Veckobrev

Hej!                                                      vecka 48 

Snö, snö, snö vad det är roligt när den första snön kommer. På rasterna har vi tagit fram våra madrasser att åka på. Vi har även hjälmar att låna men det kan vara bra att ha med sig en egen. Det är dock många blöta kläder efter rasterna så det är viktigt att alla har extra kläder med sig. Glöm inte att namnmärka kläderna så de hamnar på rätt ställe efter att de torkat i torkskåpet. Vi har många kvarglömda kläder utan namn i kapprummen som ni behöver titta på om det är något som ni saknar. 

Vi passade idag på att ha lite extra roligt i snön. Vi gick till Werners backe och åkte pulka. Oj vad roligt det var. Det blev många turer ner och upp för backen. Titta på bloggen för härliga snö bilder. 

Vi har denna vecka börjat att arbeta med ett material som heter “Bråka smartare”. Där kommer vi att prata om hur man kan göra när man hamnar i konflikt.  

I NO har vi läst om ekorren och tränat på våra träd. Nästa vecka är det ett litet test om träden. På bloggen, www.stocksätter09.se under nyckelord finns bilder och trädens namn som eleverna ska kunna.  

Veckans bokstav är Dd och en drake flyttade in i Sagoskogen.  

I matematik arbetar vi nu med fler och färre. Vi utgår från en situation där haren och sköldpaddan plockar hallon. Hur många fler har haren plockat? Hur många färre har sköldpaddan plockat? Vi räknar också ut hur många hallon de har tillsammans. 

I torsdags hade vi Vänstay på kvällen i matsalen. Era duktiga barn sjöng så fint för oss alla som var där. Kul att så många kunde komma.  

I läxmappen har ni fått med information om avslutningsdagen den 21 december. Vi startar som vanligt 8:00 och slutar redan 10:00. Fyll i om ditt barn vill vara kvar och äta lunch den dagen och de slutar sedan efter lunchen. De elever som ska vara på fritids går dit efter skoldagen och får lunch som vanligt. Lämna in lappen senast 6 december. 

Vi påminner om att ta med urtvättade mjölkkartonger så att vi nästa vecka kan börja bygga vår stad. Om ni har låneböcker kvar hemma så måste de lämnas tillbaka snarast.  

Vecka 49: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Onsdag: Lämna in läxan.  

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Fredag: Ny läxa lämnas ut 

Trevlig Helg  

           Louise, Kashma & Jenny 

 

 

***********************************************************************

 

Hej!                                            vecka 47 

Höjdpunkten denna vecka var badet i Alehallen. De flesta barnen har längtat och väntat på att vi skulle gå till simhallen. I en hel timme var vi i badet och de fick visa om de kunde simma, det övades på bentag, att flyta samt att doppa huvudet med mera. Självklart var det lite lek i vattnet också.  

På NO har vi testat vilka ämnen som leder ström. Vi testade fasta ämnen som plast, kork, trä och olika metaller samt flytande vätskor som schampo, lim, olja och vatten. Eleverna gissade innan och sedan testade vi lärare och vi fick en lampa att lysa om ämnet ledde ström. Vi kom fram till att metallerna, vatten och schampo ledde ström.  

I matematiken har vi fortsatt att arbeta med 10-kompisarna och likhetstecknets betydelse. Vi har tränat på att det måste vara lika mycket på båda sidor om likhetstecknet som exempel 8+2=7+3. Det är tio på båda sidor och det är lika mycket. Vi har även börjat träna på matteorden fler och färre.  

Vi jobbar med bokstaven Nn denna vecka. En nyckelpiga flyttade in i Sagoskogen. Vi tränar på att läsa ord och meningar samt skriva att skriva ord och meningar. 

Samhällsviktiga funktioner som polisen, räddningstjänsten och sjukvården har vi börjat prata om på So-lektionerna. Vi pratar också om vad ett samhälle är och vad som brukar finnas där. Vi har även sett på en film och pratat om hur viktigt det är att vi tar hand om vårt skräp på rätt sätt så inte naturen skadas. 

På torsdagen den 30 november klockan 17:00 är det dags för Vänstay. Era barn kommer då sjunga för er här på skolan och de äldre barnen i orkestern kommer att spela. Efteråt tänkte vi fika tillsammans så ta gärna med eget fika. Lämna in lappen om ni kommer heller ej så fort ni kan.  

Om ni har kvar låneböckerna så är det dags att lämna tillbaka dem. 

Vi kommer att börja göra en stad tillsammans, både i skolan och på fritids. Till det behöver vi mjölkkartonger och andra kartonger som kan bli byggnader. Tvätta ur dem och ta med torra till skolan. 

Vecka 48: 

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 

Onsdag: Lämna in läxan.  

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. Vänstay 17:00 

Fredag: Ny läxa lämnas ut 

Trevlig Helg  

           Louise, Kashma & Jenny 

*****************************************************************************************************

Hej                                            vecka 46

Den här veckan har vi avslutat arbetet med trafiken. Vi pratade om reflexer och hur viktigt det är att ha på sig det när det är mörkt ute. Vi skapade en gubbe med reflexer, titta in bilder på bloggen.

På NO har vi blandat vatten med de andra vätskorna. Vi upptäckte att lim och schampo blandades med vattnet när man rörde om. Oljan däremot la sig på ytan och blandades inte med vattnet. Vi läste om hur olja i våra sjöar och hav kan skada fåglar som får det på sina fjädrar.

I matematiken har vi fortsatt att arbeta med 10-kompisarna. Dessa är grunden för fortsatt räknande och något av det viktigaste för eleverna att kunna.

Veckans bokstav var Åå och en åsna flyttade in i Sagoskogen.

OBS! Flera av era barn har med sig Primeflaskor med vatten i. Vi vet att det är en populär dryck men vi tycker inte energidryck hör hemma i skolan. Tyvärr känner vi att det leder till konflikt mellan eleverna som har och inte har dessa flaskor. Så vi skulle önska att ni skickar med “vanliga” vattenflaskor om era barn behöver det och låter Primeflaskorna vara hemma.

Nästa vecka ska vi gå till Alehallen och barnen ska få visa om de kan simma. Ni har fått information om att 1A går redan 8:00 på tisdag så det är bra om alla är på skolan innan och väntar utanför ytterdörren. 1C ska också simma på tisdag men går lite senare så de träffas som vanligt i klassrummet. 1B ska simma på onsdag och ska gå redan 8:00. Tänk på att vara i tid och att stå utanför ytterdörren. Om ert barn blir sjuk någon av dessa dagar så anmäl det i god tid på Haldor. Det är bra om barnen har badkläder och handduk i en ryggsäck för då blir det lättare för dem att bära när vi går fram och tillbaka.

Det är dags att lämna tillbaka låneböckerna som ni fick med hem innan höstlovet. Ta med böckerna till skolan nästa vecka om du inte redan gjort det.

Ni behöver boka in torsdagen den 30 november klockan 17:00 för då är det dags för Vänstay. Era barn kommer då sjunga för er här på skolan och de äldre barnen i orkestern kommer att spela.

Vecka 47:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Tisdag: 1A + 1C ska simma, ta med badkläder och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan. 1B ska simma, ta med badkläder och handduk.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

***********************************************************

Hej!                                                Vecka 45

Oj vad det regnat denna vecka och vad blött det varit ute på skolgården. Vi har haft många blöta och leriga barn. Vi behöver hjälp med att ni pratar med era barn om vikten att ta på sig överdragsbyxor. Ni behöver också skicka med extra kläder som kan hänga i en påse på barnens hylla i kapprummet. Kolla gärna på alla kvarglömda kläder som ligger i kapprummen om det är något som ni saknar. Torkskåpet kan också vara bra att kolla ibland. Det är svårt för oss att veta vems kläderna är om det inte finns namn i.

I Matematiken har vi denna vecka arbetat i mattehäftet där eleverna tränar på addition, likhets tecknets betydelse samt subtraktion. Vi har startat upp vårt arbete med tiokompisar. Vi har tittat på film samt byggt med multikuberna för att eleverna ska förstå och se vad tiokompisar är.

Vi lär oss om träd på NO-lektionerna och denna vecka har vi lärt oss mer om Lönnen. Vi testade också vilken av vätskorna lim, vatten, schampo och olja som rinner snabbast. Eleverna genomförde ett dropprace där de testade två vätskor i taget för att se vilken som rann snabbast. Se bilder under NO på bloggen.

Veckans bokstav var Tt och en tupp flyttade in i Sagoskogen.

På SO-lektionerna har vi fortsatt vårt arbete med trafik. Vi har sett på film och diskuterat vad man ska tänka på när man åker tåg samt när man ska korsa spåren. Vi har även varit ute på trafikpromenad där vi spanade efter olika skyltar och pratade om vad de betyder. Vi gjorde även en undersökning där vi tittade på vilken färg som var vanligast på bilarna som åkte förbi oss på vägen.

Vi har idag delat ut läxorna som vanligt igen. En läsläxa och en matteläxa som ska lämnas in senast på onsdag.

Nu genomför vi utvecklingssamtal och om ni ännu inte bokat tid gå in på Haldor och gör det. Prata med oss om ni behöver hjälp med det.

Vecka 46:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

                                     Trevlig Helg

Louise, Kashma & Jenny

*******************************************

Hej!                                                Vecka 43

Vilken händelserik vecka det har varit! Världens barns konsert, prova på lera, öppet hus och halloween med utklädning. Det finns massor av bilder på bloggen.

Vi har denna vecka haft besök av Malin som är konstnär. Hon hade med sig lera och alla elever fick prova att göra olika saker av lera. Malin ska bränna alla skapelser och sedan ska vi få tillbaka dem. Jasminka var med när halva klassen hade lera så det ska bli spännande att få se allt som eleverna gjort.

I Matematiken har vi arbetat med talrelationer och tränat på att ett tal kan vara både en del och en helhet. I 7+2=9 är talet 7 en del. I 2+5=7 så är talet 7 helheten. Vi bygger med kuber, ritar och pratar mycket för att eleverna ska få förståelse för talrelationerna. Eleverna har fått en liten matematikbok där de nu tränat på att räkna addition.

På NO har vi lärt oss om Rönnen och på NTA undersökte vi fyra olika vätskor. Lim, vatten, matolja och schampo. Vi kom fram till att schampo och lim hade en hög viskositet, var trögflytande och att vatten och olja hade låg viskositet, var lätt flytande. Det är roligt att se hur eleverna tar sig an uppgifterna med största koncentration.

Veckans bokstav var Vv och vi har hälsat vargen välkommen till vår sagoskog. Vi har även skrivit till bilder och på SO skrev vi på ipaden i en app som heter skolstil där bokstavsljudet och texten man skriver läses upp.

På SO har vi skrivit och läst om barnkonventionen, ni som kom till öppet hus kunde se det fina resultatet.

I fredags firade vi Halloween.

Tack alla ni som kom till Världens barn konserten, ni måste vara stolta så bra som era barn sjöng. Tack även till er som besökte oss på skolan i torsdags. Visst har era barn gjort fina saker som de visade er.

Ni kommer under nästa vecka kunna gå in på Haldor och boka utvecklingssamtal som vi tänkte starta med under vecka 45.

Nästa vecka så är skolan stängd och era barn är lediga. Fritids är öppet för de som anmält att de ska vara där. Vi delar inte ut någon läxa över lovet utan ni får i läxa att läsa lite extra, ett läsbingo. Ni kan läsa tillsammans och era barn kan läsa lite efter sin förmåga.

Nästa vecka:

Höstlov

Vecka 45:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: Lämna in läsbingo.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk.

Fredag: Ny läxa lämnas ut

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

********************************************

Hej!                                          Vecka 42

Tiden går fort när man har roligt och nu är vi snart framme vid höstlovet. Nästa vecka är det skola som vanligt men veckan efter, vecka 44, är det höstlov och alla barn är då lediga från skolan.

Vi vill påminna om att alla elever behöver ha kläder efter väder. Vi har sett att några inte har vantar eller mössa, det är väldigt bra om alla har det då de fryser utan.

På matematiken denna vecka har vi arbetat med addition på tallinjen. Där eleverna fått titta på haren som hoppat på tallinjen för att se vart den hamnar. Sedan har de fått öva på att skriva det som händer med matematiska uttryck som “3+2=5”. Kika i matematik filen för att se bilder.

På svenskan har vi arbetat med bokstaven Ii. En igelkott har flyttat in i sagoskogen som vi tillsammans med eleverna i klasserna skrivit en saga om. Eleverna har även fått öva på vilka ord som innehåller bokstaven i och tränat på att skriva meningar. De har även fortsatt arbeta i deras svenska ordböcker (se skolarbete –> svenska, för att se en bit av bokens innehåll).

På SO-lektionerna har vi fortsatt att arbeta med FN:s barnkonvention. Eleverna har även fått göra ett superhjälte-pyssel där de fick tillverka en egen superhjälte. De fick namnge sin superhjälte och även förklara samt skriva vad deras superhjälte ska kämpa för. Elevernas text tillsammans med superhjälten kommer att visas på öppet hus, så kom gärna och kika på dem! Ni kan komma till skolan när ni vill mellan 17:30 och 19:00. Ni får gå runt i hela skolan tillsammans med ert barn. Det kommer finnas fika att köpa och en tipspromenad där ni kan vinna olika priser. Vi i ettan ska sjunga på Ängen 18:30 så 18:20 samlas vi i klassrummet.

Tillsammans med el-sistema har eleverna haft ett genrep inför nästa veckas konsert på tisdag. Eleverna fick sjunga i ljusgården framför alla i förskoleklassen som var publik. Hoppas vi ses på konserten på tisdagen! Vi samlas vid kyrkan 17:30. Publiken får gå in strax innan 18:00.

Vi skickar inte med någon ny läxa näst fredag utan gör ett uppehåll över lovet. I stället vill vi att ni läser lite extra den veckan. Ni kommer få ett läsbingo med hem som ni kommer få fylla i.

På fredag tänker vi ha Halloweenfest. Barnen får gärna klä ut sig men inte ha heltäckande mask för ansiktet. Vi kommer att ha olika former av halloweenpyssel som vi kommer att göra tillsammans med elevernas faddrar i åk 4.

Vi kommer även att ha skapande skola nästa vecka där eleverna får testa att arbeta med lera. 1a har på måndag, 1b på tisdag och 1c på onsdag. Det gör att 1a inte kommer att ha idrott på måndag morgon. Vi ses i stället i klassrummet.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. 1a, Jennys klass, har ingen idrott.

Tisdag: Konsert för Världens barn

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk. Öppet hus mellan 17:30-18:00

Fredag: Halloweenfirande och disco på kvällen.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

**********************************************

Hej                                          Vecka 41

Hösten har äntligen kommit och vi har på NO gått en promenad. Vi tittade och pratade om vad som händer i naturen på hösten. Vi plockade även in löv som vi idag höstpysslat med.

På matematiken har vi arbetat med tallinjen och tränat på att sätta ut tal på rätt plats. Vi arbetar med talen mellan 0–10 just nu. Vi har även arbetat med dubbelt och hälften. Kolla gärna om ditt barn kommer ihåg vad dubbelt och hälften är. Det brukar vara svårt att komma ihåg så vi kommer repetera det men prata gärna om det hemma också.

Vi har börjat prata om FN:s barnkonvention på SO-lektionerna. Vi har sett på filmer och pratar om vilka rättigheter barn har som tex att alla barn har rätt att gå i skola och att alla barn har rätt att leka.

En elefant har flyttat in i Sagoskogen så vi har jobbat med Ee denna vecka. Vi har skrivit ord med e i och de som kan skriva lite mer skriver enkla meningar. Alla i ettan har nu varit och lånat böcker i vårt skolbibliotek. De fick låna en bok som de läser här i skolan.

I läxmappen finns nu nya läxor och en inbjudan till en Konsert för Världens barn den 24 oktober. Alla barn i ettan ska vara med och sjunga så vi hoppas att så många som möjligt kan då. Fyll i lappen, klipp av den och lämna tillbaka den till oss.

Torsdagen den 26/10 har vi Öppet hus på skolan mellan 17:30 och 19:00. Hela skolan arbetar just nu med FN och barnens rättigheter och vi kommer då visa upp vårt arbete. Ni får då gå runt på hela skolan tillsammans med ert barn och titta i alla klassrum. Alla barn i ettan kommer sjunga på Ängen kl. 18:30 och ni behöver vara på plats i våra klassrum senast 18:20. Deras uppträdande tar cirka 15 minuter.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

*******************************************

Hej!                                                          Vecka 40

En vecka med regn vissa dagar. Vi märkte då att alla inte hade regnkläder och stövlar. Det är bra om det finns med när det är risk för regn och att ni har extra kläder för de var många blöta barn efter rasterna.

Vi har denna vecka fortsatt med bedömningsstödet i matematik. Det är verkligen kul att få en stund enskilt med era barn för att se vad de kan och hur de tänker. Erik är då inne i våra klasser och tar hand om lektionerna. Vi hoppas bli klara snart så att vi kan bjuda in er till utvecklingssamtal om några veckor.

På NO har vi undersökt vilka av våra 20 föremål som var magnetiska. Vi kom fram till att de som var gjorda av metall och innehöll ämnet järn var magnetiska. Eleverna fick sedan prova vad de kunde hitta i klassrummet som var magnetiska. Titta på bloggen – NO för bilder. Vi har också börjat att prata och lära oss om hösten. Vad händer i naturen och hur vet man att det är höst?

Veckans bokstav är Mm och myran Mia har flyttat in i Sagoskogen. Vi pratar om vilka ord som det finns m i. Vi lyssnar efter var i ordet vi hör m. Eleverna får säga om det hörs först, mitten eller i slutet av ordet. Vi har också arbetat vidare med att läsa och skriva ord i våra nya arbetsböcker.

Vi har fortsatt att arbeta med trafiken på SO-lektionerna. Vi har pratat om att cykla i trafiken och att det är viktigt att ha cykelhjälm. Alla ska ha hjälm tills man fyller 15år. Eleverna har målat en egen cykelhjälm.

Läxan som kommer hem idag har utökats lite. Det är nu ett matte-papper och ett svenska-papper. Alla har samma matteläxa men svenskaläxan finns nu i tre nivåer beroende hur långt eleven har kommit i sin språkutveckling. Ni som har fått en läsläxa ska läsa texten flera gånger så att man får upp ett flyt i läsningen.

Kom ihåg att ni nu gör frånvaroanmälningar för era barn i Haldor. Ladda ner appen eller gå in via hallsberg.se. Om era barn har fritids efter skolan behöver ni även rapportera deras närvaro och frånvaro på Edlevo.

Datum att minnas: 24/10 Vänstay och konsert med El Sistema. 26/10 Öppet hus på skolan.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

***********************************************

Hej!                                                       vecka 39

Sista veckan i september, vi tycker att veckorna rullar på för snabbt. Den här veckan har vi haft rörelsevecka på skolan med final i fredags och idrottens dag. Då fick vi testa på handboll, lekar, dans och konstsim på land.

Under veckan som gått har vi börjat med bedömningsstödet från Skolverket. Eric har då hjälpt till i klasserna. Vi sitter med varje elev och gör uppgifter för att se vad eleven kan i svenska och matematik.

Veckans bokstav var Rr och vi har förutom att arbeta med bokstaven gjort rävar av tallrikar. Vi övar också på att skriva och ljuda ihop ord och de som vill läser ur enkla böcker.

Inom matematiken har vi arbetat med femmönster och femkompisarna, vilka två tal blir tillsammans 5? 2+3, 4+1 ,5+0. Vi har pratat om + och = tecknet och vad de betyder. Vi använde linjalen för att mäta olika sträckor och tog då reda på hur långa de var i hela centimeter.

I NO har vi på NTA undersökt vilka av de 20 föremålen som sjönk och vilka som flöt. Det blev en rolig stund men med vatten lite här och där. Vi har också lärt oss om rådjuret som är vårt minsta hjortdjur. Eleverna fick titta och känna på rådjurshorn som Jenny tagit med.

Vi har fortsatt att arbeta med trafiken. Hur gör man när man ska gå över gatan. Eleverna har fått rita sin väg till skolan och även målat trafikmärken. Några av oss har och några ska få titta på klippet, “life vest inside” Life Vest Inside – Kindness Boomerang – “One Day” . Eleverna var med på att snällhet skickas vidare och vi kan få en bättre dag tillsammans. Titta gärna på den med era barn.

Från och med den 1 oktober kommer Stocksätterskolan att använda Haldor för att registrera frånvaroanmälningar för era barn. Om era barn har fritids efter skolan, kommer ni fortsättningsvis även att behöva rapportera deras närvaro och frånvaro för fritids på Edlevo. För mer information läs brevet från vår rektor på Haldor. Kom ihåg att Ni behöver registrera frånvaro för varje dag som era barn är sjuka och gärna innan 7:45.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Datum att minnas: 24/10 Vänstay och konsert med El Sistema. 26/10 Öppet hus på skolan.

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

 

 

***************************************************’

Hej!                                     vecka 38

Vi har startat upp vårt arbete om trafik denna vecka. Vi har pratat om elevernas väg till skolan samt sett på en film där de bland annat tog upp hur man kan korsa en gata på säkraste sätt.

På No-lektionerna har vi gjort ett uppdrag där vi undersökte om olika saker kunde rulla, staplas på varandra eller om de kunde både staplas och rulla. Vi lärde oss också mer om skogens konung, älgen. Titta på bloggen för att se bilder.

En apa flyttade in i sagoskogen denna vecka så vi har hittat på en berättelse om det tillsammans. Vi har tränat på hur Aa ser ut och ringat in alla Aa vi hittar i en text. Eleverna fick nya arbetsböcker som heter veckans ord. I böckerna tränar eleverna på att läsa och skriva enkla ord. Vi lärare har börjat lyssna på era barn för att se vilka bokstävers namn och ljud som de kan nu. Vi kollar även om barnen har kommit i gång med ljudning och läsning av ord och meningar.

I matematik har vi varit på mönsterjakt. Eleverna har fått leta efter mönster som upprepas i klassrummet, hallen, ljusgården och ute på gården. De var duktiga och hittade mönster i tegelväggen, på dörrmattan, kompisarnas kläder samt i taket. Vi har också tränat på klockan. Vi har börjat med hela timmar och pratat om den korta timvisararen och den långa minutvisaren.

Nästa vecka kommer skolan ha lite extra fokus på rörelse. Det kommer vara extra aktiviteter på vissa raster, tipspromenad med faddrarna på tisdag samt idrottens dag på fredag. På fredag kommer vi få prova på olika aktiviteter på skolan innan lunchen. Tänk på att ta på kläder som passar för rörelse.

Vi har nu delat ut den första läxan. Läxan ska vara inlämnad senast onsdagen den 27/9.

Vi vill redan nu informera om att på FN-dagen 24/10 kommer eleverna ha konsert med El Sistema på kvällen. Torsdag den 26/10 kommer vi ha öppet hus på skolan. Så boka in dessa kvällar redan nu.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Onsdag: Sista dagen för att lämna in läxan.

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem. Idrottens dag.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

*********************************************************

Hej!                                     vecka 37

En kortare vecka med bara 4 dagar. Vi har ändå hunnit med en hel del. I torsdags var det skoljoggen för hela skolan. Alla elever var så duktiga och kämpade på i spåret. De gick och sprang hela eller halva spåret flera varv.

Denna vecka har vi haft El Sistema både tisdag och torsdag så eleverna fick spela fiol för första gången. Det jobbigaste var att man skulle stå under lektionen. När vi har El Sistema har vi delat in klasserna i 3 olika grupper med blandade elever från alla klasserna.  Eleverna varvar med att ha musik, svenska och matematik.

På skolan har vi NTA-lådor. Det är lådor med material som vi använder i NO undervisningen. NTA står för Naturvetenskap och Teknik för Alla. Terminens låda heter fasta ämnen och vätskor. Vi kommer att få olika uppdrag då vi undersöker fasta ämnen och deras egenskaper. Första lektionen gick ut på att sortera föremålen efter färg och form. Titta på bloggen under skolarbeten- NO för bilder.

Leo lejon flyttade in i sagoskogen denna vecka. Vi har tränat på hur Ll låter, hur man skriver bokstaven och ord där man kan höra Ll. Vi tränar mycket på hur bokstäver låter och försöker ljuda ihop bokstäver till ord. Vi har även börjat skriva enkla meningar.

I matematik har vi fortsatt med TRR och gjort mönster. Vi har tittat på vilken del som återkommer i mönstret och tränat på att det heter mönsterdel. Vi har även jämfört mönster och sett om de har samma struktur. Vi började även med lätt addition. Vi pratade om att addera 2(plussa 2, +2) är samma sak som att hoppa två steg framåt på tallinjen. Titta på bloggen under skolarbeten- matematik för bilder.

Vi saknar tyvärr en hel del lappar angående samtycke för publicering av foton med mera. En del av er har fyllt i den redan i förskoleklass men flera behöver göra det nu. Vi skickar med lappar hem nästa vecka och ni lämnar tillbaka dem så fort ni kan.

Vi kommer nu att starta med läxorna. Vi startar med en sida matte där eleverna ska träna på att skriva fina siffror, lite addition och hela timmar på klockan. Den andra sidan är träning av bokstaven Aa där eleven ska skriva fint samt ljuda ihop några ord med a i. Det är bra om barnen säger orden högt och sakta för att kunna höra ljuden. Läxan ska vara inlämnad senast onsdagen den 27/9.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Fredag: Ny läxa kommer med hem.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

*********************************************

Hej!               Vecka 36

Vad kul det var att så många kunde komma på föräldramötet igår. Ni som missade det kommer att kunna läsa om vad vi tog upp i minnesanteckningar som vi publicerar snart.

Vi har denna vecka börjat att arbeta med TRR, tänka, räkna och resonera, i matematiken. Hallsbergs kommun är med i detta arbete och det innebär att vi inte arbetar i matematikböcker. På våra matematiklektioner kommer vi att ha en genomgång med praktiskt material i helklass. Sen arbetar eleverna i mattepar och vi resonerar runt de olika lösningarna och slutligen genomför varje enskild en uppgift. Den första cykeln handlar om mönster där eleven ska skapa mönster och kunna se mönster på olika sätt.

I NO har vi nu skrivit om björnen och vargen och vi har även lärt oss om räven. Det är så kul att se elevernas intresse för djuren i våra skogar. De flesta är aktiva och deltar ivrigt på lektionerna.

Under våra lektioner i SO pratar vi mycket om värdegrund, om hur man är en bra kompis och hur vi ska vara mot varandra. Vi brukar se på ett avsnitt från “Djuren på Djuris” med olika dilemman som vi sedan diskuterar. Vi har även haft vårt första klassråd.

På torsdag nästa vecka är det skoljoggen. Skoljoggen genomförs i hela Sverige. Under en timme går/lunkar/springer vi runt vårt elljusspår. Eleverna kan komma i sina träningskläder och byter om efter. Vi i ettan brukar hinna med två varv. Samtidigt samlar man in springslanten i tanken många bäckar små. Eleverna kan swisha eller lämna in en peng som går till skolidrotten i Ukraina. Om alla lämnar 10 kr blir det snabbt en större summa tillsammans.

I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in bland deltagande elever, skolpersonal, föräldrar och andra. Samtidigt som elever rör på sig gör de också gott för andra barn och unga. Insamlingen Springslanten 2023 kommer att användas för att stötta skolidrotten i Ukraina. De insamlade pengarna skänks för att ge barn och unga inom skolidrotten i Ukraina möjlighet att delta i internationella idrottsarrangemang, via International Sports Federation ISF WE ARE SCHOOL SPORT | International School Sport Federation (isfsports.org) .

Nästa vecka:

Måndag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk

Torsdag: Skoljoggen

Fredag: Stängt på skolan och på fritids.

 

Trevlig helg

Louise, Kashma & Jenny

****************************************************

Hej!                                                          vecka 35 

Vi arbetar vidare med att följa våra nya rutiner i ettan. Vi pratar om hur viktigt det är att lyssna under genomgångar, att ha arbetsro under arbetsstunderna och att vi arbetar för att lära oss.  

Vi skulle önska att ni pratar med era barn om vikten av att smaka på mat och prova att äta lite från sallad – kött och potatis/pasta. Vi upplever att många har väldigt svårt att äta det som serveras i matsalen.   

Vi har börjat arbeta med Sagoskogen på våra svensklektioner. Varje vecka kommer det flytta in någon i skogen och denna vecka flyttade sälen Siv in. Vi hittar på en berättelse om den som flyttar in som vi sedan använder i lästräningen. Vi tränar extra på den bokstaven som den som flyttar in börjar på. Så denna vecka har vi tränat på Ss. 

I matematiken denna vecka har vi arbetat med tallinjen och lärt oss om begreppen före och efter och fler än och färre än. Vi har också spelat en del spel för att träna matematik. 

På NO-lektionerna har vi arbetat med vargen. Vi har lärt oss om vargen genom att titta på olika filmer. Sedan har vi skrivit en faktatext tillsammans om vargen och alla målade en bild till. Det blev riktigt fina arbeten. 

Vi fortsätter med att arbeta med värdegrund och vi har kommit överens om vilka regler vi ska ha i klassrummet. Vi har även valt representanter till våra olika råd på skolan. Vi har fyra olika råd där eleverna får vara med och påverka hur vi får en så bra skola som möjligt. De fyra råden är: elevrådet, miljörådet, måltidsrådet och trivselgruppen som fixar det lilla extra på skolan under terminens gång. 

Vi påminner igen om att det är bra med inneskor speciellt i matsalen. Ta med inneskor och märk med namn. Ta även med ett ombyte och lägg i en påse/tygpåse så det finns om man behöver byta kläder. 

Ni som inte lämnat in kontaktuppgifter gör det så fort ni kan. Lämna även in lappen om föräldramötet som är på torsdag 17:00. Kom till klassrummen. 

Ni är alltid välkomna att vara med i skolan och om ni har frågor hör av er. 

Nästa vecka: 

Måndag och torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk för dusch. 

Torsdag: föräldramöte 17:00 

Fredag: skolfotografering.  

Trevlig helg 

Jenny, Louise & Kashma 

**************************************************************************************************

Hej                                                           vecka 34 

Tänk att det redan har gått en vecka i skolan. Eleverna jobbar på bra och börjar att hitta rutiner. Vi arbetar mycket med att skapa arbetsro och att kunna hålla ut och arbeta klart de olika arbetsbladen. 

I matematik repeterar vi de olika siffrorna, hur de ser ut och hur man skriver dem. Vi var ute i torsdags och plockade olika föremål som man sen skulle sortera på något sätt. Alla kämpade på så gott de kunde. Titta på vår blogg för lite bilder, www.stocksätter09.se 

Vi har börjat med NO där vi kommer att lära oss om djur i våra skogar. Vi har tittat på våra fyra stora rovdjur: varg, björn, lodjur och järv och vi hann med att studera vargen lite extra. 

Vi arbetar mycket med att lära känna varandra och komma fram till vilka regler vi ska ha i klassrummet så att vi alla kan må bra. Vi har gått en skolgårdpromenad och tittat på vilka gränser vi har och vi har bestämt att vi inte leker i skogen nu utan stannar kvar på gården under rasterna.  

Vi påminner om att ta med inneskor och häng gärna kvar ett ombyte i ex. en gympapåse/tygpåse så det finns om man behöver byta kläder. 

Ni som inte lämnat in kontaktuppgifter gör det så fort ni kan. 

Ni är alltid välkomna att vara med i skolan och om ni har frågor hör av er. 

Nästa vecka: 

Måndag och torsdag: Idrott – glöm inte ombyte och handduk för dusch. 

Inbjudan till föräldramöte kommer under nästa vecka. Vi kommer att träffas torsdag den 7/9 kl. 17-18.

Trevlig helg 

Jenny, Louise & Kashma