har ändå fått till tid att arbeta extra med vänskap. Vi tittar på “Ugglan och kompisproblemen” då olika problem som kan uppstå bland vänner tas upp. Vi arbetar också med material från Bamse om hur man är en bra kompis.  

I onsdags var det äntligen dags för idrott igen och eleverna hade längtat. Gabi hade byggt upp en stor bana med “inte nudda golv”.  

I svenskan arbetar vi denna vecka med bokstav S och vi tränar också på att räkna hur många “ljud”, bokstäver, olika ord innehåller.  

På fredagen firar vi “Rocka sockorna” en dag tidigare och en dag då vi firar att det är bra att vi alla är olika. Den dagen rockar vi sockorna genom att ha olika strumpor på oss. Alla elever kan ta på sig två olika strumpor för att visa att olika är bra. 

Nästa vecka:  

Idrott som vanligt på onsdag – Glöm inte kläder 

Fredag: Rockar vi sockorna – olika strumpor på 

Louise ledig måndag och tisdag, Sabrin är vikarie. 

Annalena ledig hela veckan, Elin är vikarie 

Trevlig helg 

Jenny. Louise, Annalena & Carina 

*********************************************************************************************************************************

Hej!                                                 Vecka 10

 

Nu har även andra idrottsgruppen varit i ishallen och tränat på att åka skridskor. Era barn gillar verkligen att åka och de kämpar på så bra och lär sig fort hur man åker.

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven R. Vi tränar vidare på att sätta ihop bokstavsljud (i och s) till ord(is) sedan så tränar vi på att höra hur många bokstavsljud ett ord har, ris har tre ljud (r och i och s). Vi har fortsatt att träna på 7-kompisarna och på att spela matematikspel. Barnen har även tränat på att räkna samtidigt som de får gå på en talrad på golvet. De tränar då för att bli säkra på räkneramsan och att kunna starta räkneramsan på olika tal.

Vi har under veckan varit ute på stora skolgården och lekt. Barnen har längtat efter detta och tycker det är kul att leka i stora rutschkanan, gunga på kompisgungan och leka i skogen.

Idag har vi träffat våra faddrar i trean. Först spelade alla ett kompisspel tillsammans sedan blev det lite tid för lek.

Nästa vecka:

 • Onsdag: idrott som vanligt. Ta med idrottskläder och handduk.
 • Fredag: utedag.

Trevlig Helg

Carina, Jenny, Annalena & Louise

*******************************************

Hej                                                                                                       vecka 9 

 

Då har redan en vecka efter sportlovet passerat. Det var roligt att träffa alla igen.  

Denna vecka har vi fortsatt att arbeta med siffran sju och hur man kan dela upp den på olika sätt. Att lära sig att förstå de 8 olika 7-kompisarna, ex. 2+5, 3+4, 6+1 är inte så lätt Vi har använt oss av tärningar, byggt med kuber, lekt och gömt ett antal under tyg, tittat på dominobrickor. Eleverna är verkligen duktiga och det är kul att se hur engagerade de är.  

Vi har kommit fram till bokstav Qq som inte är så vanlig och dessutom är lilla q så lik lilla p. Vi har tittat på film om bokstaven, jobbat på ipaden och i bokstavsboken. 

I onsdags fick första idrottsgruppen åka buss ner till ishallen tillsammans med halva ettan. Vi hade sådan tur att alla kunde åka skridskor samtidigt. Det var många skratt och alla kämpade på otroligt bra. För en del var det första gången på skridskor så en del blåmärken blev det kanske också. Nästa vecka är det dags för andra gruppen att åka. 

På utedagen var vi till lekparken vid Werners backe. Som tur var hade blåsten minskat och solen tittade fram en stund. 

Vi har fått problem med leksaker hemifrån. De kommer fram vid fel tillfällen och försvinner ibland. Vi skulle vilja att leksaker stannar hemma. Om det är så att man behöver något att gosa med om längtan efter något blir för stort så är det helt ok.  

Elias som gick på Norrgården förut har flyttat tillbaka till Hallsberg och vi hälsar honom välkommen hit. Alla har har varit så vänliga mot honom och vi hoppas at han ska trivas hos oss.

Nästa vecka: 

Carina är på semester och Cissi kommer som vikarie. På morgonfritids jobbar Monika. 

Skridsko på idrotten för: LeiaKaitlin, Malin, David, Hedda N, Nathan, Benjamin, Eman,   Hedda L, Stella, TakwaHajer, Maryam, Delsa, Victory, Omar K, Melvin, Maximilian,   Daniah, Sylvia 

Torsdag stänger fritids kl. 16.00, hämtning sker innan. 

Trevlig helg 

Carina, Louise, Jenny & Annalena 

 

*****************************************************************************************************************************

Hej!                                                           Vecka 7

Vi har denna vecka tränat på talet sju. Vi visade talet med våra fingrar, med tärningar och med kulraden. Vi har också pratat om talens grannar, ett mer och ett mindre. Vi har delat upp sju föremål i två högar på så många olika sätt som det går. Barnen har arbetat med bokstaven P och de är mycket duktiga på att säga ord som börjar på P, slutar på P eller har P i mitten.

Vi har besökt skolans bibliotek och fått boktips. Alla barn lånade varsin bok på sitt lånekort.

Vi har tränat på sångerna som ni fick höra på torsdagens Vänstay.

Eftersom det är alla hjärtans dag idag så har vi pysslat hjärtan med papper och silkespapper. Vi har även gått runt och tittat på skolan som pyntats så fin med många hjärtan och snälluppdrag.

Vi pratar just nu mycket om att vi måste vara rädda om våra saker(som spel, pyssel, leksaker, pennor) så att de inte går sönder eller försvinner. Det är viktigt att leka försiktigt med sakerna och att städa tillbaka allt på rätt plats. Prata gärna om detta hemma också.

Nästa vecka är barnen lediga från skolan då det är sportlov. Fritids är öppet för barn med fritidsplats. Det är skola som vanligt vecka 9.

Under eller efter sportlovet kommer ni att få ett brev av skolsköterskan med en tid för ert barns skolhälsobesök. I brevet ligger också två enkäter. Ni föräldrar svarar på en enkät och ert barn svarar på den andra med er hjälp. Vissa av er får träffa skolsköterskan redan vecka 9 och ni andra blir kallade under veckorna fram till påsk.

Under vecka 9 och 10 kommer vi att åka skridskor på idrotten. En idrottsgrupp åker vecka 9 och den andra vecka 10. Vi åker buss redan 8:20 och kommer tillbaka innan lunch. Varma kläder och skor är bra att ha på. Ta med skridskor och hjälm om ni har det hemma. Vi har några skridskor att låna ut så alla kommer att få prova på att åka.

Vecka 9 på onsdag åker: Jennifer, Ritaj, Tilda, Malva, Majd, Shahinaz, Viola, Viggo, Zay, Omar B, Theo, Hugo, Set, Gjin, Jood, Gewalie, Mical, Evana, Sened, Ayla

Vecka 10 på onsdag åker: Leia, Kaitlin, Malin, David, Hedda, Nathan, Benjamin, Eman, Hedda, Stella, Takwa, Hajer, Maryam, Delsa, Victory, Omar K, Melvin, Maximilian, Daniah, Sylvia

Trevlig helg

Jenny, Carina, Louise, Annalena

 

*********************************************

Hej!                                              vecka 6

Denna vecka har vi fortsatt att arbeta med talet fem. Vi har också börjat med nästa arbetsområde som är talet 7.

Vårt arbeta med året och att alla elever ska lära sig vilken månad och datum som man fyller år i fortsätter. Ni såg väl alla fina bilder som era barn har skapat på öppet hus kvällen?

Vad roligt att så många kunde komma på öppet hus kvällen. Visst har vi fått fina lokaler och vad kul det var att höra alla elever i sång och se dem i dans. Ni vet väl att ni alla är välkomna att vara med under en dag för att se hur vi arbetar. Det brukar vara väldigt uppskattat att mamma, pappa eller någon annan släkting kommer på besök.

I torsdags hade vi invigningsfest för alla elever på Ängen. Vi sjöng, dansade och åt glass för att fira våra nya lokaler.

I fredags gick trygghetsteamet runt till alla klasser för att presentera sig. De tog också upp hur viktigt det är att vi har ett vårdat språk och att vi inte skojbråkar med varandra.

Veckorna efter sportlovet tänkte vi åka ner till ishallen för att prova att åka skridskor på idrottslektionen. Vi har låneskridskor som de som inte har egna får låna så att alla får prova på att åka.

Nästa vecka:

Måndag – studiedag då skola och fritids är stängt                                                              Onsdag –  idrott som vanligt. Glöm inte kläder och handduk
Torsdag: Vänstay med El Sistema. Välkomna med egen fikakorg kl. 17.00 på Ängen.

 

Trevlig helg

Jenny, Carina, Louise, Annalena

*****************************************************

Hej!                                       Vecka 5

Nu är det snart dags för öppet hus. Då är ni föräldrar och syskon välkomna att titta på våra nya lokaler. Ni kommer få med en inbjudan hem. Hoppas ni kan komma nu på torsdag den 6 februari klockan 18:00.

Under veckan som gått har vi fortsatt att träna på femman men nu som en helhet. Vi har tränat på att gruppera en mängd saker fem och fem och att man kan skriva fem som fyra raka streck och ett snett streck över. Vi har gjort fina kulrader där pärlorna är grupperade fem och fem som vi nu använder mycket när vi räknar och för att träna på att uppfatta tal.

På idrotten dansade barnen knädans, spelade konboll och sprang stafett. Vi har jobbat med bokstaven N på olika sätt. Vi lyssnar på korta ord och delar upp orden i språkljuden, is blir i—s. Vi gör även tvärtom och för ihop ljuden till ord, e—k blir ek. Vi fortsätter att träna på att året har tolv månader och att det finns fyra årstider. Barnen får även träna på i vilken månad de fyller år.

Måndagen den 10 februari är en KUT-dag vilket betyder att barnen är lediga från skolan även fritids är stängt denna dag.

Torsdagen den 13 februari är det Vänstay 17:00 och vecka 8 (17 februari till 21 februari) är det sportlov. Då är barnen lediga från skolan men fritids är öppet.

Nästa vecka:

Onsdag: Idrott, ta med idrottskläder och handduk.

Torsdag: Öppet hus 18:00 på Ängen

Trevlig helg

Carina, Jenny, Louise & Annalena

***********************************************************************

Hej                                                                                             Vecka 4 

 Den här veckan har vi haft El Sistema och sjungit en del nya sånger om vänskap, ni kommer att få höra dem på Vänstay den 13/2. 

Vi har arbetat med bokstaven M genom att träna på att skriv den, leta efter ord med första bokstaven på M och lyssna efter den i olika ord.  

I matematiken arbetar vi med talet 5 på olika sätt. Vi har byggt alla 5-kompisar, delat upp talet mellan oss och även tittat på hur tärningen ser ut. Vi har gått på 5-jakt med våra ipads och på utedagen fick alla hämta en 5-kompis med material från skogen. Titta in på bloggen för att se lite bilder. 

När vi är ute och leker är vi än så länge på “vår” gård och denna vecka har många provat att hoppa hopprep. Det är också populärt att cykla och gunga. 

Vi har provat att spela ett nytt spel på ipaden. Det är ett matematikspel som heter Zcooly där det finns många olika svårighetsgrader. Varje elev har sin egen inloggning och vi som pedagoger kan skicka ut uppdrag som vi vill att eleverna ska träna på.  

På idrotten var det hinderbana i stora salen eller innebandy i lilla salen att välja på. En del glömmer fortfarande idrottskläder, det är viktigt att ni ser till att skicka med kläder VARJE onsdag. 

Alla elever har idag fått ett reflexband från FlexBert och en tidning att läsa hemma. 

 

Nästa vecka: 

Onsdag: Idrott – glöm inte kläder                                                                                                    

Torsdag: Fritids stänger 16.00, hämtning sker innan. 

Trevlig helg 

Carina, Jenny, Louise & Annalena 

*******************************************************************************************************************************

Hej!

Nu är vi igång ordentligt efter jullovet med jobbarstunder och lek både inne och ute. Vi trivs verkligen i våra nya rum där vi har gott om plats.

Tänk på att vi är ute och leker mycket så fyll på barnens lådor med extrakläder och glöm inte overallen eller överdragsbyxorna. Vantar och mössa är också viktigt att ha.

Vi vill också tipsa om inneskor då det kan vara bra att ha framförallt i matsalen där det kan finnas matrester på golvet.

Denna vecka har vi startat vårt matematikprojekt igen och vi arbetar nu med talet fem. Barnen har delat på fem saker på så många olika sätt som är möjligt. Vi tränar också på att dokumentera genom att rita och skriva siffror. Genom att leta efter fem fel i två bilder har barnen fått träna sin uppmärksamhet samt att hålla räkningen.

Vi har också tränat på månaderna och arbetat med bokstaven Ll.

Vi har kvar våra färgade grupper men kommer under vissa arbetspass under veckan att blanda eleverna.

Vi kommer fortsättningsvis endast lägga upp veckobrevet på vår blogg så detta är sista brevet i svarta boken.

Nästa vecka:

 • Idrott på onsdag. Ta med idrottskläder och handduk.
 • Veckobrevet på bloggen – stocksätter09.se

Trevlig Helg

Annalena, Carina, Jenny & Louise

******************************************************************************************************************************

Hej!                                                                    Vecka 2

Nu är vi tillbaka på skolan. Vi har fortfarande många kartonger kvar att packa upp och vi väntar på att fler möbler ska komma men vi alla, både barn och vuxna, trivs redan bra.

Det är skönt att ha större ytor att jobba och leka på. Det är också skönt att vi nu har nära till maten och att vi hinner träffas efter maten och säga hej då.

På dessa två dagar har vi hunnit med att rita, pysslat fina fyrverkerier av lim, salt och vattenfärg. Vi har även spelat bingo där eleverna räknat 1-10 fiskar, stjärnor eller äpplen och så har vi lekt inne och ute.

Vi har tagit med kvarglömda kläder och stövlar upp till skolan från Hässleberg. Om ni vet att ni glömt något så fråga oss eller kom bara och titta. Vi kommer även fråga barnen om det är något som de känner igen. Kläder och stövlar som ingen hämtar skänker vi till insamlingen.

Nästa vecka:

 • Onsdag är det idrott.
 • Torsdag startar El sistema igen.

                                      Trevlig Helg

                       Carina, Jenny, Louise, Annalena

*****************************************************************

Hej!                                                                                 Vecka 50

Vilket fint luciatåg vi fick se i tisdags! Era barn är duktiga på att sjunga och de är modiga att våga uppträda för alla er föräldrar. Kul att så många kunde delta. I torsdags morse gick några av eleverna till AMI och lussade. Vi lottade vilka som fick följa med och de som missat tisdagskvällen fick en andra chans. Det var uppskattat och de var perfekta i sina Luciakläder.

Eftersom julen närmar sig så har vi denna vecka börjat med julpyssel. Eleverna pysslar bland annat med pärlplattor och glasspinnar.

Vi har arbetat med bokstaven K och tränat på att hitta två ord som börjar på samma ljud, ljudmemory. Barnen har arbetat med siffrorna 6 och 7.

I torsdags serverades det jullunch i matsalen och alla elever åt tillsammans med sina faddrar. Vi fick smaka på köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, omelett, sill och skinksmörgås. Köttbullar och prinskorv var populärast. Rektor Peter serverade julmust till maten.  Till efterrätt fick vi pepparkakor och clementiner.

Eftersom vi ska flytta tillbaka till skolan efter jullovet så behöver ni tömma ert barns hylla och låda i hallen senast fredagen den 20/12. Vi har en hel del kläder som inte hittat rätt ägare. Ta en titt på de kläder som hänger i hallen om ni saknar något.

Nästa vecka:

 • På tisdag går vi till hembyggdsgården och hälsar på tomten.
 • Onsdag idrott som vanligt
 • Idrottsgrupp 2 åker buss till badet på torsdag den 19/12. Ta med badkläder och handduk.
 • På fredag den20/12 är det julavslutning. Vi startar som vanligt 8:15 och slutar skoldagen 10.00

Trevlig helg

Carina, Jenny, Louise och Annalena

*************************************************************************************************************************’

Hej                                                                                                                                         Vecka 49

Vilken tur vi har haft det med vädret i början av veckan. Vi hann med att åka pulka på Hässlebergskullen både på måndagen och tisdagen innan snön försvann.  

 Denna vecka har vi börjat läsa en adventsbok “Jul i stora skogen” vi har tänt det första ljuset i adventsljusstaken och har en mysstund på morgonen. Alla elever har också varsin adventskalender där de målar en bild varje dag.  

 I onsdags var det dags för bad men som ni sett på bloggen och hört från era barn så åkte bussen fel så vi hann aldrig ner till hallen. Vi var istället på Eken. Samtidigt var det pepparkaksbak för de som var kvar på Hässleberg. I fredags bakade den andra gruppen. Eli kom då och hjälpte oss.  

 Inom matematiken har vi den senaste veckan lärt oss om vad skillnaden mellan olika tal är och vi har även pratat om ordningstalen.  

 Vi tränar också på att forma de olika siffrorna. Det kan vara lite krångligt att få till dem. 

I svenska fortsätter vi att vara ljuddetektiver och lyssnar efter olika bokstavsljud i olika ord.  

 Nästa vecka: 

Tisdag Vänstay kl. 17.00 GLÖM INTE ATT FYLLA I LAPPEN 

Onsdag bad för grupp 1 (Orange+½ grön) 

 Ny badtid för grupp 2 torsdag den 19/12 

 Ha en trevlig helg  

 Jenny, Louise & Carina 

 

*************************************************************************************************************************

Vecka 48

Hej!

Det är roligt att vi får arbeta med era härliga barn. De arbetar bra och leker bra tillsammans.

Tiden går snabbt och nu har vi bara tre veckor kvar till jullovet. På musiken(El Sistema) tränar vi därför för fullt på lucia- och julsånger. Tisdagen den 10 december kommer barnen sjunga för er föräldrar. Kom ihåg att kryssa i lappen om vad ditt barn vill vara i Luciatåget och om ni behöver låna kläder.

På matematiken har vi tränat på ett mer, ett mindre och att det hör ihop med talens grannar. Vi har också jämfört två högar med saker och sett om det är lika mycket eller om det är en skillnad mellan mängderna. Vi tränar även på att skriva siffrorna rätt.

Vi fortsätter att träna på bokstävernas namn och hur de låter. Denna vecka har vi arbetat med Ii.

Idag har vi haft adventsfirande. Vi började att läsa boken Jul i stora skogen. Den kommer vi att läsa ur varje dag fram till jullovet. Barnen har också en adventskalender där de ska måla en ruta varje dag.

Nästa vecka:

På onsdag den 4/12 är det bad istället för idrott. Idrottsgrupp2(gul+½ grön) åker buss dit och hem. Då måste alla ha med sig badkläder och handduk. På bloggen finns gruppindelningen.

Vecka 50 kommer idrottsgrupp1(orange+½ grön) åka buss till badet.

                                  Trevlig helg

Jenny, Carina, Anna-Lena & Louise

*********************************************************

Hej                                                                                                                                         vecka 47

Den här veckan har vi bl.a. arbetat med begreppen flest, färre än och fler än inom matematiken. Det är lite krångligt att förstå alla begrepp. Vi kommer att arbeta mer med dem.

Vårt arbete när vi pedagoger arbetar i alla grupperna rullar på. Hos Carina arbetar vi i bokstavsboken och denna vecka var det bokstaven H. Hos Jenny tränar vi på ipaden och sista hade vi tangentbordsträning. Hos Louise tittar vi på “Livet i bokstavslandet och tränar på de olika språkljuden. Det är uppskattade stunder.

I svenska pratar vi vidare om långa och korta ord samt att vara ljuddetektiver och lyssna efter olika ljud i olika ord.

Vi har haft lite otur vad gäller vädret på våra utedagar, vi valde därför för att ta en promenad och titta på vår omgivning och skog och sen ha lek tillsammans inne.

På idrotten hade eleverna HRL. De fick lära sig vad vårt nödnummer 112 och när man ska använda det.

Eli som har arbetat hos oss i ett projekt har fått sluta. Det känns väldigt tråkigt då hon var en stor tillgång till elevgruppen.

Vecka 49 kommer idrottsgrupp 2 (gul+½ grön) åka buss ner för att ha bad på idrotten och vecka 50 är det dags för grupp 1(orange + ½ grön) att åka. Då måste alla ha med sig badkläder och handduk. På bloggen finns gruppindelningen.

 

Trevlig helg

Jenny, Carina, Anna-Lena & Louise

************************************************************************************************************************

Vecka 46

Hej!

Under veckan som gått har vi arbetat mycket med matematik. Barnen har fått tänka på och försökt att förklara hur man gör när man räknar. Att man pekar på en sak i taget och säger ett räkneord. Barnen har även fått titta snabbt på en tärning och sedan har de fått berätta hur många prickar de sett. Vi har byggt talen 1 till 6 av kuber på många olika sätt och ritat av några av formerna på rutat papper.

Vi har också arbetat med bokstaven G på olika sätt och fortsatt att träna på långa och korta ord. Era barn är duktiga och har klarat detta bra.

Vi är ju som ni vet ute och leker mycket. I måndags var det härligt ute med mycket snölek men annars har det varit blött och geggigt. Vantarna blir snabbt blöta och händer och fötter kalla. Tänk på att det är bra med reservkläder.

Idag har vi istället för utedag träffat våra faddrar i trean. De har läst för oss i förskoleklassen och sedan har barnen hjälpts åt och ritat en bild som passar till boken.

Nästa vecka:

 • Idrott på onsdag så ta med idrottskläder och handduk.

Vecka 49 och 50:

 • Istället för idrott så har vi bad. Mer information kommer.

 

Trevlig Helg

Carina, Jenny, Louise & Anna-Lena

*************************************************************************************

Hej                                                                                                                     Vecka 45 

 Vad roligt det var att komma igång igen efter höstlovet. Det har varit en kall vecka men med rätta kläder har det varit roligt ute. I måndags åkte  vi t.o.m. pulka från våran kulle. Se film på bloggen. 

 På El Sistema har vi sjungit flera nya sånger och det är så kul att se hur duktiga eleverna är på att lära sig de nya texterna.  

 Denna vecka har vi börjat med ett nytt tema från NCM och matematiken som handlar om tal och antal.  

 I svenska pratar vi om bokstaven F samt långa och korta ord. Ibland kan  

det vara klurigt att förstå att ett litet djur som nyckelpiga är ett långt ord  

och att ett tåg som är så långt är ett kort ord.  

Vi har i vårt arbete om hösten denna vecka studerat vad ekorren gör nu  

när det blir kallare. Vi har också tagit upp vikten av reflexer nu när  

mornar och kvällar är så mörka. Alla elever har fått en reflex från Ahlsell  

att använda. 

 

Ni som inte har fyllt i om ni tycker det är ok att vi lämnar ut ert nummer  

till en “kompistelefonlista” gör det snarast. Det går bra att skriv numret under detta brev. 

 

Vi vill ännu en gång tipsa om duschmössa. Första gymnastikgruppen går  

ut direkt efter duschen och trots att vi ber era barn att inte duscha håret  

så är det svårt. I detta kalla väder blir det is i håret… 

 Nästa vecka:  

Tisdag: Jenny och Anna-Lena på utbildning, Elin och Gada vikarie           Onsdag: Idrott Glöm inte kläder och handduk 

 Trevlig helg  

Jenny, Carina, Louise & Anna-Lena 

*******************************************************************************************************************************’

Hej                                                                        Vecka 43

 

Tiden har gått så fort. Det är redan dags för höstlov nästa vecka. Vi hoppas barnen får en skön ledighet från skolan antingen hemma eller på fritids.

Denna vecka har varit full av roliga arbeten. I måndags var skapande skola här igen och barnen fick sy klart sina ullfigurer. Titta in på bloggen för att se resultatet.

Vi har arbetat vidare med bokstaven E. I torsdags var det FN-dagen så vi har målat och pratat om det. Alla elever på skolan har skapat en bild av sin klass.

Sedan har barnen sjungit för er föräldrar. Det blev en riktig fest med mycket gott att smaka på och visst är era barn duktiga på att sjunga!

Idag, fredag har vi haft skördefest. Barnen har då fått morötter och gurka med dipp och vi pysslade ute och inne. Vi hade musik till dans och vi passade på att äta upp en del kakor från Vänstay-kvällen.

Louise har varit ledig från onsdags och Elin har arbetat hos oss istället.

Påminner om att fylla i ert telefonnummer eller skriva NEJ vad gäller kompislista i förra veckobrevet.

Nästa vecka:

 • Vecka 44 är det höstlov. Barnen är lediga från skolan. Fritids är öppet från tisdag till fredag för dem som har en fritidsplats.
 • Vecka 45 är det skola som vanligt igen. Louise är ledig på måndagen och då är Elin vikarie.

 

Ha ett skönt höstlov

Jenny, Carina & Louise

********************************************************************************************************************************

Hej                                                                        Vecka 42 

Denna vecka har det varit riktigt höstväder. Regnkläder och stövlar har varit ett måste. Det är viktigt att ni föräldrar ser över era barns extra kläder då många är blöta när de kommer in.  

 Som ni kanske sett på bloggen hade vi i måndags besök av konstnären Lena som tovade ull med oss. Hon kommer tillbaka  nästa vecka för att göra klart ullfigurerna tillsammans med eleverna.   

I tisdags gick vi och hälsade på förskolorna/dagbarnvårdaren som  eleverna gick hos i våras. Eftersom både Hässleberg och Stocksätter inte finns kvar längre gick vi till Äppellunden för att träffa de gamla “fröknarna”. Det blev ett kärt återseende att få träffa alla igen.  

 Förra veckan började Emanuella hos oss. Hon går i grön grupp.  Vi hälsar henne välkommen till oss.  

Kommunen har fattat en policy om att lämna ut telefonnummer. Vi undrar nu om det är ok att vi skapar en kompislista med ert nummer på så att man lättare kan ringa för att kunna leka. Skriv det nummer ni vill ska stå med på listan och till vem det går till: 

 ………………………………………………………………………………………………… ………………………………

 

Nästa vecka: 

 Idrott som vanligt på onsdag – OMBYTE OCH HANDDUK 

Torsdag Vänsty kl. 17 hos oss på Ängen se separatinbjudan 

 

Trevlig Helg / Jenny, Carina & Louise 

 

************************************************************************************************************************* 

                                                  Vecka 41 

Hej! 

Vi har denna vecka arbetat med bokstaven D på olika sätt. Eleverna har kommit på ord som börjar på D, tränat på att forma bokstaven och tittat på Livet i bokstavslandet.  

Vi har också tränat på formen kvadrat genom att vi letat efter formen, målat kvadrater och så har vi sjungit om Gubben Kvadrat. 

På idrotten var det hinderbana där eleverna fick hoppa, klättra, hänga och springa. De fick också prova på att använda bollar. 

I torsdags hade vi besök av vår bibliotekarie Eva-Lothe som läste en saga för oss och varje barn fick en bok att ta med hem. 

Vi fortsätter med kartläggningen av barnen och de får då uppgifter att lösa i både svenska samt matematik och jobbar då i antingen hela gruppen, smågrupper och ibland enskilt med en lärare. 

Nästa vecka: 

 • Carina är ledig måndag, tisdag samt onsdag och då kommer Elin att vara vikarie. 
 • På tisdag går vi och hälsar på barnens gamla förskolor. 
 • Vi fortsätter att boka in utvecklingssamtalstider med er föräldrar. 

                                                      Trevlig Helg   

                                             Jenny, Carina & Louise 

*********************************************************************************************************************************

Hej                                                                                      Vecka 40 

 

Nu är det verkligen höst. Vi är ute ganska länge flera dagar i vecka och era barn behöver varma kläder samt mössa och vantar. Det är inte roligt att frysa när man ska leka ute. Speciellt fötterna och händerna blir kalla. Skriv gärna namn på kläder och skor eller be oss skriva. 

På onsdagar då vi har idrott är det många som glömmer idrottskläder och handduk. Ta som vana att packa väskan kvällen innan med t-shirt, byxor och handduk.  

Denna vecka har vi äntligen fått ordning på elevernas ipads och alla har fått prova dem. Dessa ipads är ett komplement i undervisningen och används för att träna våra färdigheter. Denna vecka fick eleverna sortera och räkna på den. 

 Vi kommer att börja med lära-känna/utvecklingssamtal tillsammans med er och era barn. Vi försöker lägga tider som ryms innanför våran arbetstid. Vi skriva i kontaktboken om möjliga tider. Ni kommer att få hem en lapp med frågor som ni hjälper ert barn att fylla i innan samtalet.  

 Vi har börjat prata om vad en mening är och räknat antal ord i meningar. Eleverna har även arbetat med bokstaven C. I matematik arbetar vi med geometri, denna veckan cirkeln. 

 Nästa vecka: 

Idrott som vanligt på onsdag – GLÖM INTE KLÄDER OCH HANDDUK! 

Trevlig helg  

Carina, Jenny & Louise 

***************************************************************************************************************

Vecka 39

Hej!

Det var roligt att så många kom igår på El Sistema. Era barn är så duktiga på att sjunga och det märks att de tycker det är roligt. För er som inte kunde komma denna gång så kommer det fler tillfällen.

Under veckan som gått så har vi fortsatt att jobba med mönster och barnen har pärlat ett halsband. Först fick barnen rita ett mönster med färger som de sedan fick titta på och pärla det mönstret på halsbandet. Vi har arbetat med bokstaven B.

I måndags var det internationella språkdagen och då fick vi besök av hemspråkslärarna på skolan. Barnen fick då höra och prova på att prata olika språk. I onsdags hade vi uteidrott och barnen fick då prova på orientering.

Vi har bytt platser i matsalen så barnen har fått nya bordskompisar. Där blandar vi barnen från de tre olika grupperna.

Nästa vecka:

 • Idrott på onsdag så ta med idrottskläder och handduk.
 • Vi är ute varje dag så tänk på varma kläder och skor.

Ha en Trevlig Helg!

Carina, Jenny & Louise

 

********************************************************************************************

Hej                                                                                  vecka 38

Hösten har kommit och det är riktigt kallt på morgonen. Eftersom vi är ute varje dag och ibland längre stunder är det viktigt med rätt kläder. Skicka med mössa, vantar, överdragsbyxor och tänk på att gräset är blött när vi går ut.

Vi fortsätter vårt arbete med matematik och denna vecka har vi lagt mönster. Eleverna har arbetat två och två och individuellt. De har både skapat mönster och ritat av dem.

Vi har också börjat att med vår ABC – bok då vi främst tränar på att forma de stora bokstäverna och att leta, höra och hitta på föremål med den aktuella bokstaven. Vi har ett tillfälle i veckan då vi pedagoger ”byter” grupp så att eleverna och vi lär känna varandra bättre.

Skolverket har ett nytt kartläggningsmaterial i matematiken och svenskan för förskoleklassen som vi ska använda oss av. Vi kommer att arbeta både i grupp och enskilt vid dessa tillfällen. Vid behov kommer vi även att ta hjälp av modersmålslärarna.

Nästa vecka:

 • Ingen idrott inne. Eleverna behöver inte ta med sig idrottskläder.
 • Vänstay på torsdag kväll klockan 17.00 i matsalen. Fyll i lappen om hur många ni kommer.

Ha en trevlig helg!

  Carina, Louise & Jenny

********************************************************************************************************************************

Vecka 37 

Hej!                                                               

Vi har haft ännu en bra vecka här på Hässleberg 

I onsdags var det skoljoggen. Vi dansade som uppvärmning tillsammans med alla barn på skolan. Vi gick sedan till starten för att sedan gå eller springa ett varv som var 2,5 kilometer långt. Vid mål var det vätskekontroll. Många barn valde att ta två varv. Alla var jätteduktiga. 

Ramsan som vi tränat denna vecka handlade om Gubben Gran. Barnen har fått rita sitt självporträtt. När vi sorterade i matematiken placerade vi saker efter deras egenskaper och tränade på ord som stor, större, störst och liten, mindre, minst. 

Vi har idrott som vanligt på onsdag så kom ihåg idrottskläder och handduk. På fredagar har vi utedag. 

Fritids stänger 16:00 nu på torsdag den 19/9. 

På torsdag den 26/9 är det Vänstay för oss i förskoleklassen. I samband med det så kommer vi ge Er information efter att barnen sjungit. Så det blir underhållning och föräldramöte samtidigt. Träffen startar 17:00. Mer information och anmälan kommer. 

Trevlig Helg 

Carina, Jenny och Louise 

 

*****************************************************************************************************************************

 

Hej                                                                                                                                                             Vecka 36

 

Oj vad veckorna går fort. Denna vecka har vi fortsatt med matematiksamlingar med inriktning sortering. Vi har fått ett härligt material med olika föremål som vi använder. De är också väldigt kul att leka med dem.

I tisdags hade vi El Sistema med Lisa och Helen från kulturskolan. Vi sjöng olika sånger tillsammans. Vi kommer att ha El Sistema tisdagar och torsdagar. Ni kommer att få inbjudan till kvällar med Vänstay då era barn kommer att uppträda för er.

På idrotten var det hinderbana och det börjar gå bättre i omklädningsrummet. En del är lite blyga i duschen men det brukar lösa sig när de får in en vana.

Vi är fortsatt ute väldigt mycket så tänk på bra kläder och ombyte.

Ni som ännu inte lämnat in lappen med kontaktuppgifter och lappen med GDPR gör det under nästa vecka.

Nästa vecka:

På onsdag är det skoljoggen. Skoljoggen genomförs i hela Sverige. Samtidigt som vi springer får de som vill lämna en springslant. Springslanten i år går till Clowner utan gränser som arbetar för att bl.a. sprida glädje på olika flyktingförläggningar.

Trevlig helg

Jenny, Louise & Carina

********************************************************************************************************************

Hej!                                                                                                                                 Vecka 35 

Under denna vecka har vi varit ute mycket och lekt i det sköna vädret. Era barn leker bra med varandra. De leker hästlekar, gräver i sandlådan, bygger hinderbanor och leker mycket annat roligt.  

I tisdags lekte vi lekar tillsammans på skolgården. Vi lekte då Astrakan, Sista paret ut och Bolltunnel.  

Barnen har tränat på en ramsa om en apa och de har fått ett häfte som de jobbar i och då tränar de att styra sina händer. Vi har även tränat på att sortera föremål efter deras egenskaper som kan vara färg, form eller funktion. 

Nästa vecka börjar El Sistema då kommer barnen både på tisdag och torsdag få sjunga och göra rörelser till. Vi har idrott som vanligt på onsdag så kom ihåg idrottskläder och handduk. 

På torsdag 5/9 är det skolfotografering för oss i förskoleklassen.   

På fredag den 6/9 är det KUT-dag vilket betyder att både skola och fritids är stängt. 

Trevlig Helg 

Carina, Jenny och Louise 

***********************************************************************************************************

Hej                                                                                 Vecka 34

Då har redan första veckan gått. Vi börjar få ordning på olika rutiner. Era barn är indelade i tre grupper enligt färgerna gul, grön och orange. I grön grupp är arbetar Carina, i den gula gruppen finns Jenny och i den oranga gruppen Louise. Vi har också hjälp av Anna-Lena som också finns med på fritids samt Gada och Eli.

Varje morgon är det samling i de olika grupperna. Vi kommer att vara ute varje dag och det är viktigt med bra kläder. Fredagar har vi en längre utedag.

I hallen har alla elever varsin plastlåda för extra kläder. Glöm inte att märka kläderna med ert barns namn.

Varje dag äter vi frukt tillsammans som vi får av kommunen.

I onsdags hade vi vår första idrottslektion. Gabi och Felix hade byggt upp en hinderbana som uppskattades mycket. På idrotten är vi i två grupper. Vi andra passade på att leka på gården som tillhörde Stocksätters förskola förut.

Vi funderade mycket på hur det blev bäst efter lunchen då de äter så olika fort. Vi har kommit fram till att alla elever går ner till Ängens nya lokaler i omgångar med en personal. Det innebär att ni som hämtar efter skolans slut kl. 13.00 gör det på Ängen. (Gamla Hässleberg)

Nästa vecka:

Idrott onsdag – ombyte och handduk. Fredag utedag.

Trevlig helg

Jenny, Louise & Carina